Van'da herkesin merak ettiği soru? Yakalanan sigaralara ne yapılıyor?

Van'da herkesin merak ettiği soru? Yakalanan sigaralara ne yapılıyor?
Van'da ele geçirilen gümrük kaçağı sigaralar acaba ne yapılıyor? İmha ediliyor mu? Bu işlem nasıl yapılıyor?

HABER: EROL ÇAKIL

2016 yılın en büyük sigara operasyonları Van'da yapıldı. Peki Van'da ele geçirilen gümrük kaçağı sigaralar acaba ne yapılıyor? İmha ediliyor mu? Bu işlem nasıl yapılıyor? Bu ve buna benzer sorular sürekli kafamızda soru işareti olarak belirlenmiştir.

İşte merak ettiğiniz soruların cevapları bu haberde…

Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerin büyük başarısı 2016 yılı içinde kendi gösterdi. Van’da özellikle son 6 ayda önemli operasyonlara imza atan ekipler, amansız takip teknikleriyle yasa dışı yollarda bu tür işleri yapanlara karşı göstermiş oldukları bu başarı, kaçak sigara yakalamada diğer bölgelere göre Türkiye’de birinci sırada yerini aldı.

“2016 yılda rekor kırıldı”

Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, Van’da kaçakçılıkla mücadele kapsamında 2016 yılında tam 11 milyon paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildiğini ve buna bağlı olaraktan 70 ton da kaçak çayın piyasalara dağıtılmasını engellediklerini belirtiler.



Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkililerine yönelttiği sorular:

- Van’da son zamanlarda sigara, uyuşturucu ve çay gibi ürünlerin yakalanması ve sürekli -gündeme gelmesini nedeni nedir?

“Bölgedeki olan durumu değerlendirmek için sürekli fırsat kollayan kişi veya kişiler olduğunu herkesçe bilinmektedir. Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri olarak ne olursa olsun bunlara geçit vermeyeceğiz. Kaçakçılık ve organize Mücadele Ekipleri olarak durmaksızın özveri çalışmalarımız sonucu kaçak sigara, çay ve cep telefonu gibi ürünlerin çok sayıda yakalanmasından dolayı kaçakçılara büyük darbeler vurulduğundan bu ürünlerin yakalanmaları son zamanlarda gündeme gelmesine sebep olmuştur.”



- Önceki yıllara göre kaçak giriş yapan bu ürünlerden artış ne kadar yaşandı?

Ekiplerimizin özverili ve istekli çalışmalarından dolayı bir önceki yıllara göre yakalamalarda % 75-80 dolaylarından artış olmuştur.

- Bu işler uğraşanların bu kadar rahat davranmasının bir nedeni var?

Aslında pekte rahat değiller. Fakat bölgede, kaçakçılık Van’ın sınır ili olması sebebiyle bir meslek olarak görülmektedir.

- Şu anki bölgenin durumu ve OHAL’IN olmasından dolayı bu geçişlerin azalması gerekmiyor mu?

Doğru azalması gerekiyor ama bu tür insanlar her fırsatı değerlendirdikleri için boş durmuyorlar. Bizde onların bu fırsatlarını boşa çıkarmak için boş durmuyoruz. Ayrıca OHAL kapsamında çalışılan konular, kaçakçılık konuları faklı birimler tarafında yürütülmekte, çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.



- Sizinle ortak çalışan kurumlar hangileridir?

Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak TPDK, EPDK, Defterdarlık, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve belediyelerle birlikte kaçakçılık suçları ile mücadele edilmektedir.

- Yakalanan gümrük kaçağı sigaralar ne yapılıyor?

Ele geçirilen kaçak ürünlerin müsadere edilecek olanlar Van Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir. İmhası gereken tütün ürünleri ise oluşturulan komisyonca geri dönüşüm şirketlerine ait tesislerde imha edilir. İmha işlemlerine kadar KOM Şube Müdürlüğü tarafından 24 saat güvenlik kameralar tarafında izlenen depolarda muhafaza edilmektedir. İmha zamanı geldiğinde ise yakalanan sigaralar kameralar eşliğinde araçlara yüklenir. Kameralar eşliğinde imha alanına götürülür. İmha işlemi bitene kadar kamera kayıtta kalır.



-  Yakalanan sigaralar imha mı ediliyor, yoksa imha ediliyor gibi gösterilip piyasaya mı sürülüyor?

Ele geçirilen kaçak sigaralar, Emniyet, Belediye zabıtası, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince oluşturulan komisyon tarafından geri dönüşüm şirketinde kameralar eşleğinde imha edilmektedir.

- Bu geri dönüşümün doğaya bir zararı var mı?

Kaçak sigara operasyonunda daha önceleri ele geçirilen kaçak sigaralar yakılmak suretiyle imha edilirdi. Bu yapılırken hem çevre hem de kağıt anlamında ülke ekonomisine zarar veriliyordu. Ülkemizde geri dönüşüme önem verilince bunlardan geri dönüşüm sağlanması amacıyla bir araştırma yapıldı. Son teknolojilerle aslında sigaradan kağıtların ayıklandığını tespit ettik. Kendi tasarımımız olan bu makineyle günde yaklaşık 600 bin paket kaçak sigara imha ediliyor 600 bin paketten 5 ton kağıt çıktığını hesaplarsak, 3 milyon paketten 30 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırmış oluyoruz. Sigaraların kâğıtlarının geri dönüştürülmesiyle çok sayıda ağacın kesilmesinin de önüne geçiliyor.

- Van’da imha alanları nelerdir?

Van İlinde imha işlemleri istenilen özellikleri taşıyan gerekli izinleri almış ve belgelerini ibraz eden geri dönüşüm şirketlerinin tesis alanlarında yapılmaktadır.

- İmha ediliyorsa Van’ın her köşe başındaki sigara satıcıları kaçak sigaraları nereden buluyor?

Yapılan çalışmalar büyük miktardaki sigaraları yakalamaya yönelik olup amaç büyük tedarikçilerle savaşmaktır.

- Gümrük kaçağı sigarayı perakende satmak serbest mi?

"Perakende satmak tabi ki yasak. Fakat önceliğimiz bataklığı kurutmak. Büyük tedarikçileri engellemek. Bu amaçla da perakende satıcıların önüne geçmek. Kaldırım ve yol üzerindeki seyyar satıcıların belediye zabıtasının men etmesiyle engellenebilecek bir durumdur."

KAYNAK;