Van’ın yeni sınır ve ekmek kapısı: Çilli!

Van’ın yeni sınır ve ekmek kapısı: Çilli!
Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında varılan mutabakat sonucu, Çaldıran ilçesi Yücelen Mahallesi Çilli mevkiinde bir sınır ticaret merkezinin kurulmasının uygun olacağı hususunda anlaşmaya varıldı.

Van’ın önemli ekmek kapılarından olan Kapıköy Sınır Kapısına ek olarak yeni bir sınır kapısı ekleniyor. Van’a ve Vanlıya ekonomik olarak katkı sunması beklenen yeni sınır kapısı olan ve Çaldıran İlçesinde bulunan Çilli Sınır Kapısının kısa süre içinde açılacağı müjdesini Belediye Başkanı Şefik Ensari tarafından verildi. Müjde sonrası Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’dan destek geldi.

Bakanlar Kurulu Kararı ile sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin verilen karar kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında varılan mutabakat sonucu, Çaldıran ilçesi Yücelen Mahallesi Çilli mevkiinde bir sınır ticaret merkezinin kurulmasının uygun olacağı hususunda anlaşmaya varıldı. Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında yaklaşık 30 yıl önce yapılan girişimlerle iki ülke arasında bir sınır kapısının açılması konusunda anlaşma sağlandığı müjdesi Van’a ve Vanlıya yeni bir ekmek kapısının açılacağı sevinçle karşılandı. Ancak yılan hikâyesine dönen ve kangren haline gelen sınır kapısı 30 yıla aşkın süredir açılamazken, her seçim döneminde oy alabilmek için malzeme olarak kullanılan Çilli Sınır Kapısı, AK Partili Belediye Başkanı Şefik Ensari’nin girişimleri ile sonuca ulaşarak açılacağı müjdelendi. İki ülke arasında imzalanan protokolle birlikte Çilli Sınır Kapısı’nın açılması için imzalar atıldı. Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari’nin müjdesi sonrası Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Çilli Sınır Kapısının açılmasının heyecan verici olduğunu belirtirken destek verdiklerini açıkladı. Takva, bu tür girişimlere oda olarak destek verdiklerini ve Başkale ilçesindeki kapının da faaliyete geçmesi gerektiğini ifade etti. Takva, ayrıca gündem de yer alan Kapıköy Sınır Kapısı’nın çalışma saatleriyle ve katkıları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

TAKVA: ÇİLLİ SINIR KAPISI’NIN AÇILMASI HEYCAN VERİCİDİR

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari’nin sosyal medya üzerinden Çilli Sınır Kapısı’nın açılacağına yönelik müjde vermesinin heyecan verici olduğunu söyledi. Van’ın İran ile 300 kilometrelik bir sınıra sahip olduğunu ve uluslararası standartlarda bir kapının olmadığını altını çizen Takva, Kapıköy Sınır Kapısı’nın olduğunu ve kısıtlı sürelerde faaliyet gösterdiğini anımsatarak şu ifadeleri kullandı: “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerinde durduğumuz 300 kilometrelik sınır bandında birden fazla gümrük kapısının olması ve sınıra yakın yerleşim yerlerinde ticaretin yapılması, bölgesel kalkınmamıza ve yerel kalkınmamıza katkı sağlar diye perspektifimiz var. Bundan birisi olan ve fizibil olan uzun zamandır üzerinde çalışılan geçmiş dönemde Çaldıran Kaymakamlığı tarafından konu hakkında çalıştayın düzenlendiği Çaldıran ilçemizden İran’a açılacak bir sınır ticaret merkezi kapısının olmasına ilişkin talebimizdir. Bir diğeri Başkale ilçemizde kapının açılmasına yöneliktir. Özellikle Başkale ve Salmaz arasında bir sınır kapısının açılmasına duyulan ihtiyaçtır. 1986 yılında sınırlı sürede açılmış fakat daha sonra güvenlik gerekçelerini nedeniyle kapanan bir kapıdan bahsediyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı, Çilli Sınır Kapısı ve Gelincik Sınır Kapısı’nın açık olduğunu düşündüğümüzde şu anda özellikle hedef pazar İran’ın kentimizle olan bağının çok daha etkin ve güçlü olacağına dair anlayışımız ve beklentimiz var” diye belirtti.

“BAKANLIK NEZDİNDEN OLUMLU BAKILMASI SEVİNDİRİCİ BİR HABERDİR”

Çilli Sınır Kapısı’nın bakanlık gündeminde yer aldığını ve olumlu bakıldığını Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari’den bilgi aldığını ifade eden Takva, “Bakanlık nezdinden olumlu bakılması sevindirici bir haberdir. Özellikle Türkiye-İran, Van-İran ilişkileri bakımından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı’nın sabah 9’da faaliyet başlayıp öğleden sonra 3’te nerdeyse kapanıyor. Günde 6 saat çalışan bir kapıda ortalama 3-5 bin insanın giriş-çıkış yaptığı bir kapıdan bahsediyoruz. Son 5 yıldır Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da yoğunlukla takip ettiği İran hedef pazarına yönelik çalışmaların kentin rutin ekonomik hayatına neler kattığını hepimiz görüyoruz. 5 yıl öncesine kadar tek bir İranlının gelmediği ya da İran gibi bir gündemimiz olmadığını hatırlıyoruz, Van kamuoyu da hatırlıyor. 2015 yılında Shopping Festi gündeme getirdiğimiz de İran’a yönelik tanıtım etkinlikler yaptığımızda Van kamuoyunda bize muhalif kesimler bu işin nasıl olumsuz baktığını da hepimiz hatırlıyoruz. Dolasıyla bunun işe yaramayacağını söyleyen bir aklı evvel gurubun olduğunu biliyoruz. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın içinde olduğu bütün faaliyetleri olumsuzlayan akılla da kaşı karşıyayız. Bugün o akıl ne yazık ki artık kabuğuna çekilmiş görünüyor. 7’den 70’e Van halkı ve kamuoyu İran’daki turizm hareketliliğin ilimize ne düzeyde ekonomik katma değer yarattığını konusunda bir fikre sahip olmuş oldu. Biz bunu ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için yapıyoruz” diye belirtti.

“EKONOMİK ANLAMDA ÇOK BÜYÜK KATKILARI OLACAK”

Shopping Festin 2011’de yaşanan deprem sonrası oluşan yerel ekonomik krizi aşmanın en önemli enstrümanları biri haline geldiğini ifade eden Takva, “5 yıldır başarıyla süre gelen Türkiye’nin üçüncü büyük alışveriş festivali var. Her ne kadar bazı kurumlar festivale mesafeli davransalar bile son iki festivalimizi valilik himayelerinde büyükşehir belediyesinin katkısıyla daha ulusal bir boyuta taşımışta olduk. O dönem içerisinde sadece İran pazarı değil, nerdeyse bölgesel festivale dönüştüğünü de memnuniyetle görmekteyiz. Şimdi Çilli Sınır Kapısı’nın açıldığını düşünürsek Çaldıran halkı da festivalimizin bir parçası olacaktır. Van’da 20 günlük yaptığımız etkinliklerin bir kısmı Çaldıran’da olacaktır. Başkale sınır kapısının açılmasıyla ilimizde olan yoğunluk Çaldıran ve Başkale kapılarında da hayata geçmiş olacaktır. Büyük bir faydası olacak; hem sosyal kültürel anlamda bütünleşme, komşularımız bütünleşme anlamında hem de ekonomik anlamda çok büyük katkıları olacak. Dolasıyla Çilli Sınır Kapısı’nın açılacağına dair bir haber Van’da yaşayan herkesi olumlu yönde heyecanlandırmalıdır” dedi.

TAKVA: ÇİLLİ SINIR KAPISI ÖNCELLİKLERİNDEN BİRİ OLACAKTIR

Takva, Kapıköy Sınır Kapısı’nın kısıtlı saatlerde faaliyet göstermesine rağmen kent ekonomisine sağladığı katma değeri, ticari hayata sağladığı fayda kimsenin inkâr etmeyeceğini ifade etti. Takva, “Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari bu anlamda bu işin takipçisi olarak kendi ilçesi başta olmak üzere doğrudan Çaldıran etkilenecek ama Muradiye ve Erciş’te olumlu etkilenecektir. Dolasıyla ilimiz bundan olumlu yönde etkilenecektir. Keza Çaldıran eğer belli bir aşamaya geldikten sonra biz bu sefer enerjimizi Başkale’de bir kapının açılması yönüne çevireceğiz. Van-İran arasındaki 300 kilometrelik sınırda en az 3 kapının hatta mümkünse bir tanesinin de Özalp sınırı üzerinden açılmasını kente büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. İsteyen emek veren çaba harcayan herkese de çok teşekkür ediyoruz. Biz de Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentin ekonomik hayatını canlandıracak bu tür girişimlere sonuna kadar destek olacağımızı alenen beyan etmiş olduk. Çilli Sınır Kapısı bundan sonra ekonomik perspektifimizde, kentsel politikalarımızın öncelliklerinden biri olacaktır” diye belirtti.

TAKVA: HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Takva, Kapıköy Sınır Kapısı’nın Türkiye’nin en modern kapıları arasından yer aldığını ve emeği geçen insanların katkısıyla hayata geçtiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Sınır kapısının açılmasının ardından ikinci aşaması olarak 7/24 açık hale gelmesi lazım. Uluslararası bir kapının 6 saat geçiş yapması bu doğru değildir. Bu aşamada bu yatırımın rantablı çalışabilmesi için 7/24 esaslı çalışma sistemine sahip olması lazım. Bazı gerekçeler sunuyorlar, bazı bahaneler sağda solda duyuyoruz kısık sesli bile olsa, ‘İşte İran tarafı nasıl bakar’ biz orada 24 saat açık olacak alt yapıyı ve memurlarımızı faal hale getirmeliyiz, bu istidam demektir. Kapıköy sınır kapısı her zaman kazançlı çıkabilecek bir potansiyele sahiptir. Bizim başta da ifade ettiğimiz bir meseleydi. ‘Zaman zaman kapı açılır, kimse gitmez-gelmez zarar edilir, bu yatırım boşa gider’ diye bir yaklaşım vardı. Şu anda bu yaklaşım boşa çıktı. Dolasıyla günde 4-5 bin insanın geçiş yaptığı 6 saatlik çalışma sisteminin hızlı bir şekilde hemen yetkililer tarafından 24 saat esaslı çalışmaya dönüşmesi lazım. Burada sesimizi Ankara’da karar alma mekanizmalarına iletecek olanlar milletvekilleridir. İlimizin şu an 7 tane vekili var, bu vekillerin hızlı bir şekilde herkes üzerine düşerek ideolojik saplantılardan kurtulup, kentin yararına bir faydanın tarafı olmaları gerekiyor. Burada bunun muhatabı Ticaret Bakanlığıdır. Hızlı bir şekilde organize edilmeli 24 saat bizim kapımız açıktır, demeliyiz. İran’da buna karşılık verecektir. İran ile çok derin çelişkilerimiz ve sorunlarımız yoktur” dedi.

ENSARİ: ÇİLLİ SINIR KAPISI’NI AÇTIRMAK BİZLERE NASİP OLDU

Açılması beklenen sınır kapısına dair demeç veren, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, Mart ayında yapılan yerel seçimlerde Çilli Sınır Kapısı’nın açılması sözünü verdiğini hatırlattı Ensari, “İlçemizde yaklaşık 30 yıldır her siyasetçinin seçim malzemesi olan ve kangren haline gelen Çilli Sınır Kapısı’nı açtırmak bizlere nasip oldu. Halka hizmeti, Hakk’a hizmet olarak bildik ve verdiğimiz her vaadi tek tek yerine getirerek başımız dik olarak halkımızın karşına çıkacağız. Yaklaşık 30 yıldır yılan hikâyesine dönen Çilli Sınır Kapısı sorununu çözdük.” Dedi.

“İLÇEMİZE YAPACAĞIMIZ HER HİZMET ALLAH RIZASI İÇİNDİR”

İlçe ekonomisinin şahlanarak Çaldıran’ın cazibe merkezi haline geleceğini ifade eden Başkan Ensari, “İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Çilli Mahallemizde kurulacak olan sınır kapısının açılması ile birlikte çevre il ve ilçelerinden vatandaşlarımızın yapacakları sınır ticareti ile ilçe ekonomimize ciddi anlamda katma değer sağlamasını bekliyoruz. İlçemize kalıcı hizmetleri yapma noktasında gece gündüz demeden çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Maddi eserler yapmak marifettir, esas olan gönülleri fethetmektir. İlçemize yapacağımız her hizmet Allah rızası içindir. İlçemizde Çilli Sınır Kapısı’nın açılması gibi yıllardır beklenen Çubuklu Barajı’nı da çözdük. Abdalağa Göleti’ni de çözmek bizlere nasip oldu.” Diye konuştu.

VAN’A YENİ EKMEK KAPISI

Ensari açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bizim halkımız sadece vaatlerle kandırılmayı hak etmiyor. Verilen vaatlerin yerine getirilmesi ile ancak gönüllerde taht kurulabilir. İki ülke arasında pazar alanlarının kurulmasıyla birlikte Çilli Sınır Kapısı hizmete açılacak.”

VATANDAŞ MEMNUN

Çilli Sınır Kapısı’nın açılacağını duyan vatandaşlar ise emeği geçenlere teşekkür ederek, “Yıllarca ilçemize gelerek bizlerden oy istemek adına malzemeleri hazırdı. Çilli Sınır Kapısı, Çubuklu Barajı ve Abdalağa Barajı’nın açılması vaadinde bulunup giderlerdi. Artık bizler açılmayacağına inanmıştık. Bizlere komik geliyordu. Ancak bu dönemde yapıldı. İlçemizin kalkınmasına büyük katkısı olacak, istihdam artacak, ticaretimiz canlanacak ve ilçemiz gelişecek. Kimler sebep olmuşsa Allah onlardan razı olsun” dedi.

ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAMİT KARAKUŞ-