Van’daki “FETÖ” davası'nda iki isim hakkında flaş karar!

Van’daki “FETÖ” davası'nda iki isim hakkında flaş karar!
Van'ın Çaldıran ilçesinde, darbe girişimine destek verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan eski ilçe jandarma komutanı binbaşı Vedat Kandır ile eski yüzbaşı Rıdvan Yıldırım adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Van'da darbe girişimine destek verdikleri iddiasıyla tutuklanan ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Askeri komutanlıkların gasp edilmesi" suçlarından haklarında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası istenen Kandır ile Yıldırım, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Kandır ile Yıldırım hazır bulunurken, sanık yakınları ile avukatlar katıldı. Duruşmada söz alan sanıklardan Rıdvan Yıldırım, kendisine isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini, Atatürkçü ve Cumhuriyetçi bir subay olduğunu söyledi. 15 Temmuz gecesi sosyal medyadan askerin Boğaz Köprüsünü tuttuğunu gördüğünü ifade eden Yıldırım, “Daha sonra Ankara’da olan eşim konuyu bana anlattı. Bende 1 gün öce göreve başlayan ilçe jandarma komutanı binbaşı Vedat Kandır’a ilettim. Burası terör bölgesi olduğu için bize karşı bir saldırı olacağından ve jandarmanın polis sınırları içerisinde olduğu için ilçe emniyet amiri ile görüşmemi ve birlikte hareket etmemizi istedi. Bende ilçe emniyet amirini aradım jandarmaya davet ettim. İlçe emniyet amiri kaymakam beyle toplantı halinde olduklarını daha sonra ilçe jandarmaya geleceklerini söylemişti. İlerleyen saatlerde sayın Cumhurbaşkanımız televizyonda yaptığı açıklamanın ardından bende ilçe emniyet amirine bu sefer mesaj attım. Biz bu kalkışmanın içerisinde değiliz. Daha sonra garnizon komutanlığına silahsız olarak gelmemiz istendi. Bizde oraya gittiğimizde gözaltına alındık. İddianame elimize gelene kadar suçumuzu bilmiyorduk. İddianame elimize geldikten sonra neyle suçlandığımız öğrendik. Biz burada terör bölgesinde canla başla çalışıyoruz. 24 Mayıs 2016 tarihinde Tendürek Dağına operasyona gittiğimizde patlayıcı Binbaşı Kıvanç Cesur’un bulunduğu zırhlı aracın geçi sırasında patladı. Benim aracımda patlasaydı Şimdi kahraman olacaktım. Ama şu anda vatan haini olarak suçlanıyorum” dedi.

Yıldırım, 15 Temmuz gecesi şu anda 2. Ordu Komutanı olan dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin imzasıyla kendilerine "Kimse emir komuta zinciri dışına çıkmayacak" şeklinde mesaj gönderdiğini, bu ana kadar da kendilerinin darbeyi önlemek amacıyla görüşmeler yaptıklarını aktardı. Yıldırım, FETÖ'nün kendisine yakın internet siteleri üzerinden hakkında yalan haberler yaptırdığını bildirerek, darbeye destek vermediğini kesinlikle ailesinden kimsenin de FETÖ bağlantısının olmadığını sözlerine ekledi.

Duruşmada söz alan sanıklardan Kandır, sözde sıkıyönetim direktifi emirlerini yerine getirmediğini belirterek, o gece askerlerine "bizim tek görevimiz terörle mücadeledir" diye emir verdiğini anlattı. Gelen emirleri kendisine bağlı olan birliklere iletmeyerek darbe teşebbüsüne destek vermediğini söyleyen Kandır, kendisinden önce Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığı yapan ve teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen Binbaşı Kıvanç Cesur'un intikamını almak istediğini aktardı.

Sanık avukatları da, "vatan haini" olarak yargılanmaktan büyük üzüntü duyan müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliyelerini talep verdi. Mahkeme heyeti, sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyelerine oy çokluğuyla karar verdi. Mahkeme Başkanı Zafer Koç, karara şerhi koyarak, sanıkların tutukluluk halinin devam etmesi gerektiği görüşünde bulundu.

Bu arada, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve AK Parti yönetim kurulu üyeleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.