Van’da "Üniversite Ailelerle Buluşuyor" Projesi - Van Haber

Van’da "Üniversite Ailelerle Buluşuyor" Projesi - Van Haber
VAN HABER - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Sak, çocukların kendi iç sorunlarını dışa yansıtmaktan çok kendilerine yönelttiklerini belirterek, burada anne babalara görev düştüğünü söyledi.
-  Yrd. Doç. Dr. Ramazan Sak; YYÜ, Tuşba Belediyesi, Tuşba Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleriyle hazırlanan "Üniversite Ailelerle Buluşuyor" projesi kapsamında verilen konferansta konuştu. Çocukların kendi iç sorunlarını dışa yansıtmaktan çok kendilerine yönelttiklerini ifade eden Dr. Sak, ruh sağlığının ne olduğu ve çocuklardaki duygusal bozukluklar hakkında anne babaların bilinçli olması gerektiğini söyledi. Korkular, kaygılar, kekemelik ve uyku bozuklukları gibi duygusal bozuklukların belirtilerini, nedenlerini ve bu durumlarda anne-babalar tarafından neler yapılması gerektiğini anlatan Dr. Sak, “Anne-babanın çocuğu önceden nelere izin verildiği, nelere izin verilmediği konusunda bilgilendirmesi gerekir. Bilgilendirme ‘şuna dokunmayacaksın, tamam mı?’ şeklinde olmamalıdır. Çocuğa izin verilme veya verilmeme nedenleri açıklanmalıdır. Çocuğu hemen suçlamak yerine dinlemek, davranışlarının nedenlerini sormak gerekir. Çocuğu dinlemek ve anlamaya çalışmak çocuğa güven verir. Böylece kendini kontrol etmeyi öğrenir” dedi.

Ahmet Yesevi İlkokulu’nun konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, idareciler, öğretmenler ile çok sayıda veli katıldı. Anne babaların konuyla ilgili sorularının ardından konferans sona erdi.