Van'da çiftçiler tarımda geleneksel yöntemden vazgeçmiyorlar

Van'da çiftçiler tarımda geleneksel yöntemden vazgeçmiyorlar
Van'da tarımda alıştıkları yöntemlerden vazgeçemeyen ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle modern tarımın sunduğu imkanları kullanamayan çiftçiler, "bilek gücüyle" arpa ekimine başladı.

Van'da tarımda alıştıkları yöntemlerden vazgeçemeyen ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle modern tarımın sunduğu imkanları kullanamayan çiftçiler, "bilek gücüyle" arpa ekimine başladı.

Çiftçiler buğday ve arpa gibi ürünlerin ekiminde kullanılan mibzer makinesi yerine, tohumları tarlaya el yardımıyla serpiyor.

Gürpınar ilçesine bağlı Sakalar Mahallesi'nde yaşayan 56 yaşındaki Şahin Güvener ve ailesi, yörede yüzyıllardır süregelen geleneksel tarım yöntemlerini kullanarak tarlalarını ekiyor.



Güvener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinden kalma geleneksel yöntemlerle tarım yaptığını söyledi.

Havanın mevsim normallerine göre sıcak olmasını fırsat bilerek arpa ektiklerini belirten Güvener, "Hava bu aralar güzel gidiyor. Bunun yanı sıra toprak da istenilen kıvamda. Bunu fırsat bilerek arpa ekimi yapıyoruz. Çünkü hayvanlarımızın ihtiyacı olan yem imkanımız kısıtlı. Bu nedenle geleneksel yöntemleri kullanarak kışlık arpa ekimine başladık." ifadelerini kullandı.



MİBZER YERİNE TOHUMU ELLE SERPİYORLAR

Küçük çapta ekim yapan çiftçilerin teknolojiyi yeterince kullanamadığını belirten Güvener, bu nedenle tarımda dedelerinden kalma yöntemleri sürdürdüklerini anlattı.



GÜVENER, ŞÖYLE KONUŞTU:

"Normalde teknoloji geliştiği için ekim işi mibzerlerle yapılıyor. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için biz tohumları elimizle serperek ekiyoruz. Bu durum bizi yorsa da geleneklerimizi geleceğe taşımak, çocuklarımıza tanıtmak güzel bir duygu. Şu an küçük kızım tarlada kendince bize yardım ediyor. Serpme olarak ektiğimiz bu arpayı, hayvanlarımıza yem olarak kullanıyoruz. Arpayı bu mevsimde ekmemizin nedeni, arpa kışın karın altında sıcaklığını koruyarak, çimlenip kendini muhafaza ediyor. İlkbaharda ekmeye kalkarsak istediğimiz verimi alamayız. Çünkü hava şartları arpa için uygun olmaz."



"9 KİŞİLİK AİLEYE BAKIYORUM"

Kalabalık ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için tarla kiraladığını ve bu tarlada yıl boyu çalıştığını ifade eden Güvener, küçük çiftçinin işinin zor olduğunu kaydetti.

Güvener, "Küçük çiftçinin işi küçük araziyle oluyor. Tarlalar bizim değil. İcar karşılığı kullanıyoruz. Bu şekilde 9 kişilik bir aileye bakıyorum. Eskiden öküzle, sabanla yapılan bu işler şimdi ise yerini teknolojiye bıraktı. Yaptığımız iş verimli olmasa da hayvanlarımızın yem ihtiyacını karşılamak zorundayız. Bizim gibi küçük çiftçilerin desteğe ihtiyacı var." diye konuştu.

Derslerinin olmadığı zamanlarda köye gidip babasına yardım eden üniversite öğrencisi Emrah Güvener ise hem okuduğunu hem de yaşlı babasına yardım ettiğini belirtti.

Güvener, "Babam çiftçilikle uğraşıyor. Ona yardım etmek zorundayım. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için günlük ücret karşılığında traktör kiralıyoruz. Kısıtlı imkanlarla tarım yapıyoruz." ifadelerini kullandı.