Van’da doğalgaz kesintisiyle ilgili yeni gelişme!

Van’da doğalgaz kesintisiyle ilgili yeni gelişme!
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, İran'dan Türkiye'ye doğalgaz akımını sağlayan PİG İstasyonu mevkiinde meydana gelen patlama nedeniyle Van'da doğalgaz kesintisi yaşandı.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aksa Van Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Müdürü Salim Çekici, Doğubayazıt ilçesindeki patlamadan dolayı Van'da dünden bu yana gaz kesintisi yaşandığını söyledi. Çekici, “Şu anda BOTAŞ ekipleri yoğun bir şekilde tamirat işlerini yapıyorlar. Çalışmalar tamamlandığında tekrar gaz alımı sağlanacak. Bizler de kademeli bir şekilde Van iline gaz vermeye başlayacağız. Şu an öngördüğümüz tarih ise çarşamba gününden itibaren gaz alımının başlaması planlanıyor. Ama ekiplerimiz bu tarihi öne çekme adına ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.



Doğalgaz abonelerine önemli uyarılarda bulunan Müdür Çekici, şunları söyledi:

“Gazın kesik bulunduğu bu süre zarfında abonelerimiz yakıcı cihazlarını kapalı konuma getirmeleri ve yeniden gazın alımı sağlandığında kademeli olarak ve 187 Acil ekiplerimizin de yönlendirmeleri ile kademeli olarak devreye almaları gerekir. Yakıcı cihazlarımız denildiğinde normal abonelerimizin kullandığı kombi ve daha büyük abonelerimizin kazan sistemlerini kapalı konuma getirmeleri gerekmektedir. Tedbir amaçlı sayaçlarımızda bulunan doğalgaz vanalarının kapatılması da önem arz etmektedir. Özellikle abonelerimizden isteğimiz yakıcı cihazlarını mutlaka kapalı konuma getirmeleri ve bizim yönlendirmelerimizle bunu devreye almaları hayati önem taşımaktadır.”

“Kombi ve tesisatlarda bulunan sular boşaltılmalı”

Meteoroloji yetkililerinin bölge için yaptığı uyarılara da değinen Çekici, “Hava tahminlerine bakıldığında 2 Kasım 2016 Çarşamba gününden itibaren ilimizde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi bekleniyor. Dolayısıyla don olma riskinden dolayı kombilerde ve tesisatlarda bulunan suyun donmaması ve yakıcı cihazlara zarar vermemesi için tesisatlarda ve kombilerde bulunan suların da boşaltılması fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.



Vatandaşlar tüpçülere akın etti

Öte yandan, kısa süreli gaz kesintisinden dolayı vatandaşlar tüpçülere akın ederken, kimi vatandaşlar ise yemeklerini piknik tüplerinde yapmaya çalıştı. Piknik tüpünde yemek yapmaya çalışan Nihat Özer, yaşananlara tepki göstererek, “Doğalgazımız kesildiğinden dolayı yemeğimizi piknik tüpünde pişirmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Kimler bunu yapıyor bilemiyoruz. Bu millete yazık. Evlerde misafirleri olan, çocukları olan var. Nasıl yapacaklar bilemiyoruz. Şimdiden sıkıntı yaşamaya başladık. Aynı zamanda ısınma problemi de başladı. Elektrikli sobalar almaya çalışıyoruz. Geceleri çocuklarımız çok üşüyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.



En çok piknik tüpleri alınıyor

Tüm satıcısı Muhammet Hamza Bakan da, doğalgaz kesintisinden dolayı gaz kullanan evlerin piknik tüplerine yöneldiklerini belirterek, “Özellikle piknik tüpü diye tabir edilen tüplere rağbet var. Vatandaşlarımıza elimizden geldiğince civar ilçelerdeki tüpleri de alıp getirerek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dün biraz sıkıntı yaşadık, ancak şu an itibarıyla gerek bayide gerekse de araçlarımızda yeteri kadar tüpümüz mevcuttur. Günlük 400-500 arası tüp satıyoruz. Çünkü bir milyondan fazla nüfus var, bunun yüzde 35-40’ı doğalgaz kullanmaktadır. Bizler de evlerimizde doğalgaz kullanıyoruz. Satışlardan memnunuz, ama olmaması daha iyiydi” şeklinde konuştu.