YYÜ'de 'ben ve cilt kanseri' taraması yapacak

YYÜ'de 'ben ve cilt kanseri' taraması yapacak
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serap Güneş Bilgili, Van ve çevresinin Türkiye’de deri kanserlerinin en sık görüldüğü yerlerden biri olduğunu söyledi. 

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ek Hizmet Polikliniğinde Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serap Güneş Bilgili tarafından Siascopy cihazı ile vatandaşlara yönelik ücretsiz ben ve deri kanseri taraması yapılacak. Semaver Kavşağında bulunan Dursun Odabaş Tıp Merkezi ek hizmet binasında 20-21 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak taramayla ilgili konuşan Doç. Dr. Serap Güneş Bilgili, cilt kanserinden korunmak için ben taraması yaptırılması gerektiğini söyledi.

“KIZIL SAÇLI, ÇİLLİ VE AÇIK TENLİLER RİSK ALTINDA”

Yüzde 95 oranında doğru teşhis konmasına olanak sağlayan Siascopy cihazı ile ücretsiz deri kanseri ve ben (Nevüs) taraması yapılacağının altını çizen Doç. Dr. Bilgili, "Kızıl saçlı, çilli, açık tenli, renkli gözlü olanlar ve güneşte çok kalanlar deri kanseri gelişmesi açısından risk altındadır. Ailesinde deri kanseri olanlar, genetik olarak daha fazla risk taşırlar. Güneşte her zaman yanan, kolayca bronzlaşmayanlar, 50'den fazla beni olanlar, çok fazla güneş altında kalanlar, mesleki olarak (çiftçiler, inşaat işçileri vs.) ve tatil amaçlı veya bronzlaşmak için solaryum kullananların riski daha fazladır. Bu risk gruplarında kanser nevüsler (benler) üzerinden değil sağlam deri üzerinden gelişir. Benler üzerinden değişim de olabilir. O yüzden çocukluktan beri var olan bende değişimlere dikkat edilmeli, ayrıca yeni bir ben çıktığında doktora başvurmalıdır" dedi.

"VAN, DERİ KANSERİNİN EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ YERLERDEN BİRİ"

Van ve çevresinin Türkiye’de deri kanserlerinin en sık görüldüğü yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bilgili, “Melanom, deri kanserleri arasında en kötü huylu tümördür. Ancak erken tanı yapılırsa, basit bir cerrahi eksizyonla tedavisi mümkündür ve daha sonra sadece belirli aralıklarla izlemek yeterli olacaktır. Polikliniğimizde ben ve deri kanseri taraması için FDA Onaylı Cilt Kanseri Tarama Cihazı 'Siascopy' getirilmiştir. Bu cihaz Türkiye’de sadece birkaç merkezde bulunmaktadır. Bu cihaz cilt kanseri değerlendirmesine yönelik olarak ilk önemli yeniliği temsil etmekte olup, cilt kanseri değerlendirmesini yeni bir seviyeye taşımaktadır. İngiltere ve Avusturalya'daki çalışmalar Siascopy teknolojisinin hekimlere yaklaşık yüzde 95'e kadar tanısal doğruluğu getiren bir teşhis cihazıdır. Son yıllarda artış gösteren cilt kanseri, eğer sıkı bir takip ve tedavi süreci geçirirse kolaylıkla kontrol altına alınmaktadır. Siascopy cihazı ile ben taraması yapıldığında biyopsi almaya gerek kalmadan sadece deri kanseri riski olan benler alınacaktır. Siascopy ile deri yüzeyinden 2 milimetre aşağı katmanı görüntüleme özelliği ile patolojik verilere uyumlu sonuçlar verdiğinden daha az maliyetlerle ve non-invaziv ölçümlerle 3 saniye çekim 3 saniye ölçüm yaparak toplam 6 saniyede klinik sonuçlara ulaşılabilmektedir. Cihazın yazılımında var olan 3 temel skorlama yöntemi ile cihaz hastaların sonuçlarını hızlı ve kesin bir değerlendirme yapabilmeye olanak sağlamaktadır. Siascopy cihazı dünyada 39 ülkede kullanılmakta olup cilt rahatsızlıklarının teşhisinde büyük kolaylık sağladığı ispatlanmıştır. Ülkemizde hem sağlık açısından ekonomik avantajlar sağlaması hem de cilt hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde kolaylıklar sağlaması sebebiyle kullanılması gereken önemli bir cihazdır" şeklinde konuştu.