Van’da çırak, kalfa ve ustalık eğitimleri başladı

Van’da çırak, kalfa ve ustalık eğitimleri başladı
Van Demirciler, Tornacılar, Tamirciler ve Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael, Van’da çırak, kalfa ve ustalık eğitiminin bugün başladığını söyledi.

Açıklamalarda bulunan İdris Karael; çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin ağırlıklı olarak iş yerlerinde yapılması, birçok kurum ve kuruluşun işbirliğini zorunlu hale getirdiğini söyledi. Karael, “Bu işbirliğinde devlet-işçi-işveren örgütlerinin uyumlu ve istekli olmaları zorunludur. 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu ile mesleki eğitim kanunun yönetmenlik ile düzenlenmiş olup; çırak, kalfa ve ustaların eğitiminin tümünü kapsamına alan bir eğitim türüdür. Çıraklık eğitimine başlayabilmek için öncelikle 14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olması, en az bir ilköğretim kurumundan mezun olan kişiler çıraklık eğitimi için başvururlar. Çıraklık okuluna kayıt yaptıran ve eğitim öğretime başlayan çıraklar. Bütün öğrencilik haklarından faydalanırlar. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada sekiz saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim görürler. Pratik eğitimlerini ise iş yerinde yaparlar. İş yerinde eksik kalan pratik ile teorik eğitimlerini de mesleki ve teknik eğitim okulu ve kurumlarında veya Bakanlıkça uygun görülen iş yerlerinin eğitim birimlerinde yaparlar. Bu çırak öğrencilerin eğitimleri süresince sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Çıraklık eğitimi süresi sonunda Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek ve önceden ilan edilecek tarihlerdeki kalfalık sınavlarına girerler. Yapılacak sınavlarda başarılı olanlara kalfalık unvanı ve belgesi verilir. Mesleklerin özelliğine göre yine Bakanlıkça belirlenen süre kadar çalışmış olanlar, ustalık eğitimi kurslarını başarı ile tamamlamış olan kalfalar Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek ve ilan edilecek tarihinde ustalık sınavlarına girer ve söz konusu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir. Meslek lisesi mezunları ise ustalık eğitim kurslarına katılabilecekleri gibi doğrudan da ustalık sınavlarına girebilirler.



Çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ülkemizde 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu ile mesleki eğitim kanunun yönetmenliği ile düzenlenmiştir. Bu nedenledir ki eğitimli ve belge sahibi olmak zorunluluğu artık ülkemiz genelinde uygulanmakta olup, bir iş yerini açacak olanlardan ilgili belediye veya iş yeri açılmasına müsaade edecek kurum ve kuruluşlar özellikle yeni açılacak iş yerleri sahiplerinde ustalık belgesi istemeleri kanuni zorunluluktur. Özelikle çırak ve kalfa çalıştıracak iş yeri sahiplerinin de usta öğreticilik belgesine sahip olması zorunludur. Ayrıca 3194 Sayılı İmar Kanununun 28’nci maddesi uyarınca inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi sahibi olmalarda yasal bir zorunluluk arz etmektedir.

3 Ekim 2016 tarihinde başlayan çırak ve ustalık eğitimlerinin başarılı ve kazançlı geçmesini dilerken; çıraklarımızın, kalfalarımızın, ustalarımızın eğitim haftalarını tebrik ederken, başarılarının devamını dilerim. Bu vesile ile Vali Alipaşa Mesleki Teknik Eğitim Kurumunda çırak öğrenci kayıtları 14 Ekim 2016 tarihine kadar uzatılmış olup, kayıt yapmakta çıraklarımızın, işyeri sahiplerinin ve çırak velilerinin anılan tarihe kadar ilgi okula başvurarak kayıtlarını yapmalarını rica ediyor” dedi.