Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ismi değişti!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ismi değişti!
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin yaptığı başvuru sonucu Yüzüncü Yıl Üniversitesi, tercih dönemlerinde Yeni Yüzyıl Üniversitesiyle öğrencilerin yaşanan mağduriyetini ortadan kaldırmak adına Yüzüncü Yıl Üniversitesi isim de değişikliğe gitti.

- Vansesi gazetesi'nin haberine göre; Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin önüne Van isminin eklenmesi yönündeki çabaları sonuç verdi. KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla yıllar sonra dönemin Devlet Başkanı merhum Kenan Evren tarafından 1982 yılında kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesinin adı resmen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi oldu.

"ÜNİVERSİTEMİZİN ADININ ÖNÜNE VAN EKLENSİN İSTEDİK"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal daha önce konuyla ilgili sorularımız, haberlerimiz ve köşe yazılarımız üzerine yaptığı açıklamada Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Yeni Yüz Yıl Üniversitesine yapılan yazışmalarda isim benzerliği nedeni ile sorunlar yaşadıklarını, bu sorunları ortadan kaldırmak ve Van şehrinin üniversite ile beraber adının güncel kalması için isim değişikliği yapmaya karar verdiklerini belirtmişti. Basın açıklamasında Van'ın çok önemli bir kent olduğunu belirten Rektör Battal değişikliği gerekçesini şöyle ifade etmişti: "Van, Türkiye'nin vazgeçilmez, olmazsa olmaz ve çok değer verilen kentlerinden biri. Van hem üniversitemiz ile gündem de kalsın hem de Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Van'da olduğunu bir kez daha vurgulamak istedik. Bu nedenle üniversitemizin adının önüne Van eklensin istedik. Bunu da YÖK'e yazdık. Talebimizi YÖK'te uygun görüldü ve bakanlar kuruluna gönderildi. Oradan da meclise gönderilecek. Kanunlaşması durumunda artık üniversitemizin ismi kabul edilmiş olacak ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olacak. Bundan sonrada bütün kullanımlarda da adı bu şekilde geçecek."

"REKTÖR PROF. DR. PEYAMİ BATTAL'A TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Vansesi gazetesine konuşan vatandaşlar, "Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin önünde Van adının bulunmaması kentle üniversite arasında kopukluk ve ciddi sorun yaratmaktaydı. Başarılı gazetecilik örneği veren Vansesi Gazetesi sorunu gündeme getirerek konunun takipçisi oldu.  YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da konuya duyarlılık göstererek  üniversitenin adının  önüne Van ismini  eklemesi için  samimi girişim başlatarak senato kararı alması sonuç vermiştir. Kanunla üniversitemizin adı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olmuştur. Sayın Reaktörümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yeni isim Van'a, VAN YYÜ camiasına ve Vanlılara hayırlı uğurlu olsun"dediler.

YENİ ÜNVERSİTLER KURULDU

Resmi gazetede yayımlanan kararnameyle İlke Eğitim ve Sağlık Vakfınca Nevşehir'de Kapadokya Üniversitesi, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi Araştırma Geliştirme Eğitim Kalkınma ve Danışma Vakfınca Ankara'da Ostim Teknik Üniversitesi ile Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi kurulacak.

İSİMLERİ DEĞİŞTİ

Ayrıca aralarında Van'ın da olduğu bazı üniversitelerin adları da değiştirilecek. Yüzüncü Yıl Üniversitesinin adı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesinin adı Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Ömer Halisdemir Üniversitesinin adı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin adı Altınbaş Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesinin adı Antalya Bilim Üniversitesi olacak.

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNVERSİTESİ'NİN TARİHÇESİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu. Ancak Türkiye'nin doğu bölgesinde bir üniversite kurulması girişimleri çok önceleri başladı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk, 1927 yılında Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'i, incelemeler yapmak üzere Van'a göndermiş; Mustafa Necati Bey'de, Van'da üniversite kurulmasını gerekli görmüştür. 1928 yılında, öğretmen Ferit Nur (Kuran) Bey Van'a gönderilmiş ve mevcut ortaokulu liseye dönüştürerek, kurulması tasarlanan üniversitenin çekirdeğini oluşturması istenmiştir. Atatürk 1 Kasım 1937'de, BMM açış nutkunda, 'Doğu bölgesi için Van Gölü Sahillerinin en güzel bir yerinde ilkokulu ve nihayet üniversitesi ile modern bir kültür şehri oluşturmak yolunda şimdiden faaliyete geçilmelidir' talimatı vermiş, bu maksatla, o dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan'ı, arazi tespiti için Van'a göndermiştir. 1938 yılı Kasım başında BMM açış nutkunda, Atatürk 'İstanbul Üniversitesi'nin geliştirilmesi, Ankara Üniversitesi'nin tamamlanması ve Şark Üniversitesi'nin yapılan etütlerle tespit edilmiş olan esaslar dairesinde, Van Gölü civarında kurulması hızla ve önemle devam etmektedir' demiştir. 11 Haziran 1951 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığınca, aralarında Prof. Dr. Afet İnan'ın bulunduğu, 15 kişilik bir heyet oluşturulmuş ve Doğu Üniversitesi'nin yerinin tespiti için esaslı incelemelere girilmiştir. Bu heyet, merkezi Van olacak bir Doğu Üniversitesi'nin kurulmasını; Elazığ, Erzurum ve Diyarbakır'da bazı fakülte ve enstitülerin, Doğu Üniversitesi'ne yardımcı şubeler olarak açılmasını uygun görmüştür. Bu sıralarda Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerin sayısı arttırılmış; İzmir, Erzurum, Trabzon, Elazığ, Diyarbakır, Sivas, Samsun, Malatya, Kayseri, Eskişehir, Bursa ve Edirne'de yeni üniversiteler veya bunların çekirdeğini oluşturacak fakülte, yüksekokul ve akademiler açılmıştır. Ancak bu dönemlerde Van bu mutlu iller arasına girememiştir.6 Kasım 1981 tarihinde üniversitelerimize yeni bir düzen getiren 2447 sayılı Yükseköğretim Kanununun çıkarılmasından yaklaşık 8,5 ay sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı hakkında kanun hükmünde kararname çıkarıldı. Bu kararname ile yeni üniversiteler açıldı. Bunların arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi yer almıştır. Van'da bir üniversite kurulmasını teminen çeşitli yerel girişimlerde olmuştur. 1968 yılında 'Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği' kurulmuştur. Bu dernek Tayyar Dabbağoğlu, Dr. Özçelik Okayer ve Dr. Ertuğrul Yeginaltay'in başkanlığında faaliyetini sürdüre gelmiş. Dernek, Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne bağlı bir fakültenin Van'da açılmasına ve daha sonra ayrı bir üniversite halinde dönüştürülmesine çaba harcamıştır. Bu amaçla, 1981 yılında oluşturulan bir heyet Ankara'ya gitmiş, Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından kabul edilen dernek üyelerine, Van'da bir üniversite kurulacağı müjdesi verdi. Kanunla adına Van eklenen YYÜ halen 14 Fakülte, 4 Enstitü, 11 Yüksekokul ve 19 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini, Van Gölü kenarında kurulmuş, şehir merkezine 15 km mesafede olan kampüste devam ettirmektedir.