Van’da akılcı ilaç kullanım polikliniği hizmete açıldı

Van’da akılcı ilaç kullanım polikliniği hizmete açıldı
Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinebağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Ve Araştırma Hastanesi bünyesinde “Akılcı İlaç Kullanım Polikliniği” hizmet vermeye başladı.
Akılcı İlaç Kullanım Polikliniği ile vatandaşların ilaç kullanımları konusunda yaptıkları hataları gidermek, bu konuda danışmanlık hizmeti vermek, özellikle gebelik ve emzirme süresince ilaç kullanımının olası etkileri hakkında hekimleri ve hastaları bilgilendirmek amaçlanıyor.

 “Akılcı İlaç Kullanım Polikliniği ve alerji test odası ” açılışında bir konuşma yapan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, gelişmiş ülkelere göre antibiyotik başta olmak üzere ilaç kullanımıyla alakalı çok ciddi bir israfımız var. Gelişmekte olan bir ülkeyiz ekonomimiz arzuladığımız istediğimiz gibi olmamasına rağmen bakanlığımız bu işe ciddi oranda para harcamaktadır. Bizlerde hastane çalışanlarımızı vatandaşlarımızı aydınlatarak bu konuda sağlık okuryazarlığını artırmak istiyoruz. Bu sağlık okuryazarlığı içersinde düzenli akılcı ilaç kullanımını sağlamak bakanlığımızın bu konuda bir sloganı var ilacın ne eksik ne fazla her ikisinin de Zaralı olduğunu ilaçların çok masum olmadığını bilmekteyiz, yan etkilerinin olduğunu biliyoruz, bununla alakalı iki eczacımızın koordinatörlüğünde akılcı ilaç polikinliği kapsamında yapmalarını vatandaşlarımızdan istiyoruz.

Bununla alakalı maalesef dünya sağlık örgütlerinin verileri var, yazılan ilaçların ve reçete edilen ilaçların yüzde elliye yakın uygunsuz olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yüzde elli sininde vatandaşlar tarafından düzgün kullanılmadığı tespit edilmiştir; bunlar ciddi rakamlar Sağlık Bakanımızın Basınla yapmış olduğu istişare ve bilgilendirme toplantısında dile getirdiği akılcı ilaç kullanımında hepimize bir mesajı oldu. Biz bunla alakalı bütün hastanelerimizde üst solunum yolu enfeksoynları hastalıkları soğuk algınlığı, ateş, grip, gibi şikâyetleri konusunda kendi hekimlerimize barşları ile ilgili acil başta olmak üzere hepsine eğitim verilmiştir. Bugünden itibaren de hastanelerimizde ‘’Beta testi yapılmaya başlandı’’  üst solunum yolu enfeksonu virüsten mi, bakteriden mi kaynaklandığı testler yapmaya başlandık bu yıl içersinde inşallah ilerleyen dönemlerde bunların verileri de ortaya çıkacak bunları kayıt altına alıyoruz.  Avrupa ülkeleri arasında ülke olarak en çok antiboyotik kullanan ülkeler arsındayız. Bununla alakalı bu bilinçlendirmeyle beraber bunun azalacağını israfın önleneceği, indir ek olarak ekonomimize sosyal güvenlik kurumumuza, ülke ekonomisine de etkisi olacaktır dedi.

 Başhekim Yardımcısı eczacı Oktay Ozarslan,  koordinatörlüğünde açılan poliklinik, aynı anda birden fazla ilaç kullanmak zorunda olan hastalara, ilaçları arasındaki etkileşmeler, ilaçların yan etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları gibi bilgiler verileceği aktarıldı. Ayrıca sağlık personellerine de ilaç kullanımı sırasında karşılaştıkları sıkıntılarda da“Akılcı İlaç Kullanım Polikliniği” olarak yardımcı olacağını belirtti.

Akılcı İlaç Kullanım Polikliniği açılışına İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, Halk Sağlık Müdürü Dr. Yakup İmren, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yöneticisi Op. Dr. Ümit Haluk İlklerden, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.