Van'da flamingo festivali

Van'da flamingo festivali
Van'da düzenlenen "Doğu'nun Kanatları Van Erçek Gölü 6. Flamingo Festivali"nde vatandaşlar, 220 kuş türünü bir arada görmenin mutluluğunu yaşadı.

-Valilik tarafından düzenlenen festival, merkeze 30 kilometre uzaktaki Erçek Gölü sahilinde başladı. Festivali izlemek için Erçek beldesine gelenlere, Karagündüz köyünde çorba ikram edildi.

Vali İbrahim Taşyapan'nın da aralarında bulunduğu grup, yarım saatlik yürüyüşün ardından Kuş Gözlem Evi'ne gelerek, flamingo ve diğer kuş türlerini izledi.



Taşyapan, yaptığı açıklamada, göçmen kuşların uğrak yerlerinden Erçek Gölü'nde düzenledikleri festivalde, vatandaşların birçok kuş türünü gözlemleme fırsatı bulduğunu anlattı.

Bu etkinlikleri "kuşları izleme günleri" olarak sürdürmek istediklerini belirten Taşyapan, şunları kaydetti:

"Festivale hem kentten hem de civar ilçe ve köylerden çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. Burası gerçekten önemli bir alan, bu nedenle korunması lazım. Bu güzelliklere sahip çıkmak gerek. Gerek bilinçsiz avlanma gerekse kuşları rahatsız edecek hareketleri çoğaltırsak, onları bir daha buralarda göremeyebiliriz. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda buna benzer etkinlikler düzenleyerek, insanların doğaya karşı ilgilerini artırmak için çalışmalar yürüteceğiz."



Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de ekosistemin devamlılığının önemini vurguladı.

İlkbahardan itibaren Erçek Gölü'ne akın eden flamingoların, havaların soğumasına kadar kaldığını ifade eden Özgökçe, tüm hayvanseverleri "flamingo şöleni"ne davet etti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, kuş cenneti Erçek Gölü'nün tanıtımını yapmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.



Erçek Gölü'nde şu ana kadar 220 kuş türünü tespit ettiklerini dile getiren Adızel, şöyle konuştu:

"Buranın koruma altına alınmasından sonra kuş türlerinde artış var. Flamingo bizim için bir simge, bu nedenle flamingoları ön plana çıkararak, dikkatleri çekmek istiyoruz. İnsanların bu cennet köşesine gelerek, buradaki güzelliği görmelerini istiyoruz. Burası gerçekten çok önemli bir doğa parçası. Biyoturizm potansiyeli çok yüksek. Ülkemize katkısı olabilecek bir yer. Gerekli tanıtım ve çalışmaların ardından önemli bir kuş cenneti haline gelecektir."