Van’da lazerle gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisi

Van’da lazerle gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisi
Van’da 2005 yılından bu yana A Grubu sağlık hizmeti sunan Özel Urartu Göz Merkezi, 8 yıldır lazer ile gözyaşı kanal tıkanıklığı (Lazer D.S.R) tedavisini uygulamaktadır.
10-15 dakika gibi kısa bir sürede lazer tekniğiyle gerçekleştirilen operasyonda fiziksel bozukluk, anestezi ve narkoz kullanılmadığını ifade eden Op. Dr. Baran Bari İlhan, bu yöntemle başarı oranının yüzde 70-80 olduğunu belirterek, bölgede de sıkça görülen ‘Gözyaşı kanal tıkanıklığı’ ve tedavi yöntemlerini anlattı.

“Lazer ile gözyaşı kanal tıkanıklığı nedir?”

8 yıldan buna yana Van ve bölgede bulunan Ağrı, Muş, Hakkâri ve Bitlis illerine hizmet verdiklerini ifade eden Op. Dr. İlhan, “Önceki yıllarda Erzurum’da bile bizlere hasta gelmekteydi. Burada gözyaşı damar tıkanıklığının lazerle tedavi edilmesi söz konusudur. Bu tedavi yöntemimi 8 yıldır Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. Gözümüz ile burnumuz arasında saç teli kalınlığında bir kanal bulunmaktadır. Bu kanal, gözün içerisinde devamlı olarak sıvı enjekte etmektedir. Bu sıvı ise hem gözün ön yapısını besler hem de gözün ön tarafının temizliğini sağlar. Aynı şekilde bu sıvı aynı kanal aracılığıyla tekrar buruna akmaktadır. Söz konusu kanalın iltihaplanması ve zamanında tedavi edilmemesi, gözyaşı kanal tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu hastalık çocukluk çağında masajla geçerken ilerleyen yaşlarda probing dediğimiz özel bir yöntemle tedavi edilmektedir. 3 yaşından sonra eğer hastamız tedavi olmamışsa, o zaman tüp takmak için burun kemiğinin kırılması suretiyle bu işlem açık ameliyat olarak uygulanabiliyor. Bu operasyonun açık hali yıllardır herkes tarafından yapılırken lazer taktiğini ise bizler bölgemizde ilk ve tek yapabilen kurumuz” dedi.

“Morluk, şişkinlik ve görüntü bozukluğu yaşamadan lazer tekniğiyle tedavi olabilirsiniz”

Açık ameliyatla gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisinin zorluklarını ve dezavantajlarını anlatan İlhan, “Bu yöntem son derece zor ve uzun zaman alabilen bir tedavi yöntemidir. Buradaki en önemli nokta göz çevresinde oluşan morluk, şişkinlik ve estetik görüntü bozukluğudur. Ancak lazer ile gözyaşı kanal tıkanıklığı (Lazer D.S.R) tedavi yöntemi bütün bunları ortadan kaldırmaktadır. Lokal anestezi ile gözün söz konusu bölgesine bir iğne yapıyoruz. Ortalama 10-15 dakika arası bir sürede narkoza gerek kalmadan bu yöntemi uygulamaktayız. Burada başarı oranımız yüzde 70-80’dir. Aynı gün içerisinde hastamızı taburcu edebiliyoruz. Hastamız günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Yüzde 20 oranında kimi hastalarımızda yıllar içerisinde tekrar tıkanma söz konusu olabilir, bu durumda ise mevcut tedavi yöntemi tekrarlanır" şeklinde konuştu.

“Bölgede bu yöntemi kullanan ilk ve tek kurum Urartu Göz Merkezi”

Bugüne kadar binlerce hastanın bu yöntemle tedavi edildiğini aktaran Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu ise, gayet olumlu sonuçlar aldıklarını ifade ederek, “Gözyaşı kanalının iltihaplanması ve iltihabın zamanında tedavi edilmemesinden kaynaklanan gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisinde teknoloji ve modern tıbbın gereklerini takip ederek bilimsel yayınlar ışığında bu cerrahi yöntemi bölgemizde ilk ve tek olarak uygulamaktayız” diye konuştu.