Van’ın güzellikleri koruma altına alınmaya devam ediyor!

Van’ın güzellikleri koruma altına alınmaya devam ediyor!
Van’ın güzellikleri koruma altına alınmaya devam ediyor!

Van’ın Özalp ilçesindeki Akgöl, Başkale ilçesindeki İspiriz Dağı, Erciş ilçesi sınırlarında bulunan Heybeli Gölü, Saray ilçesindeki Kazlıgöl, Tuz Gölü ve Değirmigöl, Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Kentte ilan edilen alanları son süreçte hızla artması turizm noktasında büyük önem arz ederken, koruma altına alınan alanların turizm kazandırılması noktasında kentteki turizmciler tanıtım ve turizm kazandırılması noktasında söylemlerini yineledi.

VAN’DA 6 BÖLGE "KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN" İLAN EDİLDİ

Van’da kadim tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan kentetlerin başında yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Van Gölü Havzasında önemli bir konumda yer alan kent çevresinde bulunan akarsular, köyler, karla kaplı araziler, tarihi kalıntılar ve doğal güzellikleriyle büyülemeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda turizm noktasında atılan adımlarla iyi bir ivme yakalamanın yanı sıra doğal, kültürel ve tarihi alanların koruma altına alınmasın noktasında yapılan çalışmalarda meyvesini vermeye başladı. Kentte son dönem de hem tarihi hem de doğal ve kültürel alanların koruma altına alınmasına çok sayıda alan alınmasıyla kentteki turizmciler tarafından sevinçle karşılandı. 10 ayrı ilde 21 farklı bölgenin, Cumhurbaşkanı kararı ile ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescil ve ilan edildi. Resmi gazete de yayımlanan karar ile Van’ın Özalp ilçesindeki Akgöl, Başkale ilçesindeki İspiriz Dağı, Erciş ilçesi sınırlarında bulunan Heybeli Gölü, Saray ilçesindeki Kazlıgöl, Tuz Gölü ve Değirmigöl, doğal sit alanları da kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi. Karar sonrası kentteki turizmciler kararı olumlu karşılarken, tanıtım noktasında adım atılması gerektiğini Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirdi.

KARARLAR BİR BİR AÇIKLANIYOR!

Son alınan karar ile kentteki birçok yeni alan koruma bölgesi ilan edilirken son bir yılda bunun gibi sayısız bilinen ve şu ana kadar yeterince öne çıkmayan değer de koruma altına alınan bölgeler arasına dâhil edildi. Cumhurbaşkanlığı ardı ardına karar ile Van’daki bir çok güzelliği de bu alanlar arasına dahil etmişti. Son yıllarda sıkça öne çıkarılmasına rağmen bir türlü istediği değeri göremeyen Başkale’deki Kufiraz ve Travertenler başta olmak üzere daha bir çok önemli doğal ve tarihi alan Cumhurbaşkanının genişlettiği koruma yelpazesi ile hassas bölgeler arasına dahil edilmişti. Van adına oldukça olumlu bir şekilde yorumlanan bu kararların ardından belirlenen yeni koruma sahaları da yine turizmciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

TUNÇDEMİR: ALINAN KARAR SON DERECE DOĞRU VE YERİNDE BİR KARAR

Turizmci Abdullah Tunçdemir, Türkiye’de çok sayıda alanın cumhurbaşkanlığı kararıyla 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilmesinin son derece önem arz ettiğini ifade etti. Tunçdemir, doğal tabiat alanların turizm kazandırılması ve korunması özellikle ilimiz nezdinde son derece önemli olduğunu ve turizm noktasında ileriye taşınması gerektiğini kaydetti. Tunçdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van Gölü Havzası’ndaki göl ve göletler kuş türü ve doğa güzellikleri noktasında çok büyük öneme sahiptir. Özellikle tarihi ve doğal güzelliklerin son süreçte cumhurbaşkanlığı tarafından koruma altına alınması ülkemiz ve ilimiz için büyük arz ediyor. Bu tür doğal alan koruma altına alınması son derece yerinde doğru bir karar olmasının yanı sıra turizm kazandırılması daha doğru bir adım olarak görüyorum. Burada en önemli faktör bu yörede yaşayan insanlara düşüyor, koruma altına alınan alanların turizm kazandırılması gerekmektedir” dedi.

TUNÇDEMİR: TURİZM KAZANDIRILMASI GEREKİYOR

Turizmci Tunçdemir, koruma altına alanların turizm kazandırılması gerektiğini ifade ederek son olarak şunları ifade etti: “Kentteki turizmciler olarak sürekli dile getirdiğimiz nokta alanların devamlılık arz edecek tanıtım atakların olmasından yanadır. Bu tür alanlarında tanıtımı yapılarak turizm kazandırabiliriz. Tanıtım doğru yerinde yapılması halinde ilimiz ve bölgemiz için büyük bir destinasyon oluşturacaktır. Bu tür alanları en azında koruma altına alarak korumak hem yok olmasının önüne geçilmiş olundu hem de botanik kuş türlerin yaşam alanlarının devamlılığını sürdürmesine vesile olundu. Bu adımı yerinde ve doğru bir karar olarak yorumluyoruz, devamının gelerek tanıtım noktasıyla tamamlanarak turizme kazandırılmasını bekliyoruz” diye belirtti.

BEYAZ: BU TÜR ALANLARI İNSANLARA TANITMAK LAZIM

Turizmci Murat Beyaz, kentteki doğal alanların cumhurbaşkanlığı kararıyla 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilmesini desteklediğini kaydetti. Turizmci Beyaz, kentte koruma altına alınan alanların kanunlar dışında insanlar nezdinde korunması gerektiği ifade ederek şunları belirtti: “Türkiye’de ve ilimizde bu tür doğal alanların koruma altına alınması son derece önemli ve doğru bir adım olarak görüyoruz. Bu tür doğal alanların koruma altına alınması turizm noktasında önemli olduğu kadar turizme kazandırılması da son derece önemlidir. Bundan sonraki süreçte turizm kazandırılması önemlidir. Turizm kazandırmanız içinde iyi bir tanıtım atağı başlatmanız gerçekleştirebilirsiniz. Yani bu tür doğal güzelliklerin insanlara tanıtmak, tanıttırıldığını ve bilinirliğini arttırdıktan sonra erişimi sağlayacak alt yapıların oluşması önemlidir. Bu noktada alt yapının sağlanması da yerel yönetimlerin üstlenebileceği ve yapabilecekleridir”

“YEREL DE İYİ BİR TANITIM YAPMAMIZ LAZIM”

Turizmci Beyaz, doğal alanların tanıttım noktasının iyi yapılması gerektiğinin altını çizerek son olarak şunları ifade etti: “Koruma altına alınan doğal güzelliklerin yanı sıra turizm kazandırmakta son derece önemlidir. Bu nokta da yerel de iyi bir tanıtım yapmamız lazım. Hem iç pazara hem de dış pazara bunu iyi tanıtmamız gerekiyor. Bu tür potansiyel turizm alanların farklı turizm destinasyonların önünü açmasına vesile olacağını göz önünde bulundurarak önemli bir tanıtım yapmamız gerekmektedir. Bir diğer nokta ise yörenin insanlarına bu tür alanları tahrip edilmemesi gerektiğini ve anlatmak lazım, tarihi ve doğal güzelliklerin tükenmeyecek bir hazine olduğunu anlatmak gerekiyor. Bizler tüketmediğimiz ve tahrip etmediğimiz sürece tükenmeyecektir. Bizler yararı görmezsek dahi bizden sonraki nesillere kalacak ve yararını görecektir. Bunu insanlara aşılamamız gerekmektedir. Bu yol haritasını izlememiz gerekiyor. Umarım bundan sonraki süreçte koruma kanunu Van Gölü Koruma Kanuna ile olur, dileğimiz bu yöndedir” dedi.

VANGÖLÜ AKTİVİSTLERİ: TANITIM NOKTASINDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMELİ

Konuya ilişkin açıklama yapan Vangölü Aktivistleri, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen alanlarında arasında kentten de çok sayıda yerin yer almasını sevinçle karşıladıklarını kaydetti. Vangölü Aktivistleri, kentin turizmi noktasında gölet ve doğal alan korunacak alan ilan edilmesini büyük önem arz ettiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Van, tarihi ve doğal özellikleri olan oldukça zengin bir il olmasına rağmen yeteri kadar tanıtılmaması bu zenginliğin turizme kazandırılmaması sonucunda turizmden istenildiği ölçüde istifade edememektedir. Bu minvalde öncelikle yerelde ilgili STK’ların ve kurumların katılımıyla doğal ve tarihi özellikteki yerlerin tanıtılması amacıyla bir çalışma yürütülmesi gerekmektedir”

GÜLAÇAR, SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

AK Parti MKYK Üyesi Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 21 bölgenin "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak tescil ve ilanına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu. Gülaçar, 21 bölge içerisinde Van’da alanların yer aldığının müjdesini vererek şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilimiz Saray ilçesi Değirmigöl mevkisinde 351 nokta 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak tescil ve ilan edilmiştir. Hayırlı olsun” dedi.

RESMİ GAZETE DE YAYIMLANDI

Ankara, Samsun, Konya, Mersin, Antalya, Muğla, Van, Bitlis, Muş, Kayseri'deki 21 bölgenin "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak tescil ve ilanına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki Örencik Fosil Yatakları, Güdül ilçesindeki Kirmir Çayı Kenarı ile Mağaraları, Kayseri'nin Bünyan ve Sarıoğlan ilçeleri sınırında yer alan Tuzla- Palas Gölü doğal sit alanları kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Hacıosman Ormanı ile 19 Mayıs, Alaçam ve Bafra ilçeleri sınırlarında yer alan Kızılırmak Deltası, Konya'nın Kulu ilçesindeki Samsam Gölü ile Kömüşini Gölü doğal sit alanları da kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi. Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki Düzlerçamı Ormanı, Güver Uçurumu, Termessos Antik Kenti, Demre ilçesindeki Taşdibi Yarımadası, Konyaaltı ilçesindeki Olbia-Aktalia Antik Kentleri arasındaki doğal sit alanı, Muğla'nın Datça ilçesindeki Emecik Mahallesi (Alavara mevkisi) ve Mersin'in Akdeniz ilçesindeki Adanalıoğlu doğal sit alanları da kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildi.

VAN’DA ÇOK SAYIDA ALAN İLAN EDİLDİ

Van'ın Özalp ilçesindeki Akgöl, Başkale ilçesindeki İspiriz Dağı, Saray ilçesindeki Kazlıgöl, Tuz Gölü ve Değirmigöl, Muş'un Bulanık ilçesindeki Şor Gölü-Bulanık Ovası, Bitlis'in, Adilcevaz ilçesi ile Van'ın Erciş ilçesi sınırlarında bulunan Heybeli Gölü ve Ahlat ilçesindeki Nazik Gölü potansiyel doğal sit alanları da kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi.

 ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ-