Van’da ‘İslam Coğrafyası ve Ümmet’ konulu seminer

Van’da ‘İslam Coğrafyası ve Ümmet’ konulu seminer
Van’da Hak ve Kardeşlik Derneği (Hakk-Der) tarafından ‘İslam Coğrafyası ve Ümmet’ konulu bir seminer düzenlendi.

İpekyolu ilçesinde bulunan Merkez İmam Hatip Anadolu Lisesinin konferans salonunda düzenlenen programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, Hakk-Der Başkanı Doç. Dr. Naki Erdemir, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Hakk- Der’in faaliyetlerini konu alan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Hakk-Der Başkanı Doç. Dr. Naki Erdemir, dernek olarak 2012 yılında faaliyete başladıklarını ifade ederek, “Derneğimiz şu anda değişik şehirlerde şube açmaya başlamış ve bir harekete dönüşmüştür. Bizim amacımız hakka dayalı bir kardeşliktir. Bölgesel ve ırksal öncelikleri olmayan, bu tarz söylemleri ve kimliksel ayrıştırmayı da tasvip etmeyen harekettir. Sadece Türkleri, Kürtleri, Arapları, özetle bir ırkı merkeze alarak faaliyet yapmaz, hepsine eşit mesafededir” dedi.



Türkiye’nin lider bir ülke olabilmesi için hakka dayalı kardeşliğe, huzura ve barışa önem verdiğini anlatan Doç. Dr. Erdemir, “Ülkemizin İslam ümmetine açılabilmesi için mahalli söylemlerin bir kenara bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle de Türkçenin, Arapçanın ve Kürtçenin devlet tarafından isteğe bağlı olarak öğretilmesini önerir ve daima birlik beraberlik ve tevhit taraftarı olduğumuzu belirtmek isterim. Önce devlette vahdet sonra ümmette vahdet olması gerektiğini savunduğumuzdan, İttihad-ı İslam’ın tesisini olmazsa olmaz kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı 1995-1997 yılları arasında danışmanlığını yapan Yazar İhsan Süreyya Sırma’nın ‘İslam Coğrafyası ve Ümmet’ konulu semineri ile devam etti.