Van'ın milletvekili adaylarını yakında tanıyalım

Van'ın milletvekili adaylarını yakında tanıyalım
24 Haziran’da yapılacak olan seçimler öncesi siyasi partilerin dün itibariyle vekil adayları belli oldu. İşte Van’ın vekil adayları ve kim oldukları...

Van’da partiler flaş listeler ile öne çıkarken en büyük sürprizi ise AK Parti ve HDP yaptı. HDP 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi sürpriz bir şekilde Eş Genel Başkanı Van’da aday gösterirken, AK Parti’de ise önceki dönem Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilen Osman Nuri Gülaçar ilk sırada yer aldı. Peki tüm siyasi partilerde aday olan isimler kimdir?

İşte isim isim Van adayları...

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ)

Osman Nuri Gülaçar

1965 yılında Van’da doğdu. İlk ve ortaöğretimini aynı ilde bitirdi. İmam-hatip lisesinden mezuniyetinin ardından Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. abancı dil olarak Arapça bilmektedir. Bölge’de Kanaat Önderi olarak tanınan Osman Nuri Gülaçar, 28 yıl imam-hatip olarak görev yaptı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde faaliyet gösterdi. Ensar Vakfı Van Şube Başkanlığı görevinde bulundu. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

İrfan Kartal

1949 Van doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Van'da tamamladı. Yüksek öğrenimini 1973 yılında Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi (ADMM) İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladı. Eczacı Semra Kartal'ın eşi olan İrfan Kartal, 13,14,15 ve 16. dönem Van Milletvekilliği ve TBMM Başkanlığı yapmış olan Kinyas Kartal'ın öz yeğenidir. 1973 yılından beri bir çok sivil toplum kuruluşunda yer alan Kartal, Akil İnsanlar Grubu'nun Van temsilciliği görevinde bulundu. 2 çocuk babasıdır.

Abdulahat Arvas

1969 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğdu. İlköğretimini Erciş’in Yukarı Işıklı köyünde orta ve lise öğretimini ise Van İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Bölgede bulunan Arapça eğitim medreselerinde okuduktan sonra merkezde bir süre Kuran Kursu öğretmenliği ve İmamlık vazifesinin ardından, özel şirketlerde idari ve mali işlerde sorumlu yöneticilik görevinde bulundu. Sosyal bilimler, İlahiyat Meslek Yüksek Okulu ve İktisat fakültelerinde ki eğitiminden sonra kısa dönem askerlikle vatani görevini tamamladı. Yurtdışında Petrokimya ve Ekonomi üzerine bir süre eğitim aldıktan sonra, 1999 yılında aktif ticarete atılarak ithalat ve ihracat faaliyetlerinde bulundu. 2001 yılında Van Organize Sanayi Bölgesinde 7.500 m2 kapalı olmak üzere toplam 21.000 m2 üzerine bir fabrika kurdu. 2007 yılında Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde Aynı üretim dalları üzerine yeni bir fabrika daha kurdu. 2009 yılında ise Van’da madencilik konusunda ilk adımı atarak ileri teknoloji ile (elmas uçlu sulu sayalama sistem) blok Mermer kesmeyle, ocak işletme faaliyetine başladı. Ayrıca MÜSİAD Van Şube Başkanlığını, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimin de Disiplin Kurulu üyeliğini, Van Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyetinde ise kurul üyeliğini, Van Valiliği Mikro Kredi üyeliğinin yanında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek ve vakıflarında aktif çalışmalarını sürdürmekte, yabancı dil olarak ta Arapça ve Farsçayı biliyor. Evli ve 3 çocuk babası.


 

Ebubekir Kaçmaz

1956 yılında Van'da doğdu. Lisansını Konya Selçuk Üniversitesi'nde tamamlayarak öğretmenlik hayatına atılan Kaçmaz, 1992 yılından itibaren Bitlis ve Van'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüttü. Kaçmaz evlidir.

Gülşen Orhan

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Van ilinde 5. sırada seçilmiş olup, TBMM 23. dönem milletvekillerindendir. İlk ve orta öğrenimini Van’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi bölümünden mezun oldu. Dul ve 1 Çocuk annesi olan Gülşen Orhan, Bahçesaray Belediye Başkanı Naci Orhan'ın kızıdır. İkisi kız, dördü erkek 6 kardeşi var. Ortaokulda Gülşen Orhan sınıfındaki tek kızmış. Baba Naci Orhan, çevrenin eleştirilerine aldırmadan sadece Gülşen Orhan'ı değil diğer kız kardeşlerini de okutmuş. Üç kız da ilk ve ortaokulu Bahçesaray'da, liseyi Van'da tamamlamış. Dört erkek üniversite eğitimi de görmüş. 24. Dönem Van Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir. Türkiye-Irak Parlamentolararası Dostluk Grubu genel sekreteridir. TRT 6 ( Şeş ) in açılışında söylediği Kürtçe şarkı  ile aynı zamanda sesinin güzelliği ve sanatçı kişiliğini ortaya koymuştur.

Yılmaz Kılıç

1975’te Çiçekli’de doğdu. 2004’ten sonra 2 dönem boyunca Çiçekli Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. 18 yaşında siyasete Doğruyol Partisi’nde girdi. 22 yaşında Demokrat Türkiye Partisi Edremit ilçe başkanlığı yaptı. Çiçekli 94’de belde olunca aday oldu ve aday olduğunda 24 yaşındaydı, 24 yaşında olduğu için mali idarelerde seçilme yaşı 25 olduğundan dolayı geri çekildip, 5 yıl ticarete atıldı. 2004’te AK Parti’den aday dayı oldu, vermediler. CHP’ye geçip Van Milletvekili Mehmet Kartal Beyin daveti üzerine Çiçekli Belde Belediye Başkanlığına aday oldu ve 1. olarak seçimden çıktı.


 

Bilal Emre Yörük

1974 yılında Van ilinde doğdu, ilk, orta ve lise öğrenimini Van ilinde tamamladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1998 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede Fen Bilimleri Enstitüsünde 2007 yılında Yüksek Lisansını tamamladı. Haziran 1998 yılında KOSGEB İdaresi Başkanlığı Van İl Müdürlüğünde göre başladıktan sonra, 2001 yılından bu yana KOSGEB Van İl Müdürlüğü görevini yürüttü aynı zamanda görev süresi içerisinde; Muş, Bitlis ve Hakkari illerine kurumunun hizmet ve desteklerini sunduğu gibi bu illerin KOSGEB kurucu il müdürlüğü görevlerini de yürüttü. Görev süresi boyunca Van ili ve bölgedeki KOBİ’lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme) etkinliklerinin artırılması, rekabet düzeylerinin yükseltilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi konularında, başta görev yaptığı KOSGEB ve diğer paydaş kurum ve kuruluşlarla eş güdümlü ulusal ve uluslararası pek çok projenin yürütülmesinde ve çeşitli desteklerin verilmesinde görev aldı. Van Enerji Verimliliği Derneğinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmekte olup, ayrıca Van İŞGEM - Van İş Geliştirme Merkezi (Özelleştirme Destek Projesi- Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi, KOSGEB) ,ABİGEM – Yerel kalkınma Kurulu Üyeliği, AB DAKAP Doğu Anadolu Kalkınma Projesi, DAKA Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyesi,Van Valiliği Yatırım Destek Ofisi Projesi Kurucusu ve Yürütücü, Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyeti Üyesi,Tuşba Kent Konseyi Yüksek istişare Kurulu Üyesi ve Van Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli kurul ve projelerde görev almıştır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

Malik Özbey

AK Parti Van İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesidir. 24 yaşında olan Özbey, Van Barosuna kayıtlı avukattır.

Halkların Demokratik Partisi (HDP)

Sezai Temelli

Sezai Temelli, 1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Aynı fakültede doktora çalışmalarını tamamlayan Temelli, 1986 yılından itibaren önce araştırma görevlisi, sonrasında da öğretim üyesi olarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görev yaptı. ÖES(Öğretim Elemanları Sendikası) ve Eğitim Sen üyesi olarak sendikal mücadelenin de içinde bulunan Temelli, 2016 yılında 675 Sayılı OHAL KHK’sı ile üniversiteden ihraç edildi.

Bedia Özgökçe Ertan

6 Ocak 1975'te Van'da doğdu. Baba adı Süleyman, anne adı Hanım'dır. Avukat; Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İnsan Hakları Derneği Van Şubesinin kurucularından olup yönetim kademelerinde görev aldı. Son 3 yıldır da İHD MYK Üyeliği yaptı. Van Bölge Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Van Barosu Kadın Hakları Merkezinin kurucularındandır. Baroda, ayrımcılıkla mücadele, mülteci hukuku ve işkencenin önlenmesi alanlarında çalıştı. Ayrımcılıkla mücadele ile ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası eğitimde yer aldı. İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2004 Yerel Seçimlerinde Demokratik Halk Partisi listesinden seçilerek Van'ın ilk kadın İl Genel Meclisi Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Ertan, evli ve 3 çocuk annesidir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Mehmet Kurukcu

1978 yılında Van’ın Erçek Beldesinde doğdu. İlk ve Ortaöğretimini Erçek’te Lise eğitimini de Van Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı ve Anadolu Üniversitesi Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı Bölümünü okudu. 1999 ile 2000 yılları arasında İstanbul ve Kıbrıs’ta vatani görevini tamamladı. 2004 ile 2010 yılları arasında SHP Erçek Belde Başkanlığı görevinde bulundu. 2010 yılında Cumhuriyet Halk Partisine davet edildi 2011 yılı itibariyle CHP Van İl Yönetim Kurulu Üyesi olup Van CHP İl Başkan Yardımcılığı yaptı. İl başkan yardımcılığı döneminde bile Yeni Van Gazetesinin düzenlemiş olduğu programda Van da 2011 yılının en başarılı ve en genç siyasetçi ödülünü de aldı.

30 Mart 2014 seçimlerinde aday olmak için parti yöneticiliğinden istifa edip CHP Van İpekyolu Belediye Başkan adayı oldu. Ancak Kurukcu CHP Genel Merkez ve MYK kararıyla İpekyolu Belediye Başkanı adaylığından alınıp CHP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. 2014 Yerel Seçiminde CHP’den Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. Seçimden sonra CHP Genel merkez ve MYK talimatıyla  CHP Van İpekyolu ilçe başkanlığına atandı 2 yıl boyunca 31 ilimizden büyük olan İpekyolu ilçe başkanlığı görevini başarılarla tamamlayıp akabinde görevinde istifa edip  1 KASIM 2015 erken seçimlerinde CHP Van Milletvekili adayı oldu. Siyasi çalışmaların yanı sıra mesleği işadamı olan ve ticaretle de uğraşan Kurukcu Eczane, Ayakkabı ve  inşaat sektörlerinde halen ticari faaliyetlerine devam etmektedir. Mesleği işadamı...

Saadet Partisi (SP)

Özay İlhan

1979 yılı İzmir Kiraz doğumlu olan İlhan, İlk ve Orta Öğrenimimi Kiraz ve Ödemiş'de çeşitli okullarda tamamladı. 1996 yılında Van YYÜ Veteriner Fakültesine girdi. 2002 yılı Mart ayından bu yana serbest veteriner hekimliği yapan İlhan, evli ve bir çocuk babasıdır. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri Saadet Partisi 25. Dönem milletvekili adayıdır.

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)

Rasim Sayğın

2002 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu ve halen avukatlık mesleğini yürüten Rasim Sayğın, 2010-2014 yılları arasında Van Baro yöneticiliği yaptı. Sayğın bu yöneticiliğinin yanı sıra 2010-2014 yılları arasında Van Valiliği İnsan Hakları Komisyonu üyeliği, 2005-2011 Mustazaflar Derneği Van Şubesi Başkan Yardımcılığı, 2013-2018 yılları arasında HÜDA-PAR Van İl Başkanlığı görevinde bulundu. 26 Nisan 2018 tarihinde Van İl Başkanlığından istifa eden Sayğın, milletvekili için adaylık başvurusu yaptı.


 

İYİ PARTİ

Selim Özgökçe

06.12.1971 tarihinde Van'ın Kalecik köyünde dünyaya gelen Özgökçe, Brukan aşiretine mensuptur. İlk, orta ve lise eğitimini Van'da yapan Özgökçe, üniversite eğitimini yarım bırakıp erken yaşta ticarete atılmıştır. Dönemsel aralıklarla birçok işte çalışıp sınır ticareti ve benzin istasyonları işleten Özgökçe, halen mobilya üretim ve satış mağazası işletip aynı zamanda yapı market işletmeciliği yanı sıra müteahhitlik de yapmaktadır. Özgökçe, aynı zamanda evli ve iki çocuk babasıdır.

KAYNAK: ŞEHRİVAN