Van’da Koronavirüs alarmı: Tedbirler alınmaya başlandı!

Van’da Koronavirüs alarmı: Tedbirler alınmaya başlandı!
Birkaç ay önce Çin’den başlayan ve şu ana kadar binlerce can alan Koronavirüs salgını dünyaya yayılmaya devam ediyor. Daha önce Çin yakınlarındaki ülkeler dışında birçok Avrupa ülkesinde de görülen vakaların sayısı artmaya başladı.

İlk olarak Çin’in Hubey Eyaletine bağlı Vuhan kentinde tespit edilen Koronavirüsü tehdidi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Son olarak İran’da can aldığı gündeme düşen büyük tehlike Koronavirüsü adım adım Türkiye’ye yaklaşmaya başladı. Özellikle İran’daki ölümler kentte ve ülkede tedirginliği artırırken Van’da korona virüs ile mücadele seferberliği başladı. Tehlike adım adım ülkemize yaklaşırken, İran’a sınır olan Van’da da tedbirler alınmaya başlandı. Van’da Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantıda virüse karşı acil tedbirler alınması kararlaştırıldı.

İlk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilen Korona (corona) virüsünde ölü sayısı yükselmeye devam ediyor. Koronavirüsü ile ilgili son gelen bilgilere göre Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2.128'e çıktı. Hastalıktan kurtulanların sayısı ise 16.446'ya yükseldi. Öte yandan, İran merkezli Mehr Haber Ajansı'na göre ülkede yeni tip korona virüs saptanan 2 kişi, hastanede hayatını kaybetti. İran’daki can kaybı sonrasında Van’da adeta tedbir seferberliği başladı. Van Valiliği sınır komşusu İran’dan ülkeye taşınmaması noktasında hemen harekete geçerken Van Valiliği öncülüğünde bir heyet oluşturuldu. Aralarında birçok kurumun temsilcisinin bulunduğu toplantıda, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantıda virüse karşı acil tedbirler alınması kararlaştırıldı. Gümrük Kapısına termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan gümrük kapısında çalışan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile (covid-19) korona virüsü hakkında eğitimden geçirilmesi kararı alınırken Vali Bilmez, bu ekipmanın kurulması için çalışmaların başladığını söyledi. Bilmez ayrıca süreçle ilgili kamuoyunu bilgilendiren değerlendirmelerini de paylaştı.

İRAN’DAKİ ÖLÜMLER VAN’I HAREKETE GEÇİRDİ

İran’ın Kum kentinde korona virüsü nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, Türkiye’nin İran sınırında bulunan Van’da Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantıda virüse karşı acil tedbirler alınması kararlaştırıldı. İran’ın Kum kentinde korona virüsü nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Van’da, Vali Bilmez alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi için toplantı yaptı. Valilikte yapılan toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca, 6. Hudut Tugay Komutanlığı ve ilgili kurumlardan temsilciler katıldı.

KAPIKÖY’E TERMAL KAMERALAR KONULACAK!

Toplantıda Vali Bilmez, korona virüsünün İran’da ortaya çıkmasıyla bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, genel durum değerlendirmesi yaptı. Alınacak tedbirlerin istişare edildiği toplantıda öncelikle Türkiye-İran sınırı Saray İlçesi’ndeki Kapıköy Gümrük Kapısına termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan gümrük kapısında çalışan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile (covid-19) korona virüsü hakkında eğitimden geçirilmesi kararı alındı.

FARKLI DİLLERDE AFİŞLER BASILDI

Geri Gönderme Merkezi ön kabul birimine termal kamera kurulması ve personelin virüs hakkında eğitilmesi, sınır birlikleri personeline de yine virüs hakkında bilgilendirme eğitimi verilmesinin önemine dikkat çekildi. Virüs hakkında bastırılacak bilgilendirme afişlerinin Türkçe, Farsça, İngilizce Kapıköy Gümrük Kapısının çeşitli yerlerine asılması alınan kararlar arasında. Ayrıca, İran’dan Türkiye’ye karayolu ve demiryolu ile giriş-çıkışları sınırlandırılması konusunun da bakanlığın görüşünün alınması karara bağlandı.

VALİ BİLMEZ ALINAN TEDBİRLERİ ANLATTI: SAĞLIKÇILAR 24 SAAT ALARMDA

Kurumlar ile birlikte yaptığı bilgilendirmenin ardından, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu ile gazeteciler aracılığı ile bir basın açıklaması da yapan Van Valisi Bilmez düzenlediği basın toplantısında, korona virüsle ilgili alınan önlemler ve yapılacak çalışmaları anlattı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, son olarak İran’da 2 kişinin ölümüne neden olan Koronavirüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilmez, Çin’de ortaya çıkan Koronavirüsü son olarak komşu ülke İran’da 2 vakanın tespit edildiğini ifade ederek, önceki akşam ilgili kurumlarla bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Bilmez, toplantıda alınması gereken tedbirlerinin konuşulduğunu kaydetti.

İRAN’DAKİ ÖLÜMLER TEDİRGİN ETTİ

Son zamanlarda özellikle Çin'de görülen ve gittikçe yayılan korona virüsle ilgili komşu ülke İran'da da 2 kişinin öldüğünü anımsatan Bilmez, bunun için ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Sağlık Müdürlüğünün daha önce ilçelerdeki sağlık personeline virüsle ilgili eğitim verdiğini aktaran Bilmez, ilçelerdeki sağlık görevlilerinin karar gereği göçmenlerle muhatap olan askeri birlikler, jandarma, emniyet ve ilgili kurum personellerine bilgilendirme yapacağını ifade etti.

"HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALDIK"

Şüpheli vakalarla ya da İran'dan gelen göçmenlerle muhatap olunduğunda neler yapılması gerektiği konusunda genel bir eğitim çalışması başlattıklarını kaydeden Bilmez, şöyle konuştu: “Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giren turistlerin sağlık açısından ateşini ölçen cihazlar Ankara'dan talep edildi. Geldiğinde sınırdan geçişlerde kişilerin uzaktan ateşini ölçen cihazlarımız kurulacak. Şüpheli vakalar olması halinde tecrit edilmesi için sınır kapısında özel oluşturduğumuz sağlık odasına alınacak, daha sonra bu iş için özel tahsis edilmiş ambulansla Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilecek. Hastanede bu tür vakalar için özel bölüm ayrıldı. Türkiye'de 20 hastane olası vakalara karşı pilot hastane seçilmişti. Bunlardan biri de Van'daki hastanemiz. Sağlık açısından her türlü önlemimiz ve altyapımız hazır.”

"VAN'DAKİ ŞÜPHELİ VAKANIN TAHLİLLERİ NEGATİF ÇIKTI"

Geçen hafta Özalp ilçesinde basına yansıyan şüpheli vakanın tahlillerinin negatif çıktığını açıklayan Vali Bilmez, "Herhangi bir sıkıntı yok. Bütün kurumlarımız bu konuda teyakkuz halinde. Bizimle İran arasında sınır geçişlerinde vize muafiyeti var. Burada bir sınırlamaya gidilip gidilmeyeceği konusu, İran'daki gelişmelere bağlı olarak sadece Van'da değil bütün kapılar için söz konusu olabilecek." diye konuştu. Vakanın 900 kilometre uzaklıktaki İran'ın Kum kentinde ortaya çıktığını vurgulayan Bilmez, burasının Van'a uzak bir bölge olmasına rağmen gerekli önlemleri aldıklarını dile getirdi.

VAN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ VANLILARI UYARDI: HİJYEN ŞART

Sağlık Bakanlığının da İran'daki gelişmeleri takip ettiğini belirten Bilmez, şunları kaydetti: "Oradaki risk durumuna göre tedbirlerin artırılması veya gevşetilmesi konusunda gerekli kararlar alınacak. Vatandaşlarımızın tedirgin olacağı bir husus yok. Gerekli önlemler alındı. Sağlık birimlerinin yaptığı açıklamalara riayet etmeleri ve hijyen konusuna önem vermelerini istiyoruz. Personelimizi de bu konuda uyardık. Okullarda da bu konuda alınacak önlemler konusunda eğitim çalışmalarına hızlı şekilde başlıyoruz. Bölgede panik yaratmak isteyen, kentimizin ekonomisine zarar verebilecek davranışlardan uzak durmamız lazım. Van turizmle ön plana çıkan bir kent. Yaklaşan nevruz nedeniyle hareketlilik beklentisi söz konusu. Gelişmeleri takip edeceğiz. Alınması gereken tedbirler konusunda gerekeni yapacağız ve bu süreçte kamuoyunu düzenli olarak bilgilendireceğiz.” 

ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/MENDUH ÇALIŞKAN-