Van'da neler oluyor? Halk tedirgin!

Van'da neler oluyor? Halk tedirgin!
Van- Erciş kara yolu üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitesi civarında gece geç saatlerde yayılmaya başlayan kimyasal koku ve duman çevre kirliliği yaratıyor.
Bölgede oturan vatandaşlar anlam veremedikleri koku ve dumana tepki göstererek çevre kirliliği yaratan bu duruma müdahale edilmesini istiyor.

OSB ve Küçük Sanayi Sitesi civarı ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni kapsayan geniş bir bölgede gece saatlerinde meydana gelen siyah duman ve yanık kimyasal kokusu vatandaşlar arasında endişe yaratıyor. Geniş bir alanı etkisi altına alan duman ve kötü koku çevre kirliliğine neden oluyor. Bu durumdan rahatsız olan vatandaşlar ilgili kurumlara yaptıkları şikâyetlerden sonuç alamadıklarını söylediler.

"Duman ve koku insan yaşamını tehdit ediyor"

OSB ve Küçük Sanayi Sitesi civarı ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni kapsayan bölgede kışı mevsiminde görülmeyen yoğunlukta duman ve kötü kimyasal kokunun yayılarak çevreye zarar verdiğini ve insan yaşamını tehdit ettiğini belirten vatandaşlar şunları söylediler: “OSB ve Küçük Sanayi Sitesi civarında her gece bir şeyler yakılıyor. Yakılan atık neyse çıkardığı duman ve kokusu Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni kapsayan en az 5 KM'lik bir alanı etkisi altına alıyor. Çıkan duman ve lastik kokusunu andıran koku kış ayalarında bile meydana gelmiyor. Sokak lambalarının ışıklarını engelleyen duman kimi zaman araçların görüş alanını bile etkiliyor. Evlerimizde yaşlılarımız, çocuklarımız ve hastalarımız duman ve kötü kokudan olumsuz şekilde etkileniyor. Koku ve dumandan pencere açmak bile mümkün olmuyor.”

"Duman altında kötü koku soluyoruz.'

Bu bölgede ciddi anlamda çevre suçu işlendiğini düşündüklerini ifade eden vatandaşlar, “Duman ve kötü koku nedeniyle 155'i aradık konu bizi ilgilendirmiyor dediler. 183 Çevre Şikâyet Hattı'nı bu kez arayarak şikâyetimizi ilettik. Görevli, şikayetimizi dinledikten sonra garip bir yaklaşımla; 'hangi işletmenin hava kirliliğine ve kokuya neden olduğunu belirtmezseniz ihbarınızı değerlendirmeye alamıyoruz'  dedi. Kimyasal, tıbbi atık veya her neyse nerede nasıl imha edildiğini bilmiyoruz. Duman altında kötü koku soluyoruz. Bunları hangi kurumlar nasıl denetliyorsa onların harekete geçmesi gerekir. Van'da yaz mevsiminde turizm kentine yakışmayan kötü koku ve hava kirliliği ile birilerinin ilgilenmesi gerekir. Atık kimyasalların yakılmasından şüpheleniyoruz. İnsanların tatil, ekin hasadı yaptığı, kapı pencerelerini açık bıraktığı bu mevsimde yaşanan hava kirliliği ciddiye alınarak gereken işlemin yapılmasını istiyoruz.”