Van’da nevruz öncesi ‘Kapıköy açılsın’ beklentisi

Van’da nevruz öncesi ‘Kapıköy açılsın’ beklentisi
Tam bir yıldır Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle zor günler yaşayan Van’da kapının açılması beklentisi sürüyor. Kapının kapalı olması büyük küçük tüm esnafı büyük oranda etkilerken ardı ardına çağrılar ile kapının açılması talebi dillendiriliyor. Bir taraftan çağrılar sürerken bir tar

Tam bir yıldır Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle zor günler yaşayan Van’da kapının açılması beklentisi sürüyor. Kapının kapalı olması büyük küçük tüm esnafı büyük oranda etkilerken ardı ardına çağrılar ile kapının açılması talebi dillendiriliyor. Bir taraftan çağrılar sürerken bir taraftan da İran’daki pandeminin durumu, Nevroz’a kadar iyileşme olup olmayacağı bekleniyor.

Koronavirüsün Türkiye’ye girmesinden aylar önce kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı uzun süredir açılmayı bekliyor. Ardı ardına yapılan çağrılarla açılma talebi yinelen kapı için girişimler sürerken 1 yılın ardından bu sürecin son bulması bekleniyor. Türkiye’nin bir çok bölgesindeki kapılar emsal gösterilerek kapının kontrollü de olsa açılması istenirken özellikle Mart ayına kadar açılması yönünde beklentiler dile getiriliyor. Son dönemlerde Van piyasasına adeta can suyu olan İranlılar’ın gelmesiyle birlikte yeniden hareketlilik yakalama umuduyla bekleyen Vanlılar’ın beklentisi sürerken bir taraftan da İran’daki vaka durumu yakından takip ediliyor. Süreç devam ederken Şehrivan Gazetesine açıklama yapan Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge konuya dair görüşlerini paylaştı. Başkan Berge; “Bu bahar Van için bayram olabilir. Van artık bahar bayramı yaşamak istiyor. Kapıköy'ün açılması Van için, bu bahar bir başka olabilir. Kapıköy Sınır Kapısı gerekli tedbirler alınarak bu bahar mutlaka açılmalıdır.” Dedi.

VAN’DA NEVRUZLA BİRLİKTE KAPININ AÇILMASI BEKLENTİSİ VAR

Van ekonomisinin can suyu olan İranlıların kente ve ülkeye gelememesi zor zamanlar yaşatıyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün etkileri devam ederken, tedbirlerde en üst düzeyde alınıyor. Ülke genelinde vaka sayısında büyük düşüş yaşanırken, Van vaka sayısındaki azalma ile örnek iller arasında ikincilik koltuğuna oturdu. Olumlu gelişmelere rağmen turizm kenti olan Van’da ekonomik olarak zor günler yaşanmaya devam ediyor. Her yıl yüzbinlerce İranlı Mart Ayındaki 13 günlük nevruz bayramı için Van’ın Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden Ülkeye giriş yapıyor. Ancak geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden pandemiden dolayı İran’la olan sınır kapıları kapalı. Her yıl Van’a akın akın gelen İranlıların gelmeyişi Van ekonomisini olumsuz etkilerken, özellikle turist kenti olan Van artık ayakta durmakta zorluk çekiyor. Sıkıntılar devam ederken her yıl Nevruz’da büyük hareketlilik yaşayan Van, bu Nevruz’dan önce kapının açılması haberini bekliyor. Zira, baharın habercisi Nevruz Van’da aynı zamanda İranlıların kente gelip ekonomiye sıcak para bırakması anlamına geliyor.

BERGE: BU BAHAR VAN İÇİN BAYRAM OLABİLİR

Şehrivan Gazetesine açıklama yapan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge, “Bu bahar Van için bayram olabilir. Van artık bahar bayramı yaşamak istiyor. Kapıköy'ün açılması Van için, bu bahar bir başka olabilir. Kapıköy Sınır Kapısı gerekli tedbirler alınarak bu bahar mutlaka açılmalıdır.” Dedi.

“YİNE ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNEBİLİRİZ”

Van’a yıllık yaklaşık 526 milyon TL katkısı bulunan İranlı turistlerin, Van ekonomisine can kattığını söyleyen Berge, “Yine eski günlerimize dönebiliriz. Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için milletvekillerimiz Osman Nuri Gülaçar aracılığıyla kapsamlı dosyayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere teslim ettik. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na da dosyamızı sunduk.” Diye konuştu.

VAN’A YAKLAŞIK 1 MİLYON TURİST GELİYORDU

İran’ın Van için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Berge, “Bizim için en büyük müjde Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması olur. Pandemiden önce 500 bini İranlı, 500 bini yerli ve yabancı turist olmak üzere Van’a yaklaşık 1 milyon turist geliyordu. İranlı misafirlerimizin Van’a büyük bir ekonomik katkı sunduğunu hepimiz biliyoruz. Milletvekillerimiz ve ilgili tüm kurumlarımız ile birlikte çalışıyoruz.” Dedi.

BERGE: GEÇİŞLER DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE BAŞLANMALIDIR

Berge konuşmasının devamında şunları söyledi: “Öncesinde olduğu gibi pandemi sürecinde de ‘ahi babası’ olduğunu ispatlayan ve kapının açılması için çabalayan Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez’e de teşekkür ediyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımız, tüccarlarımız, otellerimiz, restoranlarımız, kafelerimiz ve tüm işletmelerimiz Kapıköy’ün açılmasını bekliyor. Esnafımızın ve tüccarımızın gözü kulağı Kapıköy’de. Hükümetimizden ve devletimizden isteğimiz esnaf ve sanatkarımızın önünü açmasıdır. Sınırda sağlık ekipleri bulundurularak ve gerekli tedbirler alınarak Kapıköy Sınır Kapısı kontrollü bir şekilde açılmalıdır. Geçişler düzenli bir şekilde başlanmalıdır.”

19 ODADAN ORTAK ÇAĞRI

Kapıköy’ün açılması gerektiğine vurgu yapan Berge, “Kapıköy açılmalı ve karayolu ile de geçişler başlamalıdır. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimize bağlı 19 oda olarak, hükümetimize ve devletimize çağrımız Kapıköy’ün bir an önce açılmasıdır.” Şeklinde konuştu.

MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL