Van'da İranlılar Türkçe öğreniyor

Van'da İranlılar Türkçe öğreniyor
İranlı turistler, hem alışveriş hem de tatil için geldikleri Van'da Türkçe öğreniyor. Van'daki alışveriş merkezleri ve mağazalarda yoğunluk oluşturarak kent ekonomisine canlılık katan İranlı turistler, bir yandan da sosyal ve ekonomik hayata daha iyi uyum sağmaya çalışıyor.

Van Gençlik Merkezi'nce açılan kursa katılan İranlılar, kentte daha uzun süre kalmak ve alışverişi kolaylaştırmak amacıyla Türkçe öğreniyor. İranlılar, haftanın belli günlerinde ücretsiz verilen kursa büyük ilgi gösteriyor.

Van Gençlik Merkezi Müdürü Cevdet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente gelen İranlıların esnafla iletişim güçlüğü geçtiğini, bundan dolayı Türkçe kursu açtıklarını anlattı.



Tam donanımlı merkezde uzman eğitmenlerce verilen Türkçe dersine ilginin fazla olması dolayısıyla iki sınıf açtıklarını ifade eden Arslan, iki kademeli kursu tamamlayan İranlıların kentte daha rahat yaşayabileceklerini söyledi.

- Dertlerini Türkçe anlatacaklar

Arslan, kursa katılanların artık dertlerini Türkçe dile getirmeyi başarabildiğini ifade ederek, "İranlılar alışverişe çıktıkları ya da bir hastaneye gittikleri zaman taleplerini anlatamıyorlardı. Kurs sonunda bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Kursa katılanların hemen hemen hepsi artık Türkçe konuşabiliyor. İnşallah kursu bitiren bu arkadaşlarımız ileride burada üniversiteyi de okuyabilecekler." diye konuştu.



Merkezde görevli emekli Türkçe Öğretmeni Nurettin Demir de İranlıların Türkçe öğrenmek için kursa yoğun ilgi gösterdiğini ve bu konuda çok hevesli olduklarını dile getirdi.

İranlıların Van'a özel bir ilgilerinin olduğunu ve her fırsatta kente geldiklerini anlatan Demir, özveriyle öğretmeye çalıştıkları Türkçeyi İranlıların kısa sürede öğrendiğini kaydetti.

Demir, İranlıların kente daha iyi uyum sağlamak için her türlü desteği vereceklerini belirterek, "Amacımız İranlıların Türkçe'yi okuyup yazmalarıdır. Şimdi yazdıklarını okuyabiliyorlar. Sosyal hayatta adres ve soru sorma becerileri gelişti. Bu konuda büyük bir mesafe katettik." dedi.



Demir, 72 İranlının katıldığı kursun dört hafta süreceği, talep doğrultusunda tekrar kursları yeniden açacaklarını kaydetti.

- Türkçe öğrenen İranlılar

İranlılardan Şiler Fetahi, yılda bir kaç kez geldiği Van'da uzun süre kalmak için Türkçe öğrenmeye çalıştığını anlattı. Fetahi, kursun İranlıların Türkçeyi öğrenmeleri için iyi bir fırsat olduğunu ve bunu değerlendirdiklerini kaydetti.

İranlı Jale Hastan ise Türkiye'ye sürekli geldiğini ve Türkçe konuşmaya yatkın olduğunu ifade ederek, "Daha önce hiç Türkçe bilmiyordum ama öğrenmeye çok istekliydim. Van'da Türkçe kursunun açıldığını öğrendim ve hemen bundan yararlanmak istedim. Türkçe öğrenmem alış veriş yapmamızı kolaylaştıracak. Bu olanağı sağladıkları için herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

İran'ın Urumiye kentinden Van'a alışveriş için geldiğini ifade eden Derya Felah da alışverişi daha kolay yapmak için kursa katıldığını ve kısa sürede Türkçe'yi konuşabildiğini aktardı.

İranlı Zehra Helikanım da çalışmak için Van'a geldiğini ve kentte yaşamı kolaylaştırmak, kent halkıyla daha iyi iletişim kurmak için Türkçe öğrenmeye çalıştığını ifade etti.

Türkçe'yi öğrendikten sonra işlerini daha iyi halledebildiğini vurgulayan Helikanım, "Eskiden burada insanlarla konuşamıyordum. Artık alışveriş ve diğer konularda çok rahat Türkçe konuşuyorum. Bu, tatil için Van'a gelmemde ve işimde büyük kolaylık sağlayacak." diye konuştu.