Van'da Türkiye’de satışı yasak hap ele geçirildi

Van'da Türkiye’de satışı yasak hap ele geçirildi
2016-2017 Yıllı içersinde Van’a kaçak yolla sokulan 49,467 paket hap ve ilaca el konuldu. İlaçlarda zehirli atıkların olduğu iddia edildi.

- Van’daki kaçak ilaç-hap sektörü dezgah altı satılan ilaçlar Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şube ekipleri ve jandarma göz açtırtmıyor, 2016 yıllında 36,350 olmakla beraber 2017 yıllı son üç ay içeresinde ise 13,126 toplamda 49,467 paket olmak üzere 989,52 Adet kaçak yollarla sokulan hap ve ilaç ele geçirdi.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, Van İl Sağlık Müdürlüğümüzün verilerine göre; geçtiğimiz yıl ve bu yılda çok fazla kaçak sahte ilaç yakalanmıştır. İnsan hayatıyla oynayan sahtekarlar, 5-6 liralık ağrı kesiciye kadar her türlü ilacın sahtesini piyasaya sürmeye çalıştıklarını belirtti. İl Sağlık Müdürlüğü Özel Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi Cihaz Şube Müdiresi Zehra Atay, tarafından koordinasyonu sağlanan denetimler sonucu eczane denetimlerininde sıklıkla yapıldığını söyledi. Eczane dışında satılan bu ürünler merdiven altında, sağlıksız koşullarda satılmakta sahte ilaçlar olduğu ve bu ilaçlar için istenildiği kadar ‘bitkiseldir, doğaldır, zararsızdır, gıda takviyesidir’ denilse de bu ilaçların içeriğinde kimyasal maddeler olduğu belirtilmiş olup, Sahte ve kaçak ilaçlar konusunda vatandaşın dikkatli olmaları gerektiğini ilaçlarını eczaneler dışında bir yerden almamaları gerektiği söyledi. Yasal olarak ilaç sadece eczanede satılabilir. ” İlaçların sahte olup olmadığını Sağlık Bakanlığı’nın ‘ilaç Takip Sistemi’yle hemen kontrol edebileceğini belirti.

ÜRETİMDEN SATIŞA KADAR TAKİP VAR

Dr. Yanmaz, İlaç takibi için Tübitak ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ortaklığıyla ‘Ürün Takip Sistemi’ adında bir sistem de var. Bu sitemle; ülkemizde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim bandından satılıp kullanılması ve son kullanıcıya kadar ürünü izlemek mümkün oluyor. Kozmetik ürünler de ‘İlaç Takip Sistemi’nde olduğu gibi karekodla takip edilebileceğini söyledi.

Yakalanan ilaçlar Emniyet müdürlüğümüz tarafından İlaç ve Ezacılık şubemize teslim edilmekte ve bu operasyonlarda. Ele geçirilen maddeler arasında doping maddeleri, zayıflama, takviye gıda, vücut geliştirme ve cinsel gücü artırdığı öne sürülen ürünler bulunuyor. Hap ve ilaçların Irak ve İran’dan Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduğu ya da “merdivenaltı” olarak tabir edilen şekilde üretildiği belirtildi.

Türkiye’ye yasadışı yollarla sokulan hap ve ilaçların büyük çoğunluğu paket, kutu ve baleyeler içerisinde olduğu ve bunları analizinin yapılması için numunelerin sağlık bakanlığına gönderildiğini hangi maddelerin ne kadar olduğunun. Ayrıca hap ve ilaçların üzerinde yan etkileri hakkında da çıkan sonuçlar sonucu belirlenmekte.

TÜRKİYE’DE SATIŞI YASAK

Dr. Yanmaz, İnsan sağlığı gözetilmeden üretilen bu maddelerin aynı bileşenlerden üretilmesine karşın, değişik isimlerde piyasaya sürüldüğü ifade edildi. Türkiye’de satışı yasak olan bu hap ve ilaçların içerisinde yer alan etken maddelerin endüstriyel, kimyasal ve tarım sektörlerinde kullanıldığı belirtildi. Bu alanlarda kullanılan maddelerin zehirli atık olduğu belirtiliyor. Ele geçirilen bu hap ve ilaçlar insan sağlığını tehdit etmekte ilaçlarda hayatını kaybetmesine neden olan maddelerin bulunduğu kaydedildi.