YYÜ'de “Ortaöğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları” çalıştayı

YYÜ'de “Ortaöğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları” çalıştayı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, TEOG yerine getirilen yeni sistemle üniversiteye giriş sınavının tartışıldığına dikkat çekerek, "Her sistem değişikliği beraberinde bir takım sorunları da getiriyor. Bölgemizde ve Van'da buna ilişkin ortaya çıkabilecek sorunlarla yeni sistemin avantajları bu çalıştay kapsamında tartışılıyor” dedi. 

Van YYÜ Eğitim Fakültesinin organize ettiği "Ortaöğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları” çalıştayı, Necmettin Tozlu Konferans Salonunda yapıldı. Konferansta konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bir ülkenin eğitim sorununun çözülmesi durumunda o ülke de çözülmeyen hiçbir sorun kalmayacağına dikkat çekti. Battal, "Her şeyin temeli eğitimdir. Cumhurbaşkanımız da ifade etti, 'birçok alanda gelişme sağladık. Ama iki noktada biraz sorunumuz var' dedi. Bunlar kültür ve eğitim. Ben sürekli konuşmalarımda vurguluyorum. Eğitim dahil diğer alanlarda ülkemiz çok dinamik bir ülke. Gerek büyüklüğü ve gerekse de sahip olduğu nüfus açısından çok büyük ve dinamik bir ülke. Bu şu anlama geliyor; eğitim olayını çok etkin bir şekilde ve dinamik nüfus da dikkate alınarak çözülmeli. Ülkemizde bir durumu da çok önemli bir şekilde ortaya koymak lazım. Nedir o durum; gelişmişlik düzeyindeki farklılık. Bu dinamizme bazen pozitif bazen de negatif yansıyan bir durumdur. Bunu yapmadığımız sürece ortaya koymuş olduğumuz sistem bir kaç sene takip ediliyor, olmadı deyip başa dönüyoruz. Bunun temelinde yatan şey benimde çok eleştirdiğim Ankara merkezli ortaya koyulan çözüm önerileri ve çözümler aslında ülkemizin bünyesine uymuyor. Ülkemizin bünyesine uymayan bir elbise ortaya çıkıyor. Özellikle eğitimde dediğim gibi bir Ankara merkezle a şehrindeki bir mezradaki okul mukayese edilemez. Ama hepsi aynı sınavlara giriyor. O zaman bir sorun var. Gelişmişlik düzeyinin ne kadar farklı olduğunu ve ne demek istediğimi anlıyorsunuz. O zaman şunu yapmamız lazım. Ben şunu iddia ediyorum. Bazen iki satır yazıyla sorulur. Ama bizatihi bir ekip olarak gelip, bu toplantıyı buralarda yapmamız lazım. Bu bölgelerde yapmamız lazım ki ülkenin gerçek profili ortaya çıksın. Ülkenin profilini ortaya çıkarmadan uygulayacağımız bütün sistemler kadük kalır. Sadece eğitimle ilgili değil, diğer alanlarda bu yapılmalı” dedi.
Her sistem değişikliğinin bir takım sorunları da beraberinde getirdiğini söyleyen Rektör Battal, bölgede ve Van'da buna ilişkin ortaya çıkabilecek sorunların bu çalıştay kapsamında tartışıldığını kaydetti. Sonuç raporunun Bakanlığa ve YÖK'e iletileceğini ifade eden Battal, şunları söyledi:

"Özellikle bölgemizde ortaya çıkabilecek sorunlar ön plana çıkarılarak tartışıldı. Eğitim, ülkelerin kalkınmasında en önemli unsurdur. Genç ve dinamik bir yapıya sahip ülkemizin eğitim sorunlarının çözülebilmesi için bölgesel sorunların da dikkate alınması kanaatindeyiz. Biz kendi bölgemizdeki sorunlarımızı yeni sistemle beraber tartışarak muhtemel yeni sorunlarını ve yeni sistemin pozitif taraflarını da öğretmenler, okul müdürleri ve milli eğitim müdürleriyle tartıştık. İki oturum şeklinde yapılan çalıştayda TEOG yerine gelen sistemle üniversiteye giriş sınavı ele alındı."

YYÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik ve İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin'in de birer konuşma yaptığı çalıştayda, yapılan iki oturumda 80 akademisyen sunum yaptı.