Van’daki son korona virüs rakamları!

Van’daki son korona virüs rakamları!
Van’da korona virüsten gözlem altında kaç kişi var? İşte Van’daki son korona virüs rakamları!

Halk arasında ev karantinası olarak da değerlendirilen ev izolasyonu ve gözlem süreci içerisinde kurallara uyan mahalleler ve ailelerde vaka çıkmaması üzerine karantina uygulaması sona erdi.

Ancak izolasyon kurallarına uymayan, ailesi ve çevresi ile temasını kesmeyenler nedeniyle karantina uygulanan Başkale’nin Örmetaş Mahallesi ile Gürpınar’ın Günbaşı mahallelerinde vaka sayılarında büyük artış oldu.

Van’da hastanede klinik tedavisi gören korona virüs vakalarının yarısı Başkale’nin Örmetaş mahallesindeki vakalar oluşturuyor.

VAN’DAKİ VAKA SAYISI KAÇ OLDU?

Van’da bugüne kadar korona virüs testi pozitif çıkan vaka sayısı 200 civarına yükseldi. Bunlardan yoğun bakımda tedavi gören 6 hastadan 1 tanesi entübe olmuş durumda.

Bugüne kadar tedavi olarak taburcu edilen hasta sayısının 89 olduğu Van’da Korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da 6 oldu.

KARANTİNADA OLANLAR KURALA UYSUN

Gözlem altında olan kişi sayısı 33 bin 500’e yükseldi.

Karantina uygulaması yapılan yerlerdeki kişiler ile ev izolasyonu uygulananların kurallara uyarak çevresi ile temas kurmaması salgın zincirinin kırılması ve yayılmaması için büyük önem taşıyor.

Van’ın en kritik süreci ev izolasyonunda bulunanlar ile karantina uygulanan yerlerdeki kişilerin sayısının yüksek olması.

Van’da ev izolasyonunda bulunan veya karantina uygulanan mahallelerdeki kişilerin sayısı 33 bin 500’e yükseldi. Sosyal mesafenin korunmaması ve temas kurulması nedeniyle bir yandan vaka sayılarında artış yaşanırken, ev izolasyonuna tabi tutulan kişi sayısı da artmaya devam ediyor.

Ev izolasyonundaki kişilerin ev içindeki kişilerle veya mahallesindekilerle temas kurması büyük risk taşıyor. İnsanlar izolasyonda olan kişilerle temas kurmaması gerektiğini bilmesine rağmen temas kuruyor. Bu durum Van’daki pozitif vakaların büyük bir bölümü, karantina uygulanan veya ev izolasyonunda bulunan yerlerden çıkmasına neden oluyor.

VAKANIN AZALMASI VE SALGININ BİTMESİ İZOLASYONA UYMAYA BAĞLI

14 günlük ev izolasyonu sonucunda rahatsızlanmayan kişiler veya iyileşen pozitif vakalar normal hayatlarına dönüyor. İzolasyon kuralları hem kişiyi hastalıktan korurken, hem de varsa hastalığın çevresine yayılmasını önlüyor.

Kendisini ve çevresini hasta etmek istemeyenler izolasyon kurallarına uyarak, süreci sağlıklı tamamlıyor. Hasta etmek isteyenler ise ev izolasyonu kurallarını hiçe sayarak temas kurmaya ve vaka sayısının artmasına neden olmaya devam ediyor.

EN BÜYÜK PROBLEM GİZLİ TAZİYELER VE İZOLASYONDAKİLERİN EVDE DURMAMASI

Korona virüs salgını ile mücadelede Van’daki kurumlar iki büyük problemle mücadele etmeye çalışıyor.

VAN'DA BİRİNCİ BÜYÜK PROBLEM: Evde izole altında olması gereken kişilerin evde durmaması.

Van’da ev izolasyonuna tabi tutulanların 14 günlük izolasyon süresine uyması, bu süreçte kimse ile temas kurmaması, hem kişilerin kendisi hem de çevresinin sağlıklı kalması açısından büyük önem taşıyor.

VAN'DA İKİNCİ BÜYÜK PROBLEM: Gizli ev taziyeleri

Taziye kurulması yasaklandı, taziye evleri kapatıldı, ancak cenaze sahipleri taziyeyi evde kuruyor. Gürpınar’da çıkan vakalar sonucunda başlatılan karantina uygulamasının sebebi; Gizli ev taziyeleri.

VALİ BİLMEZ’DEN BİLİNÇLİ VAN HALKINA TEŞEKKÜR

Van halkının salgınla sürecindeki bilinçli davranışı nedeniyle teşekkürü hak ettiğini belirten Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Korona virüs ile ilgili tedavi ve taburcu süreçleri de iyi gidiyor. Az sayıda yanlış yapan kişiler üzerinden yüzde 80 bilinçli davranan Van halkını eleştirmek haksızlık olur.

Yanlış yapan kişilerle ilgili gerekli yaptırımları ve cezaları uyguluyoruz. Ancak kurallara uyarak, uyarıları dikkate alarak bilinçli davranan Van halkına da teşekkür ediyorum.

Ancak rehavete kapılmayalım, henüz süreç devam ediyor. Uyarılara ve alınan tedbirlere sıkı sıkı uymaya devam ederek, salgını hep birlikte yenelim.” dedi.

 VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi