Van’da ‘Okul Güvenliği’ toplantısı

Van’da ‘Okul Güvenliği’ toplantısı
Van Valisi Murat Zorluoğlu, okulların bir takım ideolojik söylemlerin, terör örgütlerinin propagandalarının yapılabileceği mekânların olmadığını söyledi. 

Van Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin konferans salonunda gerçekleştirilen ‘Okul Güvenliği’ toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, ilçe milli eğitim müdürleri, okul idarecileri, okul aile birliği üyeleri, okul servis hizmeti sunan firma temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, okul güvenliğinin sadece emniyet ve jandarmanın işi olmadığını, aynı zamanda okul müdürlerinin, muhtarların ve okul aile birliklerinin de sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Zorluoğlu, “Güvenlik denilince akla emniyet ve jandarma geliyor, ama öyle değil. Emniyet ve jandarma güvenliğin bir unsurudur, ama güvenlik okul içinden, öğretmenden, veliden, okul müdüründen, okul aile birliğinden, muhtardan başlıyor. Diğer unsurlar tamam olmadan emniyet ve jandarmanın tek başına alabileceği tedbirler sınırlıdır. Bu tedbirlerin ortaya koyduğu sonuçta sınırlı oluyor. Güvenli, huzurlu ve başarılı bir eğitim öğretim dönemi geçirebilmemiz için saymış olduğum bütün unsurların bir arada inisiyatif alması gerekiyor” dedi.

“YEREL YÖNETİMLERİMİZ DE BU NOKTADA ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAKLAR”

Okullarda kurulacak yeni güvenlik kameralarının Milli Eğitim Bakanlığının şartnamesine uygun olacağını ve ileride kent güvenlik sistemine entegre olacak şekilde temin edileceğini söyleyen Zorluoğlu, bu konuda yerel yönetimlerin de elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Zorluoğlu, “Biz valilik olarak bütün kurumlarımızla birlikte bir takım tedbirler planladık. Bunları aşama aşama alıyoruz, almaya da başladık. Bunlardan bir tanesi kamera sistemidir. Milli Eğitim Bakanlığımızın koordinasyonunda özellikle güvenlik bakımından daha riskli gördüğümüz okullardan başlayacağız. Bunların bir bölümü Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinden, bir bölümü valiliğimizin bütçesinden, bir bölümü de belediyemizin bütçesinden olacaktır. Yani yerel yönetimlerimiz de bu noktada ellerini taşın altına koyacaklar. Yeni kurulacak kameralar, Milli Eğitim Bakanlığının şartnamesine uygun olacak ve ileride kent güvenlik sistemine entegre olacak bir şekilde temin edilecek. Hem okullarımızın içinde hem de dışında görüntü sağlayabilecek ve bu şekilde eğitim güvenliğine ciddi katkı sağlayacak bir yatırımı aşama aşama gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“OKULLARA GÜVENLİ EĞİTİM KOORDİNASYON GÖREVLİSİ TAYİN EDİLECEK”

Okul güvenliği konusunda atılan adımlardan birinin de okullara güvenli eğitim koordinasyon görevlisinin tayin edilmesi olduğunu söyleyen Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okullarımızın tamamında emniyet bölgesinde emniyet, jandarma bölgesinde ise jandarma en az birer güvenli eğitim koordinasyon görevlisi tayin edecek. Okulun müdürü, okulun yönetimi, okulun okul aile birliği, o bölgedeki muhtarla işbirliği içerisinde, okullarımızın daha güvenli bir şekilde eğitim yapabilmesi için çalışacak. Ortaya çıkabilecek bir takım güvenlik sorununa da aynı anda müdahale edecek ve diğer kurumları da ilgilendiriyorsa, o konu onlara da iletilecektir. Dolayısıyla bu sene okullarımızın her birine güvenli eğitim koordinasyon görevlisi irtibatlandıracağız. Okullardaki güvenlik riskine göre okul idareleriyle, muhtarlarımızla bir araya gelecek toplantılar yapacağız, meseleler tartışılacak ve aşılmayan meselelerle ilgili güvenlik birimi devreye girecektir.”

“OKUL ÖNLERİNDE ALAKASIZ KİŞİLERİN OLMAMASI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK”

Okul güvenliği konusunda 5442 sayılı kanuna göre okul önünde duran alakasız kişilerin kolluk görevlileri tarafından uzaklaştırmasına imkân sağlanacağını ifade eden Zorluoğlu, “Valilik kararı çıkarıyoruz. 5442 sayılı kanuna göre, okul önünde duran alakasız kişilerin kolluk görevlileri tarafından oradan uzaklaştırmasına imkân sağlanacak. Gelen insanlara da Kabahatler Kanunu çerçevesinde ceza verilecek bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz. Bunu ilgili valimiz hazırlayacak ve bir valilik emri olarak bunu yayınlayacağız. Okul önlerindeki alakasız, ilgisiz, çocuklara zarar verebilecek, asayiş problemine yol açabilecek, hırsızlık gibi şeylere tevessül edebilecekler. Okul önünde kimler bulunur? Öğrenci, öğrenci velisi ve öğretmen bulunur. Onun dışında kimse bulunmaz. Belki zaman zaman emniyet görevlileri bulunur. Bir takım alakasız tiplerin okul önlerinde farklı maksatlarla bulunabilecek kişilerin oradan uzaklaştırılması, okul güvenliğine önemli bir katkı yapacaktır. Dolaysıyla biz bu tedbiri alıyoruz, gereken yasaklamayı yapıyoruz. Emniyet ve jandarma birimlerimiz de okul önlerinde bu emre istinaden gereken tedbirleri alıyorlar” şeklinde konuştu.

Okulların bir takım ideolojik söylemlerin, terör örgütlerinin propagandalarının yapılabileceği mekânlar olmadığını sözlerine ekleyen Zorluoğlu, “Buna zinhar müsaade edemeyiz. Buna her kim tevessül ederse en sert şekilde cezalandıracağımızı, hakkında adli ve idari işlemleri yapacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Okullar, Türk milli eğitim sisteminin öngördüğü prensipler doğrultusunda çocuklarımızı geleceğe hazırladığımız yerlerdir. Buralarda siyasi ve ideolojik faaliyetler, buralarda herhangi bir terör örgütünün övülmesi, sempatizan kazandırılması söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR HUSUSUN DA SERVİS MESELESİ OLDUĞUNU SÖYLEYEN ZORLUOĞLU, ŞUNLARI KAYDETTİ:

“Çocuklarımızın bir kısmını biz taşıyoruz, ama hatırı sayılır bir bölümü de özel servis araçlarıyla taşınıyorlar. Bu alan esasında sıkıntılı bir alan ve bu alanda kurallar çok da uygulanmıyor. Bu sadece Van’ın değil, ülke genelinde ortak bir sorunumuz. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız, valilikler olarak çalışıyoruz, tedbirlerimizi alıyoruz. Ancak çok başarılı olduğumuz bir alan değildir. Gerekli şartları taşımayan araçlar var, ilave öğrenci alan servis araçları çok yaygın. Bırakın öğrenciyi daha önce çalıştığımız yerlerde yolda yolcu alan kişileri tespit ettik. Çocukların güvenli bir şekilde okula ulaştırılması için araç içerinde kemer gibi türleri olmayan araçlar, trafik kuralını altüst eden araçlar var. Bunlarla ilgili olarak bu sene durum biraz daha farklı olacaktır.”

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk ise, 2016-2017 eğitim öğretim dönemi için taşımalı eğitim için yaklaşık 10 milyon TL para harcandığına dikkat çekti. Öztürk, ayrıca düzenlenen programdan dolayı Van Valiliğine, okul müdürlerine, okul aile birliği başkanlarına, okul güvenliği ile ilgili STK’lara, muhtarlara teşekkür etti.