Van’da Emzirme Haftası etkinlikleri

Van’da Emzirme Haftası etkinlikleri
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle bazı etkinlikler düzenledi.
Açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda; 1-7 Ekim Emzirme Haftası etkinlikleri kapsamında anne ve anne adaylarını anne sütü ve etkili emzirme teknikleri hakkında bilgilendirdiklerini söyledi. Soğanda, “Her bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin, annesinin sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimi içerisinde ihtiva etmektedir. Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Emzirme, gebelik boyunca 20 kat büyüyen rahmin, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin kansızlıktan korunmasını sağlamış olur” dedi.

Emzirmenin önemine değinen Soğanda, “Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğin susuzluğunu giderir. Bebeğe su verilecek olursa, bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir. Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve memede süt yapımı azalacaktır. Erken ek besin vermenin bebek için başta alerji olmak üzere birçok riski vardır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve yürütülen programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi temel mesajdır” ifadelerini kullandı.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle Van’da aktiviteler yapıldığını söyleyen Soğanda, “Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi çalışanları tarafından Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde stantlar açıldı. Ayrıca Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Anne Otelinde konaklayan annelere eğitim verildi. Eğiticilerimiz annelere birebir; anne sütü ve emzirmenin önemi, doğumdan yarım saat sonra emzirmeye başlamanın önemi, ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonrada ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar emzirmenin gerekliliği, emzirmenin anne içinde çok yararlı olduğu, normal doğumun önemi vurgulanarak, bebek beslenmesi, yeni doğan bebek bakımı, doğum sonrası bakım gibi konularla ilgili broşürler dağıtıldı. Amacımız geleceğimiz olan çocuklarımızın kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. Eğitim hizmetlerimiz haftayla sınırlı kalmayıp yıl içerisinde devam etmektedir” şeklinde konuştu.