Van'daki Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan birlik mesajı

Van'daki Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan birlik mesajı
VAN ve çevresinde yaşayan 23 aşiretin temsilcisi bir araya gelerek 'Kadim Aşiretler Federasyonu'nu kurdu. Kurulan Federasyon'da son zamanlarda yaşanan olaylara yönelik birlik mesajı verdiler.
Van ve çevresinde mensuphları bulunan Graviyan, Ezdinan, Gevdan, Alan, Jirki, Mamhuran, Şidan, Mehmet Piran, Haviştan, Halilan, Gevaş Beyleri, Görentaşlılar, Brukiler, Kürhesünniler, Milan, Özvanlı, Haniler, Bekiran, Şemsikan, Arvasiler, Menzik, Celali ve Pinayanişiler bir araya gelerek 'Kadim Aşiretler Federasyonu'nu kurdu. Bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla kuruluşlarını açıklanan federasyon, terör saldırıların da kınadı. Toplantıda konuşan Federasyon Başkanı Rasim Aslan, ülkede ve özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde aşiretlerin tarihi, kültürel, sosyal ve siyasal açıdan önemli bir gerçek olduğunu söyledi. Aşiretlerin ülkede hatırı sayılır bir güç teşkil ettiğini belirten Aslan, şöyle konuştu:



"Ülkemizde yer yer büyük, yer yer küçük yüzlerce aşiret bulunmaktadır. Aşiretlerin önemine binaen bu sistem içerisinde yer almasına rağmen, bu sistemi kullanarak kendi amaçları için çıkar temin etmek amacıyla sahte ağalar türemiştir. Aşiretlerin hassasiyetinden dolayı onları yanlış yola saptırıp, birçok yanlışlıklara sebebiyet vermektedirler.



Federasyonumuzun amaçlarından biri de bu oyunları bozmaktır. Federasyonumuzun asıl amacı Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere bölgedeki ve ülkemizdeki gerçek aşiretleri ortaya çıkarmak, aşiretler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır. Bu gücü bölgemiz ve ülkemizin bütünlüğü, bekası ve selameti istikametinde yönlendirmeye çalışacağız. Milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine ve geleceğimize kast eden bütün terör saldırılarını lanetliyoruz. Temennimiz ülkemizin bir an önce barış ve huzur ortamına kavuşmasıdır."



Düzenlenen toplantının ardından aşiret temsilcileriyle yemek yenildi ve ardından toplu fotoğraf çekildi.



AŞİRETLERDEN TERÖRE KARŞI "BİRLİK" MESAJI


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki aşiretlerin temsilcileri, güvenlik güçlerine yönelik son günlerdeki terör saldırılarını lanetledi.

İstanbul ve Kayseri'deki güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarına tepkiler sürüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki aşiretlerin temsilcileri, terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği saldırıları lanetleyerek, birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi.

Aşiretlerin temsilcileri, teröre karşı herkesi birlikte hareket etmeye çağırdı. Aşiret temsilcilerinin ortak mesajı, "Birlik, beraberlik, huzur olsun istiyoruz." oldu.

Jirki aşiretinin temsilcisi Cemil Öter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki aşiretlerin bundan sonraki süreçte birlik ve beraberlik içinde hareket edeceklerini söyledi.



Devletin yardımları ve vatandaşların destekleriyle bölgede huzurun tesisi için çalışma yürüteceklerini ifade eden Öter, "İstanbul ve son olarak Kayseri'de gerçekleştirilen terör saldırılarında şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu saldırıları gerçekleştiren teröristleri lanetliyoruz. Yapılan saldırılar Kürtçülük davası değildir. Saldırıların Türkiye Cumhuriyeti'ni lekelemek adına yapılan provokasyonlar olduğuna inanıyoruz. Hiç kimsenin Türk ve Kürt ayrımı yapmaması lazım." dedi.

"İNSANLARI AYRIŞTIRMAK DOĞRU DEĞİLDİ"

Türkler ve Kürtlerin dost olduğunu belirten Öter, şöyle devam etti:


"Birbirimizden ayrılmamız mümkün değil. Geçmişte yanlışlar olmuş olabilir ama şimdi bu yanlışlıkların hepsi ortadan kalkmıştır. Hakkari'deki ve Edirne'deki insanlarımız kardeştirler. İstanbul nüfusunun yarısı bu bölgeden insanlardan oluşuyor. Bu bölgedeki iş adamlarımız batı illerine yatırım yapmış çünkü batı illerinde huzur var. Bu bölgede de huzur olsaydı insanlar buralara yatırım yapardı. İnsanları ayrıştırmak doğru değildi. Sadece Beytüşşebap'ta 18 kızımızı, polis, subay ve astsubaylara vermişiz. Aramızda ayrımcılık olabilir mi? İnşallah herkes iyi bir düşünceyle hareket eder ve huzur, barış ortamı sağlanır."





"ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"


Gevdan aşireti temsilcisi Rasim Aslan da "Kadim Aşiretler Federasyonu" çatısı altında bütün aşiretleri bir araya getirerek, birlik ve beraberlikle hareket edeceklerini anlattı.

Ülkenin bütünlüğünü ve birlikteliğini bozmaya yönelik girişimlere karşı dayanışma içinde olacaklarını vurgulayan Aslan, "Devletimizin üzerinde oynanan bütün kirli oyunları bozmak, birlik içerisinde bunlara karşı durmak temel amacımızdır. Halkımız bu duruşunu 15 Temmuz'da göstermişti. Kürt, Türk, Laz olmak üzere genci ve yaşlısıyla herkes alanlara inerek hep beraber bir mücadele verdi. Bundan sonra da Allah'ın izniyle dimdik ayak durarak ecdadımıza, ülkemize ve milletimize sahip çıkacağız." dedi.

"ÜLKEMİZİN VE MİLLETİMİZİN YANINDA YER ALACAĞIZ"

Ezdinan aşireti temsilcisi Salih Özbek, bölgede huzur ve güven ortamının sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Bölge aşiretleri olarak her zaman devletin yanında yer aldıklarını ifade eden Özbek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde gerçekleştirilen her türlü terör saldırısını kınıyoruz. Bu saldırıları kabul etmiyoruz. Son olarak Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne yönelik bir saldırı oldu. FETÖ'nün amacı, ülkemizi ve Rusya'yı karşı karşıya getirmektir. Allah'a şükür Cumhurbaşkanımızın da girişimleriyle böyle bir ortam yaşanmadı. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ülkemizin ve milletimizin yanında yer alacağız."



"HER TÜRLÜ ŞİDDET VE TERÖRÜ LANETLİYORUZ"


Arvasi aşiretinin temsilcisi Meki Arvas da yıllarca insanlara ilim, irfan, irşat konusunda hizmet ettiklerini belirterek, "İnsanı Allah için sev, Allah için yaşat" düsturuyla, birlik, beraberlik, güzellik için federasyon çatısı altında birleştiklerini dile getirdi.

Aşiretlerin birlik içerisinde hareket etmesinin insanların refahı için hayırlı olacağına dikkati çeken Arvas, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biz her türlü şiddet ve terörü lanetliyoruz. Rabb'imiz ırkçılığı, ayrımı yasaklamıştır. Allah'ın sevmediği bir şey üzerinde sadece Batının dayatmasıyla burada birbirimize düşmanlık yaparsak nasıl bir oluruz? Biz peygamberimizin ümmeti değil miyiz, neden birbirimizi öldürüyoruz? Başkasının oyunu üzerinde birbirimizin huzurunu neden bozalım? Bunu yapanları lanetliyoruz. Birlik, beraberlik, huzur olsun istiyoruz. Memleketimizde çok güzel hizmetler yapılıyor. İçme suyu olmayan köyümüz kalmadı, yollarımızın hepsi asfaltlandı. Bunlar varken, bu bölücülüğün ne anlamı var? İnşallah birlikte Allah'ın yardımıyla birlikteliği sağlayacağız."

Pinyanışi aşireti temsilcisi Hamdi Alter, terör saldırılarını kınadıklarını, bir daha yaşanmamasını dilediklerini vurguladı.

HDP'nin 82 milletvekiliyle bölgede hizmet üretemediğini belirten Alter, şu ifadeleri kullandı:

"Ben o zaman kendilerine 'Hizmetleri engellemeyin o bize yeter' dedim. Bölgedeki iş adamları batıya gitmiş ve orada yatırımlar yaptı. Burada Van Gölü Havzası Fabrikalar Birliği kurulacaktı, fabrikalar inşa edilecekti ancak terör buna izin vermedi. Terör bölgenin gelişmesine izin vermedi. Devlet yatırım yapanlara destek verdi. Yatırımcılar geldi, fabrikalarını kurdu ancak araçlarını, iş makinelerini yakmaya başladılar. Başkası gelip yatırım yapar mı?"