VASKİ’den ‘borç ödeme’ çağrısı

VASKİ’den ‘borç ödeme’ çağrısı
Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, vatandaşlara borç ödeme çağrısında bulundu.

 Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, vatandaşlara borç ödeme çağrısında bulundu.

 Edremit Kocaeli Parkı Belediye Sosyal Tesislerinde basınla kahvaltıda bir araya gelen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, 2,5 ay gibi kısa bir zaman içinde VASKİ’de yapılan hizmetler ile gelecek sezonunda yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

“Basınla daha sık ve düzenli olarak bir araya gelmek istiyoruz” diyen  Su ve Kanalizasyon İdaresi(VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, yaklaşık olarak 2 saat süren basın toplantısında basının çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR

Kaplan “Kurumda işi bilen ve yıllardır işinde deneyimli bir ekiple çalışmanın avantajını yaşıyoruz. Öncelikle geçen süre içerisinde kurumun genel bir fotoğrafını çekerek işe başladık. Daha önce maddi ve idari açıdan sıkıntılı dönemler geçirmiş bir kurum olduğundan yeniden bir hizmet programı şekillendirdik. Kısa orta ve uzun vadeli bir program düşünüyoruz” dedi.

SU FATURASI KONUSU

Ekonomik sıkıntılara da değinen Kaplan, “bu sıkıntılar tüm kurumların karşılaştığı durumlardır” diyerek, bunu aşmak için de yeni çalışmalar yaptıklarını anlattı. ’da en büyük sorunların başında su faturalarının ödenmemesi sorununu geldiğini, bunun artık toplumsal bir alışkanlık haline getirildiği, bunun hem toplumsal hem de kurumsal eksiklikten kaynaklandığını belirten Kaplan, bir telefon, elektrik, doğalgaz gibi vatandaş su parasını önemsemiyor. Çünkü sular kesilmemiş, bir müeyyide uygulanmamıştır” şeklinde konuştu.

2014 YILINDAN BU YANA SUYA ZAM YOK

’da su ücretlerine 2014 yılından bu yana zam yapılmadığına dikkat çeken Kaplan, ancak buna mukabil kurumun çok ciddi enerji giderleri oluşmuştur. Depolardan kent merkezine motorlarla su verilmesi ve açılan sondajların kuruma büyük enerji yükü mevcuttur. Van’da Vedaş’ın en büyük müşterisi durumundayız. Aylık 5 ila 5,5 milyon TL’lik bir enerji giderimiz mevcuttur. Buna rağmen VASKİ, Büyükşehirler arasında en ucuz su tarifesi uygulayan kurumdur” diyerek şimdi basının da desteğiyle insanımıza su faturalarının düzenli ödemelerini sağlayacak bir yöntemle yola devam edeceğiz. Amacımız kurumun gelirlerini artırmak ve hizmetin karşılığını alabilmektir. Bununla birlikte abone sayımızın da artırılması için yoğun bir tempo ile çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.

 

 

 

 

HİZMET DURDURMA ZORUNDA KALACAĞIZ

Büyükşehir yasası ile köyden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerlerindeki konutların su aboneliğine de değinen Kaplan, mevcut yasalarla geçerli olan kanuna göre, normal şehir tarifesinin %25’i oranında ödenmesinin öngörüldüğünün altını çizerek, bunu dayatmadan, zorlamadan ikna ederek, bilinç oluşturarak başarmayı amaçlıyoruz. Çünkü bu kurumun ayakta kalması ve hizmet üretmesi için su bedellerinin tahsil edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ücretini zamanında ödemeyenlerin suları kesilecek, yani verilen hizmeti durdurmuş olacağız. İcra konusunu da en son çare olarak uygulamayı düşünüyoruz” açıklaması ile yeni uygulamaya geçeceklerini dile getirdi.

KRONİK SORUNLARIN BERTARAF EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

VASKİ’nin devam eden projelerinin yanı sıra 2020’de uygulayacağımız projelerle ilgili de zaman zaman basınla bir araya geleceklerini ve bilgilendireceklerini belirten VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, bu yıl içinde kronikleşmiş Memursen Toki Konutlarının kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturduk. İhalesiz ve en iyi deneyimli müteahhit gibi çalışan ekiplerimiz bu devasa sorunu halletti. Bu arada yaptığımız hizmetlerde biz kişisel reklam yerine kurumsal kimliğin ön plana çıkarılması için gayret gösteriyoruz. Kurumda kimseyi ötekileştirmeden çalışıyoruz” diyerek çalışma metotlarını açıkladı.

SU FAİZLERİ AFFI BAKANLAR KURULU KARARI İLE OLUR

Toplumda büyük bir su faizleri affı beklentisinin oluştuğuna değinen Kaplan, bu yetki sadece merkezi hükümet yetkisindedir. Bunun dışında hiçbir şekilde af getiremiyoruz. Böyle bir durum olursa sadece su için değil, trafik, vergi ve bütün amme alacaklarına yönelik bir kanun çıkarılır. Şu anda böyle bir durum mevcut değildir” şeklinde konuşarak, bundan sonra kaçak su ile ciddi bir mücadele içinde olacağız, kimsenin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Çünkü biz kaçak suya göz yumarsak ücretini zamanında ödeyenlerin hakkının korumamış oluruz” açıklamasında bulundu.

Toplantı soru cevaplarla son buldu.