Vanlı turizmciler: Uçuşlar başladı, Kapıköy de açılmalı!

Vanlı turizmciler: Uçuşlar başladı, Kapıköy de açılmalı!
Koronavirüs vakalarının İran’da görülmeye başladığı tarih olan Şubat ayından bu yana kapalı olan Kapıköy’ün açılması çağrıları için her geçen gün daha güçlü çağrılar yapılıyor.

 Koronavirüsle mücadele kapsamında ülke genelinde tedbirler alınmaya devam ederken, tedbirler kapsamında sınır kapıları da kapatıldı. Pandemiyle mücadelede normalleşme süreci devam ederken, İran-İstanbul uçak seferleri başladı. Günlük yaklaşık 7 uçak Tahran’dan İstanbul’a sefer düzenlerken, İran’la olan sınır kapısı Kapıköy ve Esendere Sınır Kapılarının açılmaması tepkiye neden oldu.

Çin’de ortaya çıktıktan sonra kısa sürede dünyaya yayılan Koronavirüs (Covid-19) ekonomileri sarsmaya devam ediyor. Büyük kayıplar yaşandığı süreçte Van da sahip olduğu sınır kapısının kapalı olmasının sıkıntısını yaşarken, Kapıköy’ün kapalı olduğu her gün Van’ın biraz daha borç yükü altına girmesine neden oluyor. Şubat ayından bu yana kapalı olan Kapıköy’den dolayı ticaret yapanlar, şehirdeki esnaflar, turimzciler ve birçok sektör kayıplar yaşarken Türkiye’nin birçok ilindeki serbestliğe rağmen kapının hala kapalı olmasına da tepki yağıyor. Van iş dünyasının da daha önce defalarca kontrollü açılış çağrısı yaptığı Kapıköy’ün talepler karşılık bulmazken, son olarak başlayan uçak seferleri sonrası bir çağrı da turizmcilerden geldi. Tatil kentlerinde ciddi turist yoğunluğu olması, uçak seferlerinin başlamasına rağmen bir tek karadan geçişin kapalı olması tepki konusu olurken, son olarak kentteki turizmciler adına konuşan Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç Şehrivan’a verdiği demecinde ekonomik olarak çok ciddi bir kayıp yaşandığını söyledi. Kontrollü açılış talebini dile getiren Yeşilağaç, sektörün bitme noktasında geldiğini söyledi.

İSTANBUL-TAHRAN UÇAK SEFERLERİ DE BAŞLADI, KAPI HALEN KAPALI

Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda, Kovid-19 sürecinde başlatılan "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı" kapsamında, Türkiye'nin turistik bölgelerindeki işletmeler hizmet vermeye başladı ve bir ay içerisinde yarım milyon Rus turist Antalya'yı ziyaret etti. 22 Eylül itibariyle Tahran-İstanbul uçuşları için start verildi. Günde 3 İran menşeili Hava yolu firması (Mahan Air/ Homa Air /İran Air) Tahran-İstanbul uçuşu gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra 26 Eylül itibariyle Türk Hava Yolları, Pegasus Hava yollarına ait uçaklar İstanbul-Tahran uçuşlarına başladı. 25 Eylül'de ise Geshm İr Hava yolları firması Tebriz-İstanbul uçuşu gerçekleştirdi. Uçuşların başladığı süreçte henüz Kapıköy ile ilgili bir adım atılmazken turizmciler daha önce defalarca yapılan çağrıyı bir kez daha yineledi.

İSTANBUL’A GİDİYORLAR, VAN’A GELEMİYORLAR!

Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç Şehrivan’a verdiği demecinde Koronavirüsten dolayı tüm dünyanın büyük sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, “Biz turizmciler Mart ayından bu yana iş yapamıyoruz. Tabi sağlık her şeyden önce geliyor. Artık alışmamız gerekiyor. Maske takmanın önemini kavradık. Turizm sektörü için artık adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz. Turizmin olmadığı bir ülkede ticaret diye bir şeyde kalmıyor. Bunun önüne geçmek için bazı adımlar attılar. Almanya ve Rusya’yla başladılar. Son 2 haftada bu durum İran içinde geçerli olmaya başladı. Ve günlük 4-5 İran uçağı İstanbul’a iniş yapıyor. Bize ait 3-4 firmada İran’a sefer düzenliyor. Bu da günlük bin bin 500 arası kişi demek. Böyle olunca biz de neden Kapıköy açılmıyor diyoruz. Tabi eskisi gibi olsun demiyoruz. Ama tedbirler kapsamında açılsın istiyoruz.” şeklinde konuştu.

TURİZM SEKTÖR OLARAK BİTME AŞAMASINA GELDİ!

İran-İstanbul uçak seferlerinin başlatılması konusuna değinen Yeşilağaç, “Havayolu ile giden yolculardan istenen ne ise bizim kapılarımızda da aynısı uygulansın. Böyle bir adım atılınca az da olsa bir canlılık olacaktır. Biz sektör olarak bitme aşamasına geldik. Van’da bir turizm kentidir. Söz konusu turizm olunca Van için çok önemli bir konu. Biz gerçekten bitme aşamasındayız. Çok şey istemiyoruz. İran şurada yanı başımızda. Kapı açılsın günlük bir kota belirlensin, testler istensin ve ona göre alımlar yapılsın. Böyle devam ederse çok sayıda esnaf kapanacak. Oteller iş yapamadığı için iflas edecek.” Dedi.

YEŞİLAĞAÇ: ANTALYA’YA GİDEN RUS TURİSTLERDE 2 MİLYONU GEÇTİ

Mart ayında pandemi sürecinin ilk günlerinde ilk tedbirler burada Van’daki sınır kapımızda alındı. Kapıköy’de her türlü tedbir alındı. Hastane kuruldu ve gelen misafirler için testler ve 14 günlük bekleme süreci vardı. Ona bakılırsa Rusya’daki vaka sayısı çok fazla ve Antalya’ya giden Rus turistlerde 2 milyonu geçti. Ve İran’da daha yüksek bir vaka sayısı var. Biz sadece Rusya’dan gelen misafirler için nasıl bir uygulama yapılıyorsa sınır kapımızda da aynısı uygulansın istiyoruz. Kontrollü turizm denilen olay bu, talebimiz bu yönde. Diğer illere uygulanan tedbirleri sınır kapılarımızda da yapsınlar. Çünkü ekonomik olarak çok zor zamanlar geçiriyoruz.

“GÜMRÜK KAPILARININ KONTROLLÜ TURİZM VE TİCARETE AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Yeşilağaç konuşmasının devamında, “Hava yoluyla ülkemize giriş yapan misafirlere yapılan testlerin ve kontrollerin aynısı Karayolunu tercih edecek turistlere de uygulanması koşuluyla karayolu ulaşımı için bir an evvel çözüm odaklı çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Karantinanın kaldırılmasından hemen sonra mağduriyet yaşanmaması için önlemlerimizi Kültür ve Turizm bakanlığımızın talimatları doğrultusunda aldık. Sürecin başından beri ifade ettiğimiz gibi gerekli önlemler alındıktan sonra İran komşumuzdan misafir ağırlamamamız için hiçbir neden yok. Ülke ekonomisi ve özelde Van için hayati öneme sahip Kapıköy ve Esendere gümrük kapılarının yeni sürece uygun şekilde açılması gerekmektedir. Ülkemiz ve ilimiz ekonomisi için hayati öneme sahip bu konunun çözüme kavuşturulması için ilimizdeki tüm STK ve Oda başkanlarının desteğini ve çalışmalarını önemsiyoruz. Gümrük kapılarının Kontrollü Turizm ve Ticarete açılması için gerekli girişimlerde bulunmalarını talep ediyoruz.” diye konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ-