Van'da bir ilk

Van'da bir ilk
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Çocuk Kardiyoloji Bölümü, 4 çocuğun kalbindeki delikleri ameliyatsız olarak kapatarak, kentte bir ilki başardı.

Doğuştan kalbin iki karıncığı arasında delik bulunan ve Ventriküler Septal Defekt (VSD) olarak bilinen 4 hastanın kalp deliği, YYÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mecnun Çetin'in yaptığı işlemle ameliyatsız anjiografik yöntemle kasıktan iğne ile girilerek kapatıldı.
Yapılan başarılı işlem hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Çetin, hastanede şimdiye kadar kalpte iki kulakçık arasında bulunan ASD (Atrial Septal Defekt) ve kalpten çıkan iki büyük damar arasında bulunan PDA (Patent Duktus Arteriosus) çok sayıda kalp deliğini ameliyatsız yöntemle kapattıklarını söyledi.



Kalp deliklerini kapattıkları bu 4 hastanın Van'da çocuk hastalarda ameliyatsız yöntemle VSD’leri kapatılan ilk vakalar olduğunun altını çizen Çetin, "Uzun süredir farklı merkezlerden takipli olan hastalar bize başvurduğunda kalplerindeki deliğin ya açık ameliyatla ya da bizim önerdiğimiz ameliyatsız kapalı yöntemle kapatılması gerekiyordu. Biz, açık kalp ameliyatının bu yaptığımız ameliyatsız işleme göre daha ağır ve daha riskli bir ameliyat olduğunu belirttik. Hastaları ameliyat etmeden, kalpteki deliklerini kapatabileceğimizi ifade ettik. Hasta yakınları da bu konuda bize gereken oluru verince bu işlemi yapmaya karar verdik. Kalpte bulunduğu yer itibarı ile VSD denilen bu delikler tehlikeli ve zor yerdedirler. Dolayısıyla ASD ve PDA’ya göre daha fazla riske sahiptir. Biz bu riskleri en aza indirerek kalbindeki delikleri ameliyat etmeden, kasıktan iğne ile girerek kapatmayı başardık. İşlem esnasında hiçbir hastada herhangi bir olumsuzluk veya komplikasyon olmadı. Hastalar büyük bir ameliyattan kurtularak ertesi gün oldukça sağlıklı bir şekilde yürüyerek taburcu oldular’’ dedi.