Vanlı arıcı bu yıl istediği balı alamadı

Vanlı arıcı bu yıl istediği balı alamadı
Yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki örtüsüyle arıcılık için önemli bölgeler olan Van ve çevresinde, önceki yıl verimsiz bir sezon geçiren Vanlı arıcılar, bunu mevsim şartlarının zamanında yaşanmamasına ve küresel ısınmanın etkilerine bağlayıp bal duasına çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl çok verimli bir

Yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki örtüsüyle arıcılık için önemli bölgeler olan Van ve çevresinde, önceki yıl verimsiz bir sezon geçiren Vanlı arıcılar, bunu mevsim şartlarının zamanında yaşanmamasına ve küresel ısınmanın etkisi ile Vanlı arıcılar bu yıl istedikleri verimi alamadı. Özellikle çetin geçen kışın ardından hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle bu yıl yeterli verim alınamadı.

Yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki örtüsüyle arıcılık için önemli bölgeler olan Van ve çevresinde, önceki yıl verimsiz bir sezon geçiren Vanlı arıcılar, bunu mevsim şartlarının zamanında yaşanmamasına ve küresel ısınmanın etkilerine bağlayıp bal duasına çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl çok verimli bir sezon geçiren Vanlı arıcıların bu yıl ise yüzü gülmedi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle bu yıl yeterli verim alamayan Vanlı arıcıların imdadına bakanlık yetişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında meteorolojik tahminlerin paylaşımı konusunda iş birliği yapılacağını bildirerek, iş birliğiyle bal üretim miktarı ve kalitesinin artmasına katkı sağlanacağına dikkat çekti. Bu açıklamanın ardından Şehrivan’a konuşan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan bal üretiminde mevsim şartlarından dolayı yüzde 50’lik oranında bir düşüşün yaşandığını söyledi. Tandoğan, mevut desteklerin çok iyi olmasına rağmen desteklerin verilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığını, bu süreçte bazı memurların da kötü niyetli olduğuna dikkat çekti.

BAL VERİMİNDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan Şehrivan Gazetesine yaptığı açıklamada, bal üretiminde mevsim şartlarından dolayı yüzde 50’lik oranında bir düşüşün yaşandığını söyledi. Van ve çevre illerinin bitki örtüsü bakımından bal üretimi için çok zengin olduğunu belirten Tandoğan, 2020 yılında hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyrettiğini söyledi. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesinden dolayı arıların doğa çıkmakta geç kaldığını kaydeden Tandoğan, “2019 yılı bizim için son 17 yılın en verimli bal sezonuydu. Deyim yerindeyse bal yağdı. Çok bereketli bir sezon geçirdik. Yani herkesin yüzünün güldüğü bol kazançlı bir sezondu.” Dedi.

VERİMDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ YAŞANDI

2020 yılı içinde iyi bir sezon beklediklerini ancak istedikleri verimi alamadıklarını söyleyen Tandoğan, “2019 yılındaki verimli süreçten sonra bu sene de aynı beklenti içerisindeydik. Arının çalışma için bir zamanı olmadı. Belli bir kuluçka süresi var. Fakat hava sıcaklığı mevsim normallerinin altında seyretmesi haliyle ilkbahar aylarında tam da bitkinin kendini geliştireceği zamanlarda gelişemedi. Havada yağışlı ve soğuk geçince arının dışarı çıkmasını engelledi. Yeterince polen taşımadı ve gelişmedi. Yani bu sezon kurak demeyelim ama geçen sezonla kıyaslarsak verimin yüzde 50 daha düşük bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz.” Şeklinde konuştu.

BAKANLIK VE METEOROLOJİ ORTAK ÇALIŞACAK

Bakan Pakemirli’nin açıklamış olduğu desteklere dair konuşan Tandoğan, “Bakanlık ve meteorolojinin ortak çalışacak olması hepimiz için çok faydalı bir çalışma olacak. Çok doğru ve yerinde bir karar olmuş. Hava şartlarına bağlı olarak arılar dışarı çıkabilecek. Meteoroloji ile yapılacak olan ortak çalışma hepimiz için çok faydalı bir çalışma olacağını söyleyebiliriz.” Dedi.

“DESTEKLER İYİ AMA UYGULAMADA SIKINTI VAR”

Tandoğan, “Bakanlık aralıklarla fonlar verip destekler veriyor. Bu destekler çok önemli. Bu ülkede en çok kazananlar çiftçiler olmalı. Destekler açıklanırken kulağa çok hoş geliyor. Ancak uygulanabilirlik konusunda yeterince bilgili kişilerin olmamasından mustaribiz. Özellikle memurların destekler konusundaki bilgi verme tarzları çok yanlış. Özellikle bazı memurlar var ki desteğin alınmaması için maksimum bir çaba içerisine giriyorlar. Bu anlamda sıkıntılar yaşıyoruz.”

“BU ÜLKENİN ZENGİNLERİ TARIMDA ÇALIŞANLAR OLMALI”

“Hala arıcılarımız ve çiftçilerimiz makine ve ikmale ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Fonlar verilsin ancak öncelikli olması gereken bu desteklerin sahada iyi anlatılması. Bu işi anlatmakla yükümlü memurların esnek ve bilgi vermesi çok önemli. Bu konuda önemli bir sorun yaşıyoruz. Bu duruma acil çözüm şart. Her memur için demiyoruz ancak bazıları var ki çok sıkıntı yaşatıyor. Bu ülkenin en zenginleri tarımda çalışanlar olmalı. Üretim yapıyor bu çiftçiler.” Diye konuştu.

BAKANLIK BAL ÜRETİCİLERİNE MÜJDE VERMİŞTİ

Pakdemirli, 2003'ten bu yana arıcılığa destek verdiklerini vurgulayarak, kovan başına 15 lira, ana arı başına da 80 lira ödeme yaptıklarını belirtti. Pakdemirli, ayrıca arıcılığın yoğun yapıldığı 34 ilde malzeme ve ekipman desteği verdiklerine, bunun yanında kırsal kalkınma programları kapsamında arıcılık faaliyetlerine yüzde 50 hibe desteği sağladıklarına işaret etti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu iş birliği protokolünün imza töreni, Bakan Pakdemirli'nin katılımıyla yarın gerçekleştirilecek.

BAL ÜRETİMİYLE DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pakdemirli, arıcılığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yoğun ilgi gören tarımsal bir uğraş alanı olduğunu aktararak, Türkiye'nin 8 milyon arılı kovana sahip olduğunu ve 114 bin 471 ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada bulunduğunu ifade etti. Pakdemirli, 2003'ten bu yana arıcılığa destek verdiklerini vurgulayarak, kovan başına 15 lira, ana arı başına da 80 lira ödeme yaptıklarını belirtti. Pakdemirli, ayrıca arıcılığın yoğun yapıldığı 34 ilde malzeme ve ekipman desteği verdiklerine, bunun yanında kırsal kalkınma programları kapsamında arıcılık faaliyetlerine yüzde 50 hibe desteği sağladıklarına işaret etti.

“ARICILAR METEOROLOJİK PARAMETRELERDEN ETKİLENİYOR”

Arıcıların meteorolojik parametrelerden en fazla etkilenen üreticilerin başında geldiğine dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti: "Bu etkiyi en aza indirmek için Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında meteorolojik tahminlerin paylaşımı konusunda iş birliği yapılacak. Bu iş birliğiyle, sıcak ve soğuk hava dalgaları ile kuvvetli meteorolojik hadiselere ilişkin tahminler, erken uyarı olarak SMS ile arıcılara iletilecek. Ayrıca arıcıların konaklayacakları bölgeleri daha iyi tespit edebilmeleri için de geçmiş yıllara ait veriler kendileriyle paylaşılacak. İş birliğiyle bal üretim miktarı ve kalitesinin artmasına katkı sağlanacak."

 MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL