Van’da turizm seferberliği - Van Haber

Van’da turizm seferberliği - Van Haber
VAN HABER - Van’da turizmin canlanması ve kentin hak ettiği yere gelmesi için bir araya gelen kamu kurum ve kuruluşları, tek yürek oldular.
- Turizmin tekrar canlanması amacıyla çalışmalar içerisine giren kamu kurum ve kuruluşları, özellikle Van’ın en büyük turizm potansiyelini teşkil eden İran’a çıkarma yaptı. Van Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, TÜRSAB ve otel yetkililerinden oluşan bir heyetle İran’a çıkarma yapan Van, burada önemli girişimlerde bulundu. İran ve Van arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi amacıyla burada çeşitli temaslarda bulunan heyet, İranlı acente sahiplerini Turizm Haftası etkinliklerine davet etti. Van’ın davetini kabul eden İranlı turizmciler, kentti ziyaret ederek Turizm Haftası etkinliklerine katıldı. İranlı turizmcilerin Van’da en iyi şekilde ağırlandığını dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Bizler, Van turizmini canlandırmak amacıyla 9 - 11 Nisan 2016 tarihleri arasında İran’ın Hoy, Urumiye ve Tebriz illerinde Türkiye ve Van iline turist akımını sağlamak amacı ile toplantılar gerçekleştirdik. Toplantıya Van Vali Yardımcısı Önder Can, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, TÜRSAB Doğu Anadolu BYK Genel Sekreteri Taner Baskın, Gagik Turizm Yetkilisi Engin Pişkin, Elite World Otel Müdürü Ebru Sargındağ, Hilton Otel Yöneticisi Salih Çiftçi, Royal Berk Otel Yetkilisi Reşat Yeşilağaç, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Bölüm Başkanı Hasan Buğrul katıldı. İki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin gelişmesi amacıyla 9-11 Nisan'da komşu ülkede çeşitli temaslarda bulunmuş ve görüştüğümüz kurum amiri, acente ve otel temsilcilerini Van'da düzenlenecek ‘Turizm Haftası’ etkinliklerine davet ettik. Yapmış olduğumuz teklife olumlu yanıt veren İran heyeti, Van'a gelerek ilin tarihi ve doğal güzelliklerini ziyaret etti. Burada acente ve otel temsilcileriyle görüşen heyet, turist gidiş gelişlerinin alt yapısını hazırladı. Gezilerimiz ve görüşmelerimiz gayet sıcak bir atmosfer içinde geçti. Bu güzel ilişkilerin devam edeceğini umuyorum. Bizi kırmayıp davetimize icap eden tüm İranlı dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Van’ın en büyük turizm aktivitesi olan İranlılara yönelik yapılacak olan çalışmaların kente gelen İranlı turist sayısını daha da artıracağını ifade eden Aktuğ, “Onların buradaki geceleme sürelerini uzatarak turizmde aldığımız payı daha da artırabilecek imkânlara sahibiz. Çünkü ilimize gelen İranlıların çoğu burayı bir geçiş noktası olarak kullanmakta ve aynı gün ilimizi terk etmektedirler. İki ülke arasında karşılıklı olarak yapılacak olan çalışmalar neticesinde kurulacak olan iyi ilişkilerin meyvesini en kısa sürede alabileceğimiz kanısındayım” ifadelerini kullandı.

Turizmin daha da canlanması için Van’da bazı çalışmaların yapılması gerektiğine de dikkat çeken Aktuğ, “İranlı turistler için, giriş ve çıkışlarda kolaylıklar sağlanmalı, turnike ve memur sayısı artırılmalı, İranlı turistlerin ne istediği ile ilgili çalışmaların yapılması, aile plajları, Van Gölü’nün tadını çıkarabilecekleri turistik mekanlar yapılmalı, esnaf ve otelciler ile ortak bir çalışma yapılarak kampanyalar düzenlenmeli ve onların kendilerini özel hissetmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca İran’da bulunan acenteler ile görüşülerek onların uzun tatil zamanları tespit edilerek ilimizde onlara yönelik etkinlikler yapılmalı, alışveriş kampanyaları (kupon, çekiliş) yapılarak alışverişler daha eğlenceli hale getirilmeli ve yapılacak olan bu kampanyalar, İran’daki basın organları aracılığıyla İranlı turistlere duyurulmalı ve kendi yerel sanatçılarının katılacağı eğlenceler düzenlenmelidir. Yapılacak bu çalışmalar ile hâlihazırda bulunan turist sayısının giderek artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İlk defa Van’da bir komisyonun oluşturulduğunu ve bu komisyon kararı doğrultusunda İran’a bir çıkarma yaptıklarını belirten TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise, “İran’a yaptığımız üç günlük ziyaret çerçevesinde Van’a davet ettik. Onlarda bu davetimizi olumlu karşılayarak Van’a 70 kişilik bir heyet gönderdiler. Bizler burada İranlı heyeti en güzel şekilde ağırladık. İranlılar zaten ülkemizi ve ilimizi çok seviyorlar. Tek sıkıntıları Kapıköy’deki olumsuzluklar ve bazı işletmelerin yüksek rayiş fiyatlarıdır. Gerek Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki olumsuzlukların iyileştirilmesi ve gerekse oteller başta olmak üzere bazı işletmelerdeki yüksek fiyatların indirgenmesi doğrultusunda turizmin Van’da daha da canlanacağını düşünüyoruz. Bizler bu kapsamda çalışmalar yaptık. Geçen yıl özellikle bu konularda bizlere çok şikayet geldi. Bizlerde bu şikayetler doğrultusunda gerekli yerlerle toplantılar düzenledik. Allah’a şükürler olsun bu yıl hiçbir şikayet gelmedi. Bu da bizleri oldukça memnun etti” ifadelerini kullandı.

Kış turizminin Van’da canlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine de dikkat çeken Özgökçe, “Bölgedeki olaylar yatırımların yapılmasını engelliyor. Bunun yanında kış turizmin canlanması için özellikle Abalı Kayak Merkezi’nin olduğu bölgede turistlerin konaklanması için şık bir otelin yapılması gerekiyor. Eğer bunu sağlayabilirsek, kış turizmini de Van’a getirmiş olacağız. Bunun yanında yine ilimize gelen turistlere ‘turist’ gözüyle bakmıyoruz. Benim esnaftan ve Van halkından isteğim, İran’dan gelen turistlere turist gözüyle bakılması, ellerinden geldiğince kolaylıkların sağlanmasıdır. İran bizim için çok önemli bir pazar. Fakat bizler maalesef İranlıların değerini bilmiyoruz, onları turist gözüyle görmüyoruz. Bunu aşmamız ve İran’dan gelen turistlerin değerini bilmemiz lazım” diye konuştu.

Elite World Van Hotel Genel Müdürü Ebru Sargındağ da, “Bizler ilimizde turizmin canlanması amacıyla gerekli çalışmaları yapıyoruz ve yapacağız da. Çalışmalar kapsamında otel olarak bizlerde İran’a ziyaretlerde bulunduk. Orada acenteler başta olmak üzere çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik ve olumlu cevaplar aldık. Buraya gelen İranlı heyetimizi en iyi şekilde ağırladık ve onları mutlu bir şekilde uğurladık. İnanıyorum ki bu çalışmalar gelecek için önemli adımlardır. Bu kapsamda Turizm Haftası bizler açısından da olumlu geçti. İnşallah en kısa zamanda turizm ilimizde daha da canlanacak ve bundan tüm Van halkı layıkıyla faydalanacaktır” dedi.

Double Tree By Hilton Van Oteli Genel Müdürü İren Tinli Angün ise, “Turizm Haftası genel anlamda olumlu geçti. Çünkü çok önemli ziyaretler gerçekleştirdik ve ilimize önemli ziyaretlerde bulunuldu. Bunlar belki şu an için olmasa bile en kısa zamanda bu görüşmeler meyvesini verecektir. Bizler bu kapsamda üzerimize düşen görevi her zaman yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. İlimiz turizm için çok önemli ve çok güzel bir kent. Bunun kıymetini topyekun bilmemiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki kısa zaman içinde Van, turizm alanında hak ettiği yere gelecektir” ifadelerini kullandı.