Van'daki ilçelerde Demokrasi nöbeti

Van'daki ilçelerde Demokrasi nöbeti
5 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Van'ın bir çok ilçesi'nde yürüyüş yapılarak sabaha kadar nöbet tutuldu.

ERCİŞ’TE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Van’ın Erciş ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bir program düzenlendi.

Erciş Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla alanı hıncahınç doldurdu. Ardından, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, protokol üyeleri ve yaklaşık 10 bin vatandaş, kortej oluşturarak Vanyolu Caddesinde bir süre yürüdükten sonra tekrar alana geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 15 Temmuz gecesi şehit edilen Özel Hareket Polisi Halil Hamuryen’in kardeşleri ile birlikte platforma çıkan Kaymakam Yaşar, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Türkiye'nin gücünün hiç kimse tarafından test etmemesinin gerektiğini belirten Yaşar, tarih boyunca Türkiye ve Türk milleti üzerinde oynanan çirkin oyunların artık insanlarımız tarafından bilindiğini belirterek, “15 Temmuz darbe kalkışması değil, bir işgal ve bir yok etme girişimiydi. Bize oynanan ilk oyun değildi. Osmanlının yıkılışından bugüne kadar atlattığımız onlarca teşebbüsten biriydi.

Değerli kardeşlerim; içimize 40 yıldır yuvalanmış ve devletin bütün kurumlarını bir virüs gibi kaplamış, dışarıdan emir ve talimat alan hain organizasyonun kalkışmasında da yine aziz milletimiz gövdesini siper ederek 250 şehit, binlerce gazi vererek Allah’ın izniyle defetmeyi bilmiştir. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Alayınız gelsin, topunuz gelsin, başaramayacaksınız, bölemeyeceksiniz, yıkamayacaksınız.’ Karşınızda 80 milyon bir Anadolu halkı var. 40 senedir Türk’ü, Kürdü birbirine düşürmek istiyorsunuz. On binlerce şehit verdik, ama birbirimize düşmedik. On binlerce şehit daha vereceğiz, ama birbirimize düşmeceğiz. Şehitlerimize, gazilerimize bir vefa borcumuz var. Çünkü bizler Ercişliyiz. Çünkü bizler şehit Halil Hamuryen’in kardeşleriyiz. Şu al bayrağın alında Ercişlinin de kanı var. En son 15 Temmuz’da şu bayrağa bir damla olarak da kardeşimiz Halil Hamuryen’i ekledik. Rabbim mekanını cennet eylesin. Ruhu şad olsun. Kendisini minnetle anıyoruz. Kıymetli Ercişliler, 15 Temmuz’da burada idik, bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Şehit olacağımız yerde şehit, çalışmamız gereken yerde çalışacağız. Birlikte Türkiye olacağız. Aramıza ayrılık, gayrılık sokanların şeytanın ta kendisi olduğunu neden anlamayalım” dedi.

Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve mevlid-i şerif okundu. Ardından Van Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı sahne aldı. Demokrasi nöbeti, 16 Temmuz 2017 Pazar gecesine kadar devam edecek.

MURADİYE'DE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ ANMA PROGRAMI

Van’ın Muradiye ilçesinde 15 Temmuz Şehitleri Anma programında bayraklı yürüyüş yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı akabinde burada 15 Temmuz gecesi şehit olan güvenlik güçleri ve vatandaşların isimleri okunarak yoklama yapıldı. Toplanan kalabalık hep bir ağızdan okunan isimlere karşılık "burada" diye cevap verdiler. Burada ilk olarak MHP İlçe Başkanı Vezir Çavuşoğlu bir konuşma yaparak, geçen yıl bu zaman Türkiye karanlık bir çukura çekilmek istendi. Ancak Allah'a çok şükür muvaffak olamadılar. MHP olarak Sayın Cumhurbaşkanının sonuna kadar yanındayız yanında olmaya da devam edeceğiz ve onu başkan yapacağız. 15 Temmuz darbe girişiminde vatanımızı borçlu olduğumuz şehitlerimizi saygıyla minnetle anıyoruz. Gazilerimize sağlıklar dilerken orada tankların önüne canlarını siper eden vatandaşlarımıza da sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Vanlı, “Bizler bu memleketi Osmanlı dedelerimizden miras aldık. 600 yüz yıl ırk, mezhep, din ayrımı yapmadan hep birlikte kardeşçe yaşadık. Her insan bir gün ölecek. 15 yaş, 50 yaş, 80 yaş sonuçta hepimiz öleceğiz. Madem ölüm var neden kardeşçe yaşamayalım. Bu yurt kime yetmez. Kardeşçe yaşamak varken alçak FETÖ ve vatan haini askerleri bu vatanı bölmeye çalıştılar. Ancak imanlı vatan sevdalılarını hesaba katmadılar. Onlar kimin maşalığını yaparlarsa yapsınlar bu vatanı böldürtmedik böldürtmeyeceğiz" dedi.

Son olarak konuşan İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Çelikel; “Ömer Halis Demir’e selam olsun, tüm şehitlerimize 249 şehidimize, gazilerimize ve o gece canlarını hiçe sayarak tankların önüne canlarını siper eden tüm vatandaşlarımıza selam olsun, Rabbim mekânlarını cennet eylesin. Peygamber Efendimize komşu eylesin. Reisi Cumhurumuzun söylediği gibi, biz bu milleti öldürtmeyeceğiz, vatanımızı böldürtmeyeceğiz, devletimizi yıkamayacaklar, ezanımızı susturamayacaklar. Her noktasında şehitlerimizin kanı olan bayrağımızı indiremeyecekler. Değil FETÖ’nün alçakları, 7 düvel bir raya gelseler başımızı almadan, kanımızı dökmeden, biz bu memleketi hiç kimseye teslim etmeyeceğiz. Nasıl ki 15 Temmuzda bu millet ferasetiyle, dirayetiyle, imanıyla, o meydanlara dökülüp, bizlerin paralarıyla, bizlerin emekleriyle alınmış olan tankları, uçakları, helikopterleri milletin üstüne kurşun yağdırmaya kullandılar ama millet elinde hiç bir şey olmadan safiyane imanıyla onlara karşı durdu. Emin olun sadece o gün o kalkışmayı gerçekleştiren o alçaklara karşı değil, bu memleket üzerine oyun oynamaya niyeti olan bütün alçaklara bütün hainlere, bize dost gözüküp arkamızda oyun çeviren bütün sahte düşman devletlere o mesajı gerektiği şekilde verdik evvel Allah vermeye de devam edeceğiz. Gideceksiniz Amerika’dan bu memleketin evlatlarına kurşun yağdırtma talimatını vereceksiniz. Bu işler o kadar ucuz değil. Bir daha böyle bir şeye kalkışırlarsa karşılarında Ömerleri Ahmet- Mehmetleri işte bu iman sahibi insanları görecekler. Bakın Peygamber Efendimizin bir sözü var, "iki kişi bir kişiden, üç kişi iki kişiden daha hayırlıdır. O halde birlik olun diyor. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır". Bu iş memleket meselesi, vatan meselesi bu iş imani bir meseledir. Bu iş bayrak meselesi hiç kimsenin tekelinde değil. Bu millet artık biliyor. Bu alçakların kumanda merkezi bir yerdir. Bu alçaklar bir gün birinin tasmasını bırakırlar. Bir diğerinin tasmasını bırakırlar. Allah’ın izniyle milletimiz bunun farkında, milletimiz bunlara pabuç bırakmayacak, milletimiz bu alçakça oyunlara gelmeyecek. Tek devletimizden, tek milletimizden tek bayrağımızdan tek vatanımızdan taviz vermeyeceğiz. Başımızı vereceğiz kanımızı vereceğiz ama buna taviz vermeyeceğiz. Reisi Cumhurumuzun talimatları doğrultusunda nöbetteyiz inşallah nöbetimizi devam ettireceğiz. Selalar okunacak bizlerde bu meydanda nöbetlerimize devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz etkinlikleri doğrultusunda atletizm ve resim dalında dereceye girenlere ödülleri verildi. Daha sonra nöbete devam edildi.

BAHÇESARAYLILAR 15 TEMMUZ NÖBETİNDE ATEŞ YAKARAK SABAHLADILAR

Van'ın Bahçesaray Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından organize edilen "15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinliğine katılan kalabalık ateş yakarak sabahladı.

Tüm ülkede olduğu gibi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinliği Bahçesaray ilçesinde de sabaha kadar kutlandı. Bahçesaray Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından organize edilen ve AK Parti İlçe Başkanlığı tarafından desteklenen 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğine Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Serhat Karabektaş, Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Takmaz, AK Parti İlçe Başkanı Cumali Sabırlı, Öğretmenevi Müdürü Ekrem Uslu, Bahçesaray Devlet Hastanesi Başhehimi Dr. Ulaş Doğan, kamu kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte yapılan konuşmaların yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları sinevizyon eşliğinde izlendi. Saatler 00:13'ü gösterdiğinde ilçenin tüm camilerinde sela okutuldu. Etkinliğe katılanlara kaymakamlık, belediye, Ak Parti İlçe teşkilatı, öğretmenevi ve devlet hastanesi tarafından kumanya, aşure, kek, meyve suyu ve çay ikram edildi. Etkinlik alanında bulunanlar sabaha karşı hava soğuyunca nöbete ateş yakarak devam ettiler. Etkinlik, kılınan teheccüt namazı ile sona erdi.

BAŞKALE’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Van’ın Başkale ilçesinde 15 Temmuz Şehitlerini Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Hükümet konağı önünde yapılan ve sabaha kadar devam eden program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Burada konuşan Belediye Başkan Vekili ve İlçe Kaymakamı Abdulselam Öztürk, tüm Başkale halkını demokrasiye sahip çıkmaya davet etti. Kaymakam Öztürk, “15 Temmuz gecesi asra bedel diyebileceğimiz bir geceydi. Türk milleti Çanakkale ruhu, milli mücadele ruhuyla askerimizin, polisimizin üniformasını çalan hainlere karşı büyük bir mücadele verdi. Şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimizi büyük bir saygıyla anıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından geçen yıl yapılan darbe girişiminin slayt gösterisiyle devam eden program, Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla devam etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren demokrasi nöbeti, duaların edilmesinin ardından son buldu.

Demokrasi nöbetine Başkale Belediye Başkan Vekili ve İlçe Kaymakamı Abdulselam Öztürk, Garnizon Komutanı Piyade Albay Tefik Abaşlıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Engin Kahraman, Komando Tabur Komutanı Jandarma Binbaşı Engin Hatipoğlu, 4. Hudut Tabur Komutanı Bülent Barış Sarp, İlçe Jandarma Komutanı Himmet Polat, İlçe Emniyet Müdürü Adil Metin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

GEVAŞ'TA 15 TEMMUZ NÖBETİ

Van'ın Gevaş Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından 15 Temmuz etkinliği düzenlendi.

Gevaş Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nın ortak hazırladıkları 15 Temmuz etkinliği, ilk olarak akşam saat 20.00'da Saat Meydanında halk bir araya geldi. Belediye Başkanı Sinan Hakan ve Kaymakam İshak Çınar'ın öncülüğünde Türk bayraklarıyla şehir merkezinde yürüyüş yapıldı. Meydandan Müslih Görentaş Bulvarı, Emniyet Kavşağından dönerek Kaymakamlık ve belediye binasının önünden saat Meydanına kadar yürüyüş gerçekleşti. Burada belediye tarafından kurulan sahnede önce Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Daha sonra Kaymakam Çınar ile Belediye Başkanı Hakan, etkinliğe katılanlara yönelik birer konuşma yaptılar. Ardından STK başkanları ve halktan insanlar söz aldı. Sinevizyon görüntüsünden sonra hemen merkez camiinde yatsı namazı kılındı. Sonrasında yine sahnede şehitlerin isimleri tek tel okundu. 15 Temmuz'la alakalı filmler gösterildi, şarkılar ve marşlar çalındı. Belediye tarafından tüm gece boyunca çay ve çerez ikramı yapıldı. Ayrıca saat 23.00'da meydandakilere yemek ikramı da yapıldı. Saatler 00:13'ü gösterdiğinde ilçedeki bütün camilerden sela okutuldu. Seladan sonra aynı şekilde program devam etti. Gece 02.30'da devlet hastanesi ekibi tarafından çorba ikramında bulundu. Sabah namazını müteakip programı sonlandırdı. Meydanda siyasi parti temsilcileri, STK'lar muhtarlar, esnaf ve Gevaş'ın her kesiminden insan katıldı.

ÇALDIRAN'DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Van'ın Çaldıran ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüş yapılarak, sabaha kadar nöbet tutuldu.

Vanyolu Caddesi’nde başlayan yürüyüşe yüzlerce insan ellerinde Türk bayraklarıyla tekbir getirerek hükümet konağına kadar yürüdü. Hükümet konağı önünde saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından göndere Türk bayrağı çekildi. Burada konuşan Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dundar, “İstikbalimiz ve istiklalimiz için hayatlarını hain FETÖ terör örgütünün o kalkışma gecesinde gözlerini kırpmadan feda eden ve bugün sahip olduğumuz zenginliklerle birlikte geleceğe kararlı ve büyük yürüyüşümüze canlarıyla, şehadetleriyle mühür vuran aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun, makamları cennet olsun. O gün nurlanan şehitlerin yanında kahraman duruşlarıyla aynı safta korkmadan, yılmadan ve duraksamadan hainlerin karşısında aşılmaz sıra dağlar gibi durarak gazi unvanını alan ve bu ülkenin her bir köşesinde bu onuru ömürlerinin sonuna kadar taşıyacak bütün gazi kardeşlerimi de sevgiyle saygıyla selamlıyorum. 15 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletinin yeni bir diriliş destanı ve yeniden doğuşudur. Bu büyük millet, tarihin her döneminde olduğu gibi 15 Temmuz’da da varlığına, devletine, dinine ve ezanına kastedenler karşısında çelikleşmiş bir iradeyle dimdik durarak, imanlı göğüsleriyle aşılmaz sıra dağlar gibi karşı koymuştur” dedi.

“Bilin ki ve bilinmeli ki imanlı yüreklerin karşısında duracak ve onları aşacak hiçbir silah ve güç yoktur” diye Dundar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu millet imanıyla ve inancıyla her dem ve her dönem bu değerlere sahip çıkmış ve ebediyete kadar inşallah sahip çıkacaktır. 15 Temmuz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletinin yeni bir diriliş destanı ve yeniden doğuşudur. Bu açıdan yeni bir Malazgirt, yeni bir Çanakkale, yeni bir Sakarya’dır. Yok edilmek istenen o gün devletin ve milletin varlığı, bekasıysa, bugün devlet ve millet o günden çok daha güçlüdür. Hainlerini temizlemiş, kararlılıkla kenetlenmiş ve ebediyete doğru azim ve inançla yürümeye azmetmiş bir büyük millettir. 15 Temmuz akşamı 40 yıldır bu hain planın işbirlikçileri ve destekçileri içte ve dıştaki bu hain emelin işbirlikçileri, 40 yıllık hesaplarını yaparak bu milleti ve bu devleti alt edeceğini düşündü. 40 yıllık planları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla devletine, değerlerine, Cumhurbaşkanına ve milli iradesine sahip çıkan aziz milletimizin feraseti ve kahramanlığıyla 24 saat dolmadan ters yüz oldu. İşte bu büyük millet ve devlet, bu tehdidi bertaraf ettiği gibi bütün tehditler karşısında da bu kararlılığıyla emin adımlarla geleceğe doğru emin adımlarla yürümektedir. Bilinmelidir ki bu büyük devlet ve dualı millet, mazlumun sığınağı olmuş, mağdurun sığındığı kapı olmuş; gönlünü, kapsını, ekmeğini, sofrasını muhtaç olanla paylaşmış, hakkı ve adaleti varlığıyla birlikte her dönem tutmuş, ayağa kaldırmış ve bugün insanlığın yüz akı olmuş bir devlet ve millettir.”
Ülkenin her bir köşesinde, her bir noktasında şehitlerin manevi ruhaniyetinin bizlere sorumluluğumuzu her an hatırlattığını dile getiren Dundar, “Bizler bir büyük emaneti, bir büyük mirası temsil edenler olarak bu şuurla, geleceğe bu inanç ve imanla yürüyoruz. Bu topraklar binlerce yıldır kardeşlik hukukumuzla dosta güven veren ve düşmanını ürperten kararlılığın adı olmuştur. Bu toprakların altında kefensiz yatanlar, o toprağa gözünü kırpmadan şehit olarak bizler için, devlet için, din için, ezan için, bayrak için şehadete erişerek yatanlar, birlik ve beraberliğimizin mührü olmuştur. Ülkenin her bir köşesinde, her bir noktasında şehitlerin manevi ruhaniyeti bizlere bu büyük mirası hatırlatmakta ve sorumluluğumuzu hepimize her an hatırlatmaktadır. Bu büyük millet ve devlet yolculuğumuz sonsuza kadar inşallah her gün gelişen, güçlenen ve büyüyen bir Türkiye olarak devam edecek. Bu inanç ve kararlılıkla bizler de bugün Çaldıran’da Türkiye’nin her köşesinde, her yöresinde olduğu gibi aynı iman, inanç ve kararlılıkla haykırıyoruz. Diyoruz ki bu büyük millet ve devlet yolculuğumuz sonsuza kadar inşallah ilelebet, gelecek her gün gelişen, güçlenen ve büyüyen bir Türkiye olarak devam edecek. Allah bu yolculuğumuzu muzaffer eylesin. Birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. İnancımızla, imanımızla gelecek her gün bu büyük ülkeyi daha güzel bir ülkeye ve kardeşçe yetiştirmeyi nasip eylesin. İnsan hayatının faniliği içerisinde erişilebilecek en yüce makama erişen şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha anıyorum. Rabbim onlardan razı olsun. İnançlarımızın en yüce yerindeki şehitlerimizin şefaatine hepimizi nail eylesin. O gün o imanı temsil eden şehitlerimizin değerli aileleri, emanetlerimize de selam olsun. Böylesi kahramanlara akraba olmak, eş olmak, onların babası, kardeşi ve evladı olmak bir büyük meziyettir. Bu milletin sonsuza yolculuğunda bu kahramanlar hiç unutulmayacak. 15 Temmuz’un ihaneti de hiç unutulmayacak. Her 15 Temmuz’da ihaneti ve onun uzantılarını lanetlerken, aziz şehitlerimizi binlerce kez rahmet ve minnetle anacağız. Gazilerimize de milletçe şükranlarımızı sunacağız. Bilin ki her 15 Temmuz’da dünden ve bugünden daha güçlü olacağız. Hepinizi bu duygu ve düşüncelerle selamlarken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hepinize sevgi ve selamlarını iletiyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde Cumhurbaşkanına, devletine ve değerlerine sahip çıkarak nice böylesi buluşmalarda, nice böylesi birlik ve dirliğimizi ortaya koyan ortamlarda buluşmak dileğiyle, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" şeklinde konuştu.

Gecenin yarısında 1650 rakımlı ilçede havanın soğuması nedeniyle nöbet bekleyenlerin üşümesi üzerine alanda ateş yakıldı. Ateşin etrafında ısınarak hep birlikte İlçe Müftüsü Fikri Göncü’nün kıldırdığı sabah namazının ardından kalabalık dağıldı.