Yaban hayvanlarına karşı duyarlılık arttı

Yaban hayvanlarına karşı duyarlılık arttı
Belediyelerin ve çevrecilerin yanı sıra Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri de mevsim şartları nedeniyle son günlerde yiyecek bulmakta zorlanan sokak ve yaban hayvanları için doğaya yem bırakıyor.

Van’da, yaban hayvanlarına karşı duyarlılık faaliyetleri giderek artıyor. Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin doğaya yem bırakmasının ardından, duyarlı vatandaşlar da sokak hayvanlarını unutmuyor.


Van merkez ve ilçelerinde son haftalarda yağan yoğun kar nedeniyle kırsal alanlarda yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları yerleşim yerlerine inerek yiyecek arıyor.


Bu durum ise özellikle çevrede oyun oynayan çocuklar ve evcil hayvanlar için tehlike oluşturuyor. 

YEREL YÖNETİMLER VE STK’LAR DUYARLI

Bu nedenle de belediyeler ve çevreciler doğaya yem bırakarak hem yaban hayvanlarının karnını doyurması hem de yerleşim yerlerinde oluşturdukları tehlikenin önüne geçmeye çalışıyor.

AKTİVİSTLER YEM BIRAKTILAR

Van ve Bitlis’te çevre sorunlarıyla ilgili faaliyet yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği de son bir aydır yaban hayvanları için doğaya yem bırakıyor.


Derneğe üye aktivistler önceki gün de Tatvan-Reşadiye kırsalına yaban hayvanları için çeşitli yemler bıraktı.  
Dernek Başkanı Erdoğan Özel, bu tür faaliyetlerin çok anlamlı olduğunu ve sürdüreceklerini ifade etti.

ÜNİVERSİTE ZİYARETİ

Öte yandan Vangölü Aktivistleri Derneği yöneticileri Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’ı da ziyaret ederek derneğin çevre ile ilgili gerçekleştirdiği farkındalık etkinliklerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Demirtaş’a bir de üzerinde “Vangölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” yazılı tişört hediye edildi.

HAYIRSEVER VATANDAŞTAN FARKINDALIK

Bu arada, Van’da havaların soğumasının ardından kurumların ardından vatandaşlar da sokak hayvanları için büyük duyarlılık gösteriyor.


Van’da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için harekete geçen ve yoğun bir çalışma yürüten başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerine, vatandaşların duyarlılıkları da ekleniyor. Belediyelerin bu çalışmalarına hayvansever vatandaşlar tarafından da destek veriliyor. Bu kapsamda hayvansever vatandaşlar da sokak aralarında bulunan hayvanları besleyerek duyarlılık oluşturuyor. Yaklaşık 4 yıldır kasaplardan aldığı artıkları gece geç saatlerde dışarı çıkarak hayvanları besleyen hayvansever vatandaş Turan Acar da bunlardan biri. 


Hayvansever vatandaş Turan Acar, bölge genelinde olduğu gibi Van’da da soğuk havaların etkili olmasından dolayı sokak hayvanlarının beslenme noktasında zorlandıklarını ifade ederek, vatandaşlara duyarlı olmaları noktasında çağrıda bulundu. Acar: “Vatandaşlarımızdan ricam, günlük yemeklerinden arta kalanları bir kaba bırakarak sokak hayvanlarına ulaştırmaları. Soğuk kış günlerinde yiyecek çok şey bulamıyorlar. Bizlerin onlara yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

“BU SÜREÇTE ONLARIN DAHA FAZLA YANLARINDA OLMALIYIZ”

Van'ın Tuşba İlçesine bağlı İskele Mahallesi'nde ikâmet eden Turan Acar isimli hayvansever vatandaş, 4 yıldır düzenli olarak kasaplardan aldığı et ve kemikleri gece belirli bir saatte dışarı bıraktığını söyledi. Özellikle yaşanan pandemi sürecinde besleme çalışmalarını da arttıran Acar, vatandaşlardan da aynı duyarlılığı bekliyor.


Havaların soğumasıyla yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarının unutulmaması için vatandaşlardan duyarlı olmaları çağrısında bulunan Turan Acar, onların da beslenme ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak: "Uzun bir süredir düzenli olarak et, kemik, mama veya artık yemekleri sokak hayvanlarımız için ayarlıyorum. Her gece belirli bir saatte sokağa çıkıp belirlediğim noktalara bırakıyorum. Özellikle bu süreçte onların daha fazla yanlarında olmalıyız. Onların da bizim gibi temel ihtiyacı beslenmedir. Belediyeler sağ olsunlar düzenli olarak mama bırakıyorlar. Fakat bizler de onlara bu süreçte destek olmalıyız. Vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyorum. Günlük yiyeceklerini tükettikten sonra arta kalanları çöpe değil de sokak hayvanları için dışarı bırakmalarını rica ediyorum. Soğuk kış günlerinde yiyecek çok şey bulamıyorlar, onlara yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI / M. Selim KURT