Van'daki Bayram Oteli davası'nda flaş gelişme!

Van'daki Bayram Oteli davası'nda flaş gelişme!
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 12. Ceza Dairesinin bozma kararına uymayarak 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'ı 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.
Van'da 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin, "bilinçli taksir" koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz sanık Tevfik Bayram, sanık ve müştekilerin avukatları ile Bayram'ın yakınları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, bir önceki duruşmada Yargıtay'ın bozma kararına ilişkin beyanların alındığını anımsatarak, Tevfik Bayram'a verilen 15 yıl 5 ay 20 gün hapis cezasında direnilmesine karar verdi.

Sanık Tevfik Bayram'ın avukatı Mehmet Denizoğlu, mahkemenin verdiği karara itiraz edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bir önceki Yargıtay kararında aleyhimize bir bozma kararı verilmişti. İkinci bozmada ise lehimize karar verilmişti. Biz bu kararı temyiz edeceğiz. Dava dosyası Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilecek ve nihai karar orada verilecek. Burada verilecek olan karar bundan sonraki bütün deprem davalarında belirleyici olacak. Daha önce Yargıtay Ceza Genel Kuruluna giden bir deprem davası yoktu. Bu karar emsal niteliği taşıyacak."

DAVANIN GEÇMİŞİ

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin de aralarında bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Davanın 7 Ekim 2013'teki duruşmasında, sanık Bayram'a 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası ile 3 yıl otel işletmeciliğinden men cezası verilmiş, sanık ve müşteki avukatlarının itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi de eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozarak, dosyayı iade etmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin "bozma" kararına uyan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığı yeniden yargılamanın ardından, 1 Ekim 2015'teki karar duruşmasında Tevfik Bayram'a 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası vermişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi bu kez de "bilinçli taksir" koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını ikinci kez bozmuştu.