Van’da MEKİİF Fuarı Açıldı

Van’da MEKİİF Fuarı Açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) öncülüğünde Van'da Mesleki Eğitim, Kariyer, İstihdam ve İnovasyon Fuarı (MEKİİF’19) Vali Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla gerçekleşen törenle kapılarını açtı.

İŞKUR, KOSGEB, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, kalkınma ajansları, TRB2 Bölgesi Valilikleri, milli eğitim müdürlükleri, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör işbirliği ile Orta Doğu Expo Fuar ve Kongre Merkezinde açılışı yapılan fuarda, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari’den 113 öğrencinin projesi sergilendi.


Bilim şenliğine dönüşen fuarda konuşan Hakkari Valisi ve DAKA Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akbıyık, hedef ve stratejilere uygun hazırlanan yıllık çalışma programlarında planlanan faaliyetleri geçekleştirdiklerini belirtti.


Kalkınmanın sadece fiziki üretimle olmayacağına dikkat çeken Vali Akbıyık, "Bu gün gerçekleştirmekte olduğumuz fuar, 2018 yılından itibaren uygulamaya koyduğumuz 'Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Program' kapsamında planlanan faaliyetlerimizden biridir. Toplumların kalkınma bağlamında ekonomik gelişme süreçlerinde başarılı olabilmeleri, fiziki sermayeleri yanında beşeri sermayelerinin de geliştirilmesine bağlıdır. Bu çağa göre teknoloji ve Ar-Ge yatırımları beşeri sermayenin geliştirilmesi için en önemli unsurlardan biridir. Ajans bu çerçevede teknolojik altyapıyı oluşturmak için özellikle 2018 Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı kapsamında marker atölyelerinin kurulmasına, robotik kodlamaya ve girişimci birey yetiştirme hedefine odaklı projelere destek sağlamıştır" dedi.


Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ise, Türkiye genelindeki mesleki eğitim konusunda planlanan çalışmaları anlattı.


Kalkınma ajansları olarak yeni bir dönem başlattıklarına dikkat çeken Yeniçeri, “Yeni dönemde kalkınmanın muhtevasını esas alarak çalışmalarımızı bölgelerin özelliklerine, önceliklerine ve fırsatlarına göre yürütüyoruz. 2019 yılını mesleki eğitim yılı olarak belirledik. Bu konuyu ülke genelinde işlemeye başladık. Van, bu programların birincisi olması dolayısıyla önemlidir. Biz bu işe sarıldık. İnşallah bu programlar ülke genelinde yayılır” şeklinde konuştu.


Daha sonra konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, ilkini gerçekleştirdikleri fuarda toplam 113 öğrencinin projesinin sergilendiğini ifade etti.


Fuar sayesinde güzel bir proje pazarı oluşturduklarını vurgulayan Güray, "Türkiye genelindeki bütün kalkınma ajanslarımızın ana teması bakanlığımız tarafından mesleki eğitim olarak değerlendirilmiştir. Bizlerde bu kapsamda Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip DAKA olarak bir farkındalık oluşturmak istedik. Sanayi Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ilgili paydaşlarla birlikte birincisini düzenlemiş olduğumuz Mesleki Eğitim, Kariyer, İstihdam ve İnovasyon Fuarını hayata geçirmiş bulunmaktayız. Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerimizden toplam 113 öğrenci projesini sergiliyoruz” dedi.


Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini  Vali Mehmet Emin Bilmez, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Van İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Hakkari İl Emniyet Müdürü Suvat Dilberoğlu, Genç Başarı Eğitim Vakfı Başkanı Çelik Ören, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile birlikte kesti.


Vali Mehmet Emin Bilmez ve protokol üyeleri, daha sonra stantları dolaşarak projelerini sergileyen  öğrencilerinden projeler hakkında bilgi aldı.