Yavru ayıya ‘Bivan’ ismi verildi

Yavru ayıya ‘Bivan’ ismi verildi
Bitlis’in Tatvan ilçesinde vatandaşlar tarafından bulunan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alınan yavru ayıya ‘Bivan’ ismi verildi.

Tatvan'da bir hafta önce bulunan ve Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen iki aylık ayı yavrusu, YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde koruma altına alındı. Burada özel bir ilgi ile karşılaşan ve kendisine bakıcı tayin edilen yavru ayı ‘Bivan’, bir haftalık yoğun bakımın ardından normal servise alındı.

Yavru ayı ‘Bivan’ın bakımını üstlenen YYÜ Veterinerlik Fakültesi son sınıf öğrencisi Tülay Erdönmez; yavruyu süt, bal ve özel antibiyotiklerle hazırladığı karışımla beslediğini söyledi. Yavru ayının tüm bakımını üstlenen Erdönmez, anne şefkatiyle beslediği yavruyu günün belirli saatlerinde güneşe çıkararak gezdiriyor.

“OLDUKÇA İŞTAHLI”

Erdönmez, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Anne sütü kıvamında ve o sıcaklıkta sütünü vermeye çalışıyorum. Sütün içine yumurta sarısı ve vitamin katıyorum. Sütünü elimle içiriyorum, çünkü sütünü sıcak veriyorum. Anne sütü de sıcaktır. Genelde sabah saatlerinde sıcağa çok fazla dayanamıyor. O yüzden de akşam saatlerinde havaların biraz serinlediği vakitlerde bahçeye çıkarıyorum. Maksimum 3 saat arayla besliyorum. Maşallah oldukça iştahlıdır ve uykuyu çok seviyor” dedi.

“BİVAN İÇİN SÜTANNE TAYİN ETTİK”

YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan da, geçen hafta gelen yavru ayıda enfeksiyon şekillendiğini ifade ederek, “Yavru ayımız bir haftalık yoğun bakım tedavisine yanıt verdi ve servise alacak kadar iyileşme gösterdi. 'Bivan' için sütanne tayin ettik. Bakıcısı var. Durumu iyiye gidiyor” şeklinde konuştu.

YAVRU AYIYA ‘BİVAN’ İSMİ VERİLDİ

Yavru ayıya Bitlis ve Van bileşiminden oluşan ‘Bivan’ ismini verdiklerini anlatan Aslan, “Bizler hastanemizde yaban hayvanlarını tedavi ederek doğaya geri bırakıyoruz. Yavru ayımızın da iyileşme göstermesi bizleri mutlu etti. Herhangi bir komplikasyon şekillenmezse, yakın zamanda kendi yaşamını kendi devam ettirecek konuma gelir. Tedavi sürecimiz böyle hızlı ve olumlu geçerse 45 güne kadar kendi kendine yetecek konuma gelir. Ayılarda rehabilitasyon süresi uzun zaman alıyor. Ayılar 2 yaşına kadar annelerinin gözetimindedirler. Bizler de bu noktada karar verirsek doğal ortamına ya da başka bir rehabilitasyon merkezine gönderebiliriz. Eğer bizde kalmasına karar verilirse, ortamını hazırlayıp yaşamını sürdürmesini sağlayacağız” diye konutu.