Yanmaz; 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı

Yanmaz; 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı
Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
- Dr. Yanmaz, yayınladığı mesajda, “Hayatın her insan için farklı anlamlar taşıyan çeşitli dönemleri vardır. Yaşlılıkta bu önemli dönemlerden biridir. İnsanlık yaşlılık döneminde geçmiş yıllarda edindiği tecrübeleriyle yaşamına yeni bir yön verirken, aynı zamanda ortaya çıkan koşullar nedeniyle kendisini değişik bir hayat mücadelesinin içinde bulmaktadır. Yaşlılık dönemi tanımlanırken; biyolojik, sosyolojik, ekonomik ve kronolojik tanımlamalardan yararlanılmaktadır. Bu yaş grubu için kronolojik bir tanımlamayı tercih etmekte ve yaşlılık dönemini 65 yaş ve üzeri grup olarak kabul etmektedir. Yaşlılık dönemi Birleşmiş Milletler çalışmaları kapsamında 60 yaş ve üzeri grup olarak kabul edilmektedir” dedi.

Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için sağlık sorunlarından korunmak gerektiğini dile getiren Dr. Yanmaz, “Korunmak için başlıca üç ilke; yeterli ve dengeli beslenme, doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma, alkol ve sigara kullanımından uzak durmaktır. Kısaca sağlıklı yaşam ilkeleri olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlanma ile ortaya çıkabilecek olan önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunmak mümkündür. İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne kadar üzerinde en çok düşündüğü, araştırma yaptığı, türlü çareler aradığı ama bir türlü engelleyemediği gerçek yaşlanmaktır" ifadelerini kullandı.

1 Ekim tarihinin "Dünya Yaşlılar Günü" olarak belirlendiğini söyleyen Dr. Yanmaz, “Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel, ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak; kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevimizdir. Bu bağlamda tüm yaşlılarımızın Dünya Yaşlılar Gününü kutluyor; sağlık, esenlik ve mutluluklar diliyorum” diye konuştu.