Zorluoğlu; “Betonlaşan Edremit istemiyoruz”

Zorluoğlu; “Betonlaşan Edremit istemiyoruz”
Vatandaşlar 2011 depremi sonrası Edremit'te TOKİ tarafından yapılan afet konutları önünde bulunan arsanın kamu kurumları tarafından göl manzaralı beton yığını binalarla doldurulmasının yanlış olacağını belirterek, hazine arazisi olan arsanın Van'ın yaz aylarında konser, miting, festival, gösteri, sergi ve Edremit ilçesinin tören, yaşam alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun bu yanlışa müdahale etmesini istediler.

2011 depremi sonrası Van Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanarak hazırlanan bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan tepki çeken yeni 'İmar Planı'nın yanlışlarının revize edilerek durdurulması istendi.

"EDREMİT'İN DOKUSU BOZULUR"

Yeni imar planında şehrin yapılaşmasına zarar verecek çok büyük yanlışlar yapıldığını, kamu yararının kimi yerlerde göz ardı edildiğini,  toplumun beklentilerinin dikkate alınmadığını kaydeden Edremit TOKİ'de yaşayan depremzede vatandaşlar TOKi 10, 11.12.13.'cü etapların karşısında bulunan parselin beton yığını haline getirilerek, kamu binaları ile yapılmasının Van'ın göz bebeği Edremit'in dokusunu bozacağını belirterek Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sayın Murat Zorluoğlu'ndan Edremit'in betonlaşma ve yeni imar yanlışlarının önlenmesini  söz konusu yerde rekreasyon projesinin hayata geçirilmesini istediler.

"KAMU YARARINA DEĞERLENDİRİLSİN"

Yaklaşık 40 dönüme yakın arsanın Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaz aylarında açık hava miting, konser, park, spor, kültürel etkinlik, gezi, bisiklet, yürüyüş alanı, anfi tiyatro ve Edremit ilçesi tören alanı olarak kamu yararı doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiği alınmasını dile getiren Edremitliler ve TOKİ'lerde ikamet eden vatandaşlar  "Burada psikolojisi bozulmuş, kent merkezinden uzakta 20 binin üstünde kadın, çocuk, yaşlı, hasta, genç insan yaşıyor. Nüfusu bazı ilçelerden daha kalabalık olan TOKİ konut alanında insanların yaşam alanlarına ihtiyacı var. O nedenle büyükşehir belediyesi yeni imar planında kamu binaları alanı olarak yer alan arsada revize yapılarak göl manzaralı bu alanın beton yığını haline getirilmesini önlemelidir. Kamu binası her yere yapılabilir. Ama sosyal, kültürel alanlar insanların yoğun olduğu yerlerde yapılır ve yapılmalıdır. Bunun içinde Van Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sayın Murat Zorluoğlu ve Genel Sekreter Mustafa Yalçın'dan TOKİ konut alanında yer alan arsanın şehrimizin, Edremit ilçemizin ve insanlarımızın ortak kullanımı ve yararı için değerlendirilmesi için çalışma başlatmalarını istiyoruz" dediler.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PROJE HAZIRLASIN"

Edremit'te betonlaşmaya karşı topladıkları imzaları 2013 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve ilgili yerlere ilettiklerini kaydeden vatandaşlar, "Edremit'in bu alanın betonlaşmaması için imza topladık ilgili yerlere ilettik. Duyarlı olan çeşitli sivil toplum kuruluşları bu yanlışın durdurulmasını istediler. Ancak talebimize karşılık arsanın bir bölümüne anlaşılmaz bir şekilde inatla ve ısrarla şehirden uzak, estetik olmayan mimariyle yeşil alanı olmayan, çevre ve şehircilik mantığından uzak göl manzaralı, beton yığını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü beton sarayı yapıldı.  Betonlaşmaya karşı verdiğimiz mücadelemiz devam etti ve etmektedir. Biz kamu binasının yapılmasına karşı değiliz. Bizler kamu binalarının insanların ve şehrin ortak yararına kullanılması gereken yerlere yapılmasına karşıyız. Halkla yoğun ilişkileri olan kamu binaları hizmet amaçlarına göre verimi düşürmeyecek, ulaşım sorunu olmayan personel ve insanların zamanını boşa harcamayacak yerlere yapılmalıdır. Bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yanlış yerde yapıldığını herkes dile getirmektedir. Arsanın geride kalan büyük bölümünün betonlaşmadan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak örnek bir projeyle yaşam, spor, park, miting , tören alanı olarak değerlendirmesini istiyoruz" diye konuştular.

"VAN'IN GÖZ BEBEĞİ EDREMİT'E KIYMAYIN"

TOKİ konutlarında çözüm bekleyen sorunların da olduğunu belirten vatandaşlar "Devletimiz kısa sürede TOKİ afet konutları yaparak vatandaşlarına sahip çıktı. Ancak konutların, yolların çevre düzeninin yapımdan dolayı bir yığın eksiklik ve sorunları var. Binaların zemin katları su alıyor. Betonlarda çözülmeler meydana gelmiş durumda.  Boğaziçi Site Yönetimi gerektiği kadar ilgili değil. Çevrede bulunan birkaç ağaç da susuzluktan kurumuş durumda. Çevre düzenlemesi, peyzaj, ağaç dikimi yok. Çorak alanda dikilen binalar var. Çocukların oynayacakları bir alan yok. Her gün kazalara neden olan yol sorunu giderilemedi. Sorunlar maalesef hala çözülmedi. TOKİ hiçbir sorunu çözmediği, gibi denetleme ve yapımdan kaynaklanan sorunlara sırt çevirmiş durumda. Burada gençlerin çocukların, kadınların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak park bulunmuyor. Gençler ve çocuklar site aralarında top oynamaya çalışıyor. TOKİ'de tek bir futbol sahası, voleybol sahası yok. Van'ın nefes alma yeri olan Edremit hızla gelişen ve büyüyen bir ilçedir. İlçenin meydana, miting alanına, kültürel alana ihtiyacı vardır. Bizler TOKİ konutları içinde bulunan betonlaştırılmaya çalışılan arsanın hazırlanacak çağdaş bir projeyle  park,  yeşil alan, anfi tiyatro, bisiklet ve gezi alanı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. İnsanına değer vererek burada yaşayanların mutlu edilmesi zor bir şey değil. Betonlaşma sadece çevreye değil, insan ruhuna da zarar veriyor. Beton ev içerisinden çıkıp asfalt yolda işe giden insan, beton binaların içerisinde gününü geçirmekte ve yine aynı biçimde evinin yolunu tutmaktadır. Çocuklar toprakla temas etmenin varlığından habersiz asfalt yollarda yürüyerek servislerine binmekte ve okullarının beton zeminleri üzerinde oynayarak aynı biçimde evlerinin yolunu tutmaktadır. Bütün bu süreçleri yaşayan insanın gördüğü tek şey ise binalar, binalar, binalar. Yaşadığımız koca şehirde doğal olan hiç bir şey kalmadı"

"EDREMİT KAMU ELİYLE BETONLAŞMAKTADIR"

Van'ın turizm, yaşam, dinlenme alanı Edremit ilçesinde yapılaşma ile ilgili alınacak kararlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar şunları söylediler; "Edremit ne acıdır ki kamu eliyle betonlaşmaktadır. Doğaya ve insana değer veren anlayışın harekete geçmesini istiyoruz. Edremit TOKİ afet konutlarında yaşam alanına kamu kurumlarının göl manzaralı imtiyazlı hizmet binası yapması üzücü ve düşündürücüdür. Edremit'in yapısı titizlikle korunmalı. Bahçelerin içinde yeni yolların açılması felaket olur. Edremit yap-satcıların merhametine terk edilmemelidir. Edremit'in doğal görünümüne dokunulmamalı. Sayın Valimize sesleniyoruz Edremit'in beton binalarla ve yanlış kararlarla çirkinleşmesine izin vermeyin."

HABER: BURHAN ERGİN
KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ