Van’daki otelciler ve turizmciler güç birleştirdi!

Van’daki otelciler ve turizmciler güç birleştirdi!
Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs başta turizm olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kentin otelcilerini ve turizmcilerini kötü etkileyen salgın, ilin ekonomisine de büyük darbe vurdu. Van’ın en büyük sorunu haline gelen işsizlik salgınla birlikte artarken yeni kurulan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED), kentin sorunlarını ele alarak istihdamın yolu turizmden geçtiğine vurgu yaptı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs başta turizm olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kentin otelcilerini ve turizmcilerini kötü etkileyen salgın, ilin ekonomisine de büyük darbe vurdu. Van’ın en büyük sorunu haline gelen işsizlik salgınla birlikte artarken yeni kurulan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED), kentin sorunlarını ele alarak istihdamın yolu turizmden geçtiğine vurgu yaptı.

Son dönemlerde turizm anlamında bazı örgütlenmelerin, buluşmaların ve çalışmaların yapıldığı Van’da turizm adına bir oluşum daha kuruldu. Son dönemlerde ardı ardına kurulan oluşumlardan sonra son olarak, Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) adıyla kurulan dernek kentin sürecine dahil olmak için kuruluşunu açıkladı. Kuruluş sonrası kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Van’ı daha fazla tanıtmayı, farklı ülkelerden turist getirmeyi ve istihdam alanlarının yaratılması gibi birçok proje hedeflediklerini söyledi. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Yüksel, kentte görülen eksikliklerden biri olduğu için derneğin kurulduğunu ifade ederek amaçlarının birlikte hareket ederek tek ses olmak olduğunu belirtti.

Haldi Otel’de düzenlenen toplantıya VANOTED Başkanı Yunus Yüksel ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Abdurrahman Şahin, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, Van YYÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emine Çilingir, İran Fuar Merkezi Müdürü Behzat Şucai, gazeteciler ve dernek üyeri katıldı. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Yüksel, kentte görülen eksikliklerden biri olduğu için derneğin kurulduğunu ifade ederek amaçlarının “birlikte hareket ederek tek ses olmak” olduğunu belirtti.

VANOTED VAN’I DAHA FAZLA TANITMAYI HEDEFLİYOR

Toplantıda konuşan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, “Otel ve Turizm sektörünü aynı amaç doğrultusunda bir araya geldi. Van Otelciler ve Turizm Derneği olarak tüm otel ve turizm sektörünü aynı amaç doğrultusunda birleştirmek, güzel hedefi olan projelere imza atmaktır. Sektörü aynı amaç doğrultusunda toplarken üniversiteden akademik olarak faydalanmaktır. DAKA’dan proje kapsamında destek almaktır. Turizm İl Müdürlüğümüzden her türlü turizm faaliyetleri için birlikte faaliyet etmek, TKDK ile hibe ve destek açısından beraber çalışmaktır. Bu konuda basın mensuplarına da büyük sorumluluklar düşüyor. Van’ımızın tanıtımını yaparak, Van’ımızın tarihi, doğal güzelliklerini tanıtarak daha fazla turist Van’a getirmeyi düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı

VAN İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETME ZAMANI

Güçlü bir kadro ile Van’ı düşündüklerini dile getiren Yüksel, “Bizler bu girişime başladığımız zaman, sadece turizmciler olarak kendimizi düşünmeden, Van Halkımıza daha fazla nasıl faydalı olabiliriz, neler yapabiliriz diye bu girişime başladık. Şu an ki girişimimiz çok güçlü isimlerde oluşuyor. Türkiye’de daha önce kurulan dernekler sadece otelciler derneği olarak kurulan dernekler var. Biz daha farklı nasıl bir girişim yapabiliriz düşüncesiyle otelciler ve turizmcileri birleştirdik. Bu birleşme ile ilimize gelen turistlere yelpazemizi nasıl açabiliriz, neler yapabiliriz, bir birlik içerisinde nasıl çalışmalar yapabiliriz düşünceleriyle devam ediyoruz.” Dedi.

“TURİZM İÇİN ÖNEMLİ OLAN GÜVENLİK, İLİMİZDE ÜST DÜZEYDEDİR”

Turizm denildiğinde ilk akla gelen oteller ve turizm acentaları olduğunu fakat bunun böyle olmadığını belirten Yüksel, “Turistlere hizmette bulunan bütün sektörler, bizim için turizmcidirler. Hepsi birlikte turizme en iyi şekilde, konaklamasıyla, kahvaltısıyla, restoranıyla hatta giyimiyle, mağazacılığıyla turizme hizmet etmektedir. Bizim amacımız doğrultusunda ilimizi, destinasyonumuzu çok iyi tanıtmak, 90’lı yıllardan önce çarşıda gezdiğiniz zaman 3 kişiden 2 kişi turistti, şu an da sadece İran pazarına hizmet vermekteyiz. Turizm için önemli olan güvenlik, güvenliğimiz şuan da ilimizde üst düzeyde. Turistlerin ilimize gelmemesinde herhangi bir sakınca yoktur. İlimizi tanıtırken şu an da güvenliğimizin olduğunu, cennet ülkemizin en güzel illerinden birinde yaşadığımızı ve tesislerimiz ile beraber çok iyi hizmet verdiğimiz, destinasyonumuz olarak da binlerce yıllık tarihe sahip olduğumuz Urartulardan, Selçuklulardan, Osmanlıdan kalan tarihi eserlerimizi tanıtarak turistlere hizmet vermek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

AMAÇ TURİZMİ CANLANDIRMAK

Yüksel, “Bizim tek amacımız birlik olup para kazanmak değildir. Bilindiği üzere yöremizde işsizlik çok yüksek bir düzeydedir. Biz, bunu turizmde nasıl canlandırabiliriz, onu düşünerekten derneğimizi kurduk. Bilindiği gibi turizm bacasız fabrikadır. Turizmi biz şöyle ifade ediyoruz, eğer turist bir yere geliyorsa bir nehir gibi, nasıl arazileri verimli yapıyorsa, turistlerinde getirdiği döviz bütün piyasaya yayılıyor ve Van ilimizdeki herkes bundan yararlanıyor. Sadece turizmciler değil, bütün işletmelerimiz bundan faydalanarak refah düzeyimiz artıyor. Biz burada paydaşlarımız ile birlikte çalışırken, inşallah onlardan da iyi bir destek alacağız. Bu destek sadece maddi değil, manevi olarak da olacaktır.” Dedi.

“DERNEĞİMİZ GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE ÇALIŞIYOR”

Dernek bünyesinde yerli ve yabancı birçok destekçileri olduğunu ifadelerine ekleyen Yüksel, “Komşu ülkemizden misafirimiz, destekçilerimiz var, İran Fuar Merkezi Müdürü ve heyeti aramızda. Destekçilerimizle gönüllü olarak avukatımız Feridun Saltık aramızda, derneğimizin avukatlığını da üstlendi. Derneğimiz gönüllülük esasına göre çalışmaktadır. Tesislerimiz de derneğimize destek verirken dernekten bir fayda beklemiyor, tamamen Van Halkımıza hizmet etmek için neler yapabiliriz onları düşünüyor. Derneğimizin amacı, daha fazla turist getirmeyi amaçlıyor.”

SADECE ŞEHİR DEĞİL KIRSAL TURİZMİ DE ŞART!

“Pandemiden önce yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turist ağırlarken, biz bunu nasıl 1 buçuk, 2 milyona yükseltebiliriz diye düşünüyoruz. Onun için Van’ımızı en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Derneğimiz sadece bir tabela derneği olmayacaktır, üniversiteden akademik destek alacaktır. Bu doğrultuda beraber hareket edeceğiz. Turizm İl Müdürlüğümüz de her konuda destek verdikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın turizme verdiği destek ile komşu ülkeler masası ile desteklerini sağlıyor. Bununla da güzel yerlere geleceğiz. TKDK kırsal alanda verdiği turizm hibeleri ile otel ve restoranlarla ilimize destek sağlıyor. Bunların da bize çok faydası olacaktır. Sadece şehir merkezi ile değil kırsal alanda da turizm canlandıracaktır. Bize sadece şehirde değil, kırsalda da turizm lazımdır. Sadece Van’ımızı bir gölümüz ile veya kültür turizmi ile tanıtmamamız lazımdır.” Diye konuştu.

İŞSİZLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN EN İYİ ARAÇ TURİZMDİR

Sporun evrensel bir dil olduğunu ve turizme katkılarının çok olduğunu söyleyen Yüksel, “Derneğimizin sosyal aktiviteleri de olacaktır. Bu sosyal aktiviteler, tanıtım amacı ile kullanılacaktır. Önümüzdeki günlerde turizm haftasına İran’dan, İran’ın masterları, futbol takımlarını davet ettik. Aynı Türkiye’den batı illerinden bir master takımımızı davet ettik. Van’ımızın master takımı ile bir dostluk ve turizmi destekleme maçı yapılacaktır. Spor bizim için çok önemledir, evrensel dildir. Turizmi tanıtırken çeşitli argümanlar da kullanarak ilimize faydalı olacak işler yapacağız. Bundan sonra planlı bir şekilde turizmi tanıtmak için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Şu an üzerimize düşen en büyük görev ilimizdeki işsizlik. İşsizliği önlemek için bizce en iyi araç turizmdir. Turizmde çok sayıda istihdam olabilecek insanlar var. Bizler de bunlara faydalı olmaya çalışıyoruz.” İfade etti.

“SALGIN EN ÇOK TURİZMİ ETKİLEDİ”

Yüksel, “Derneğin çalışma amacını açıklayarak şunları söyledi: “Derneğimiz yeni bir dernek, yaklaşık iki hafta önce kurduk. Çalışmalarımız ise şöyle; ilk amacımız Van’ı tanıtmak ve Van’a turist kazandırmak. Tüm Van halkı için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Instagram sayfamız dört dilde yayın yapıyor. Türkçe, Farsça, İngilizce ve Rusça. Sovyetler Birliğinden ayrılan ülkeler, Türkiye’ye gelmek için talepte bulunuyorlar. Başta Antalya olmak üzere birçok kente gidiyorlar. Bizde bu turistleri buraya nasıl getirebiliriz düşüncesiyle, sosyal medya hesaplarımızı kurduk. Farklı dillerde yayın yapıp Van’ı tanıtıyoruz. Rusya ve Ukrayna’da Van’ın ve tesisimizin tanıtımı yapılmaya başlandı. Yöremiz turizm açısından çok uygun bir yer. Pandemi turizmi en çok etkileyerek güvensizlik ortamı yarattı. Salgın nedeniyle şuan turist gelmiyor. Aşıların etkisiyle salgın azaldığı zaman Van’a sadece bir turist çeşidi değil, birçok milletten turist gelecektir.”

BÖLGE TURİSTİ İLE BİRLİKET AVRUPALI TURİSTİ DE VAN’A GETİRMEK AMAÇLANIYOR!

Van’a gelen turistlerin başta esnaf olmak üzere halka da faydasının olacağından söz eden Özer, “Ukrayna, Almaya ve İngiltere ile görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde reklamlarımızı da sürdürerek Van’ı her anlamda tanıtıyoruz. Avrupa’daki turistleri de bu sene içinde göreceğiz. Irak pazarı üzerine de çalışmalarımız devam ediyor. En güzel çalışmalarımızdan birisi de Azerbaycan-Bakü üzerine, orada bulunan turizm acenta sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Burda bir infotur düzenlemeyi düşünüyoruz. Karabağ’da 32 kilometrelik koridorun yol yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık iki ay sonra yol bitecek. Biz oradan da kara yoluyla Nahcivan üzerinden Iğdır’a sonra da Van’a turistleri getirerek misafir etmek istiyoruz. Bu çalışmalarla beraber zincirin halkaları gibi bütün ülkeleri birbirine bağlayarak Van’ımızı tanıtamaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

YÜKSEL: TABELA DERNEĞİ OLMAYACAĞIZ

Cümlelerini sürdüren Özer, şöyle devam etti: “Bizim övgüye değil, eleştiriye ihtiyacımız var. Çünkü bir oluşumu yürütecek ve hızlandıracak en güzel şeylerden biri de eleştiridir. Daha önceki oluşumumuz olan Van Turizm Konseyi’nde de aynı arkadaşlarla çok girişimimiz oldu. Yetkililerinde bu konuda destekleri oluyor. Van’ın kalkınmasında yardımcı olduklarını da dile getirmek istiyorum. Yani kurulan dernek içinde biz tabela derneği olmak istemiyoruz ve olmayacağız da. Daha fazla çalışacağız. Bizim takipçimiz olun ve bizde sizin takipçiniz olalım. Tanıtım için sizin desteklerinize de ihtiyacımız var. Çünkü basın isterse savaş zamanında bir silah, isterse de barış zamanda bir araç olabiliyor. Elimizden geldiğince ekibimizle birlikte en büyük amacımız, gençlerimizi iş sahibi yapmak. Bunun yolu da turizmden geçer. Öte yandan Sporun evrensel bir dildir. spor turizmi içinde gerekli çalışmaların olacaktır. İsteğimiz sadece Van’ımızı bir şekilde tanıtmak değil, her haliyle tanıtmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki günlerde VANOTED olarak vereceğiz desteklerle daha fazla spor kulüplerini getirerek Van’ı beraber tanıtacağız.”

ALTERNATİF TURİZM ALANLARINI GÜÇLENDİRMEK GEREKİYOR!

Basın toplantısında söz alan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Güray, DAKA’nın 2009’dan bu yana Bitlis, Muş, Hakkâri, Van illerinde belli alanlara odaklandıklarını dile getirerek bu alanların başında da turizmin geldiğini söyledi. Güray, “Turizm aslında bacasız bir fabrikadır ve bölgemiz için çok çok önemli. Biz bu önemi aslında pandemi döneminde, iliklerimize kadar hissettik. Ticareti bir zincir halkasına benzetecek olursak, belki turizm bunun en baş halkasıdır. Bu halka koptuğu zaman, zincirin dağıldığını hep birlikte müşahede ettik. Buradan ders çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir pazara odaklanmak değil, alternatif turizm alanlarını güçlendirmek gerektiğini, yıllardır söylüyoruz. DAKA olarak İran gibi Kuzey Irak, Azerbaycan pazarlarına da yoğunlaştık. Azerbaycan pazarı bizim içim çok çok önemli. Bu süreçte böyle bir güç birliğine ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum. Turizmin bütün paydaşlarının temsiliyet sağladığı bu dernek bizim için ulusal alanda da olarak en önemli görevlerimizden çok önemli. DAKA bir tanesi de kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu sağlamak. Biz DAKA olarak her zaman derneğimizin yanındayız. Güzel işler yapacağımızı düşünüyorum.” Diye ekledi.

ERDOĞAN VE BAKANLAR SEMPOZYUMA KATILACAK

1 Haziran’da Van YYÜ ve Edremit Belediyesi ile birlikte Van Gölü Sempozyumu düzenleneceğini hatırlatan Güray, “Amacımız Van Gölü’nü daha fazla gündeme taşımak. Daha bilinçli bir şekilde Van Gölü’nden faydalanmaktır. Sempozyuma bir aksilik olmaz ise Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ve çok sayıda bakan katılacak. Bu anlamda sizlerden güçlü bir destek bekliyoruz. Bu yıl DAKA olarak Van Balığı göçünü uluslararası arenaya taşımayı hedefliyoruz. Bu süreçte hepimiz bir birimize kenetlenmek zorundayız. Başka şansımız yok. DAKA olarak güzel projelerle, Van’ı, Hakkâri’yi, Muş’u, Bitlis’i gündemde tutmaya çalışıyoruz. İnşallah bölge eski günlerine daha iyi bir şekilde geri dönecek.” İfadelerine yer verdi.

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- MEHMEET ALİ EKİNCİ