Van’da ‘Coğrafi İşaret ve Marka Süreci’ semineri

Van’da ‘Coğrafi İşaret ve Marka Süreci’ semineri
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliğinde ‘Coğrafi İşaret ve Marka Süreci’ konulu bir seminer düzenlendi.

Van TSO’da düzenlenen seminere Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Salih Koca, Türk Patent Coğrafik İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, bazı STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Yoğun bir katılımın sağlandığı seminerde açılış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, son zamanlarda sosyal medyada Van kahvaltısı patentinin alınması noktasında Ticaret ve Sanayi Odasının adeta ipe un serdiği yönünde bazı spekülasyonların dolaştığını belirterek, “İpe un serilmeyeceğini bilen bir kurum varsa onlardan bir tanesi de Van Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Dolayısıyla biz kentimizle kurduğumuz bağın, aslında mide-kursak bağı olmadığını, bir gönül bağı olduğunu da defalarca ifade etmemize rağmen bu konuda nedense ısrarlı bir yaklaşımla odanın kentin marka değeri olabilecek kentin endemik türlerinin tescillenmesi konusunda spekülasyon yaptığı yönünde bir takım yaklaşımlar içerine girilmiştir. Biz bu yaklaşımları kabul etmiyoruz. Bunlar doğru değildir. Van TSO böyle bir meslek odası değil, aksine kendi kentinde üretilen ürünlerin tescillenmesi konusunda yoğun bir arzu ve istek içerisinde faaliyetlerini yürütüyor. Bu kapsamda bu tür spekülasyonlara son vermek amacıyla böyle bir seminer düzenledik” dedi.

2010 yılında 13 tane yerel ürünle ilgili coğrafik işaret tescil başvurusunda bulunduklarını anımsatan Takva, “Deprem süreci ve teknik bir takım nedenlerden dolayı bunların olamayacağı ve bir takım teknik gerekçelerle bunlar reddedilmiş. Bunlardan bir tanesi de Van kahvaltısıdır. Van kahvaltısının coğrafik işaret tescillinin olamayacağını; bir konsept olarak, bir öğün olarak olamayacağı yönünde bizlerle yazışmalarını yapmışlardı. Daha sonra bizlerde ‘Garanti Marka’ tesciline başvurduk. Belki de Türkiye’de ilk olacak şekilde bir öğün yemeği bir konsepti ‘Garanti Marka Tescilli’ şeklinde onaylatarak Van’a kazandırdık” ifadelerini kullandı.

Van kahvaltısının standarda oturtulmasının sektörlerin işi olduğuna vurgu yapan Takva, “Hiçbirimiz kahvaltıcı değiliz. Yani bu bizim işimiz değil. Bu sektör temsilcilerinin işidir” şeklinde konuştu. Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Salih Koca’nın kısa konuşması ile devam eden programda, Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanları tarafından katılımcılara ‘Coğrafik İşaret ve Marka Süreci’ konularında bilgiler aktarıldı.