Van’da Yerinden Edilmiş Kişilerin Sosyal ve Ekonomik Entegrasyonu Projesi

Van’da Yerinden Edilmiş Kişilerin Sosyal ve Ekonomik Entegrasyonu Projesi
Van Valiliği ile İller İdaresi Genel Müdürlüğü ortaklığında Valilik AB Proje Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi'nin kapanış toplantısı yapıldı.
Double Tree By Hilton Oteli’nde gerçekleşen projenin kapanış toplantısı, Proje Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Galina Rizova ve Bahri Aydın’ın açılış konuşması ile başladı. Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, AB projelerinin hayatın son 10-15 yılına girmiş yeni bir olgu olduğunu belirterek, Türkiye’de belli bir birikimin oluştuğunu söyledi. Van’ın AB projelerinde en ön sıralarda yer alan illerden birisi olduğunu ifade eden Taşyapan, böyle kıymetli ve büyük bir projeyi başlatmanın ve başarılı olarak tamamlamanın hazzını duyduklarını dile getirdi. AB projelerinin hazırlanması, kabul ettirilmesi ve yürütülmesinin başlı başına bir olay olduğunu vurgulayan Vali Taşyapan, “Hem İngilizce meselesi, hem başka alanlar, hem de birçok ayrıntıyla Avrupa Birliği’nin bürokrasisi, projeleri güçleştirmektedir. Ama çok şükür ki uzmanlarımız, arkadaşlarımızı bu konuda yetkin bir şekilde, kabiliyetlerini geliştirerek çok değerli çalışmalar ortaya koymaktadır. AB projelerinin başlangıcından itibaren Van ili bu projelerden faydalanmayı en iyi bilen, en iyi şekilde yapmaya çalışan, konuyla ilgili büyük destekler alarak başarıyla sonuçlandıran bir ildir. Dolayısıyla arkadaşlarımızın, çalışanlarımızın ve ilimizin kapasitesinin iyi bir yerde olduğunu baştan vurgulamamız lazım. Bu nedenle de İçişleri Bakanlığımız böylesine önemli bir projenin yürütmesini Van Valiliği’ne verdi. Çok şükür bugün yüz akıyla projenin önemli bir aşamasını tamamlamış oluyoruz” dedi.

Van’ın; ‘Yerinden Edinilmişlerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’ anlamında özenle seçilmiş bir yer olduğunun altını çizen Taşyapan, “Ülkemizde yıllardır süregelen iç göçler yaşamaktayız. Ekonomik nedenle olsun, insanların daha kendine uygun yerlerde yaşama istekleriyle olsun, başka nedenlerle olsun büyük şehirlerimize, ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine çok değişik göçler yaşamaktayız. Tabii ki yerinden edinilmişlik bir başka ülkeden başka ülkeye gitmek değil, insanlar köyünden ilçesine, ilçesinden iline, ilinden başka bir ile göç ettiğinde bir sosyal çevreden, bir ekonomik çevreden, bir aidiyet duygusundan kopmuş oluyorlar. Orada yeni bir aidiyet duygusu oluşturmak, yeni bir iş kurmak, yeni bir sosyal ve ekonomik çevre edinmek kolay şeyler değildir. Bizim kültürümüzde ‘muhacirlik’ diye bir tabir vardır. Daha çok Osmanlı bakiyesinden Anadolu topraklarına göçenler için kullanılan bir tabirdir. Ama aslında biraz önce saydığım bütün olaylar bu muhacirlik kapsamına girebilir. Her insan kendi çevresinden koptuğunda bu duygu ve düşünceleri yaşar. Gittiği topluma veya yere, ilçeye, oradaki aidiyete en hızlı şekilde uyum sağlaması çok önemlidir. Van’ımız da son yıllarda hem kendinden batıya göç vermesi, hem civar illerden göç almasıyla büyüyen, gelişen bir şehrimiz. Etrafındaki yerlerden Van’a göç etmiş insanların burada ayaklarının üzerinde durabilmesi, kendilerini topluma kabul ettirebilmesi, kendilerine ekonomik ve sosyal bir çevre kurabilmesi önemli bir hadiseydi. AB projesinin de tam bunun üstüne gelmesi, bizim için önemli bir projeydi” ifadelerini kullandı.

Yerinden Edinilmişlerin Ekonomik ve sosyal Entegrasyonu Projesi’nin AB’nin Türkiye’de uyguladığı önemli sosyal projelerinden bir tanesi olduğunu belirten Taşyapan, şöyle devam etti:

“Hem doğrudan hibe desteği verilen bir programdı, hem de eğitim bölümü şu anda tamamlanmış oldu. İnsanların az bir destekle kendilerine güveninin gelmesi, hiç yapamayacaklarını sandıkları işleri yapabilir hale gelmesi, ilerisi için kendilerine hedefler koyabilmesi çok önemli sonuçlardır. Her insan bir cevherdir, bu cevheri harekete geçirebilirsek bütün dünya değişebilir. Buna inanmamız lazım. İnsan donanım olarak buna sahiptir. Ama aldığı eğitimler veya diğer faktörlerle bu körelmiş olabilir. İçinde yok olduğu anlamına gelmez. Projenin uygulama aşamalarında katılımcıların iş yerlerinin açılışlarını da yaptık. Onların kendi işlerini kurduğunu görmek, yüzlerindeki sevinci görmek, başka yerlerde çalışmayı hayal ederken kendi işlerinin patronu olduklarını görmek ve bu sevinci gözlerinden okumak da harika duygulardı. Bu projeyi hakikaten çok önemsiyorum. Proje, başarılı bir şekilde uygulandı. İnşallah sonraki projelerin ilimizde uygulanması ve ilimizden kişilerin Avrupa Birliği nezdinde ki kabulünde çok kolaylık sağlayacak diye düşünüyorum.”

YYÜ’nün, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, kaymakamlıkların ve belediyelerin projeye gerek yer tahsisi gerekse eğitimcilerin temini konularında çok katkıda bulunduklarını da sözlerine ekleyen Vali Taşyapan, “Bu konuda bütün kapasitemizi kullandık. Dolayısıyla il olarak bunun arkasında durduk ve başardık. Tabi ki başarı da zaten bir ekip ve ortak çalışma işi ve kültürüdür. Bunu da çok şükür sağlamış olduk. Projeler burada bitmiyor. İkinci aşamasında 6 milyon Avro’luk toplum merkezleri projemiz var. Çalışmaları hızlı şekilde devam ettiriyoruz. Ayrıca sevindirici gelişme de proje ekibinin yerelden seçilmiş olmasıdır. Bu da ilimiz için ayrı bir kazançtır. Burada tecrübe kazanmış olmaları, iyi bir performans sergilemiş olmaları, projenin devamında ve sürdürülebilirliğine de büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Projenin büyük kısmında faydalanıcı olarak kadınların yer aldığına dikkat çeken Taşyapan, “Hedef kitle sadece kadınlarımız değil ama kadınlarımızın böyle bir işte öncü olmaları, istekli olmaları ve başarılı olmaları da bizi ayrıca mutlu etti. İnşallah erkeklerimize de örnek olur, onlar da kadınlarımızdan aldıkları cesaretle projemizin ileri aşamalarında ya da yeni aşamalarında daha aktif hale gelirler. Toplumumuz bir bütündür. Bu anlamda projenin ilimize verilmesinden sonuçlanıncaya kadar ki süreçte Avrupa Birliği Bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığımıza, AB Delegasyonu’na, Merkezi Finans Kurumu’na katkılarından dolayı, Van’da projeyi yürüten tüm ekibe ise emeklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyor, projenin ilimize, ülkemize ve insanlarımıza faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu.

AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer, AB Türkiye Delegasyonu temsilcisi Füsun Çiçekoğlu, AB Bakanlığı temsilcisi Ege Erkoçak’ın da birer konuşma yaptığı toplantının birinci bölümü projede emeği geçenlere plaket verilmesi ile sona erdi.

Proje Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Galina Rizova’nın sunumu ile gerçekleşen toplantının ikinci bölümü ise soru-cevap kısmı ile sona erdi.
Toplantıya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.