Vanlı öğrencinin projesi Türkiye üçüncüsü oldu

Vanlı öğrencinin projesi Türkiye üçüncüsü oldu
TÜBİTAK Ortaokul Finallerinde Vanlı öğrencinin projesi Türkiye üçüncüsü oldu

 TÜBİTAK 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu.TÜBİTAK lise ve ortaokul öğrencileri arasında yapılan proje yarışmalarında Van ili, son yıllarda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Elazığ ilinde düzenlenen 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje Türkiye finallerinde İpekyolu Sempaş Ortaokulu öğrencisi Can Çeçan’ın yazılım alanında ‘Tasarla Kodla Oyna’ adlı projesi Türkiye üçüncüsü seçildi. Final yarışmasında Van Gevaş Balaban Ortaokulu öğrencileri Volkan Durmuş ve Berfin Durmuş’un “Fraktal Gen” adlı matematik projesi ise Türkiye teşvik ödülü aldı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca, ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türkçe ve Yazılım olmak üzere 10 alanda düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni, Elazığ’da Fırat Üniversitesi Çok Amaçlı Kapalı Spor Salonunda düzenlendi.

Bu yıl 13.sü düzenlenen yarışmada toplam 10 Proje Birincilik Ödülüne; 20 Proje İkincilik Ödülüne ve 30 Proje Üçüncülük Ödülüne layık bulundu. 30 Projeye ise Teşvik Ödülü verildi. Proje sahibi öğrencilerin kayıtlı olduğu 128 eğitim kurumunun 67’si Bilim ve Sanat Merkezi, 54’ü özel okul ve 7 tanesi resmi okul olarak gerçekleşti.

TÜBİTAK 13. Ortaokul Öğrenci Projeleri Yarışması için Van bölgesi bu yıl söz konusu yarışmaya 1841 proje başvuru yaptı.. Van ili 1053 başvuruyla bölge birincisi olurken, Türkiye başvuru sıralamasında da 2.ci oldu.

Bölge sergisine çağrılan 100 projeden 50’si yine Van iline aitti. Bölge sergisinde Van ilinin 8 projesi bölge birincisi seçilerek, Elazığ’da yapılan Türkiye finalin gitmeye hak kazanmıştı. Van ilini temsilen Danışmanlığını Sempaş Ortaokulundan Emrah Tosun adlı öğretmenin yaptığı Can Çeçan adlı öğrenciye ait yazılım alanındaki “Tasarla Kodla Oyna” isimli proje Türkiye 3.sü seçildi. Aynı yarışmada Van Gevaş Balaban Ortaokulundan danışmanlığını Gamzegül Durmaz’ın yaptığı, öğrenci Volkan Durmuş ve Berfin Durmuş’a ait “Fraktal Gen” adlı matematik projesi ise Türkiye teşvik ödülü almaya hak kazandı.