Van'da 3 Aralık Dünya Engelliler günü etkinliği düzenlendi

Van'da 3 Aralık Dünya Engelliler günü etkinliği düzenlendi
Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Van’da faaliyetlerini sürdüren engelli dernekleri tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.

İlk olarak sabah saatlerinde engelliler yararına faaliyet yürüten, Altı Nokta Körler Derneği Van Şubesi, Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Van Şubesi, Zihinsel Engelliler ve Yeşeren Umutlar derneği ile Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneğince, Valilik Bahçesinde çelenk sunum programı düzenledi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen programda dernek temsilcileri tarafından anıta çelenk sunulduktan sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Burada kısa bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Seyfi Bozçelik, Van’da il müdürlüğünün bu güne gelene kadar başarılı çalışmalar yaptığını, kendilerinin de bu çalışmaları aynı şekilde devam ettireceklerini söyledi.

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Van Şube Başkanı Osman İnci ise, engelli vatandaşların devletten önemli yardımlar aldığını kaydederek, geçmişte yeteri kadar değer görmeyen engellilerin devlet sayesinde başköşede olduğunu belirtti. Başkan İnci, “Biz engelli değiliz. Organ eksiğiyle kimse engelli sayılmaz. Allah kalpten, akıldan engelli etmesin” dedi.



Vali İbrahim Taşyapan, Vali Yardımcısı Atif Çiçekli, kurum müdürleri ve engelli vatandaşlar ile yakınlarının da katıldığı çelenk sunma programın ardından, engelli derneklerine üye vatandaşlar, Vali İbrahim Taşyapan’ı makamında ziyaret ederek kendisine çiçek sundu.

Dünya Engelliler Günü etkinlikleri, Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından engelli vatandaşlarımız ile yakınları onuruna verilen öğle yemeği ile devam etti. Büyük Urartu Otel’de gerçekleştirilen yemek programına eşi Nesibe Taşyapan ile katılan Vali İbrahim Taşyapan yaptığı konuşmada, “Hepimiz insanız, hepimizin temel ihtiyaçları var. Bu temel ihtiyaçları gidermek zorundayız. Engelli kardeşlerimizin bu ihtiyaçları giderirken yaşadığı zorluklar var. Bu zorluklar hepimizin gündeminde olmalıdır. Bu zorlukları aşmayı, onların hayatlarını kolaylaştırmayı ve daha yaşanılabilir hale getirmeyi gözetmek devlet olarak resmi kurumlarımızın görevi olduğu kadar, bütün insanlarımızın göz önünde bulundurması gereken bir konudur” dedi.

Engellilere yönelik Aralık ayında Dünya Engelliler Günü, Mayıs ayında da Engelliler Haftası adı altında özel günler bulunduğunu hatırlatan Vali Taşyapan, “Bu günler, engellilerimiz toplumumuzun gündeminde olsun, insanlarımız bu vatandaşlarımızı da duysunlar, engelli vatandaşlarımızın ne tür zorluklar yaşadıklarının farkına varsınlar, onların hayatlarını zorlaştıran basit hatalar yapmasınlar.. Örneğin; araçlarını kaldırımlara, engelli rampalarına park etmesinler diye var. Bu günlerde gerek televizyonlarda, gerek görsel yayınlarda gerekse kamuya açık bu tür toplantılarda bunları vurgulamalıyız. Eğitimlerle çocuklarımıza, gençlerimize bu bilinci kazandırmalıyız ki toplum içerisinde yaşayan engelli kardeşlerimiz de diğer insanlar gibi rahatlıkla çarşıya pazara çıkabilsinler. Kendi işlerini kendileri görmenin mutluluğunu yaşasınlar” şeklinde konuştu.



Bu özel günlerin ayrıca bir araya gelmeye, konuşmaya, kaynaşmaya ve sosyalleşmeye de imkân tanıdığını vurgulayan Vali Taşyapan, tüm zorluklara rağmen yemek programına katılan tüm konuklara teşekkür etti.

Van’da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aracılığıyla engelli bireylere ve dezavantajlı gruplara yönelik güzel çalışmalar yapıldığını ifade eden Vali Taşyapan, “İnşallah ileride daha güzel çalışmalar yapılacaktır. Gerek kurumlarıyla, gerek bilinçlendirme faaliyetleriyle, gerek bütün engelli gruplarına yönelik özel çalışmalarıyla ve kurulan engelli bakım merkezleri gibi yerlerle engellilerimizin hizmetine yönelik çok güzel çalışmalar yapılmaktadır. Bundan dolayı da devletimize; hükümetimize müteşekkiriz. Son yıllarda yapılan çalışmalarla engelli kardeşlerimize çok büyük imkânlar getirildi. Daha önce toplumun içine çıkmakta zorlanırlarken, devletimizin sağladığı imkânlarla en azından temel ihtiyaçlarını kendileri sağlayabilecek aşamaya gelmişlerdir. Engellilerimiz belki daha önce evde bir yük olarak görülürken, devletimizin sağladığı imkânlarla aileye katkı sunup itibar gören insanlar haline gelmişlerdir. Bu çok sevindiricidir. En iyisi, en son nokta bu mudur? Değildir. Hayat sona erene kadar en iyiyi yakalamak mümkün değildir. Gelişerek, iyiye, güzele doğru gidilecektir. Daha iyi, iyinin düşmanıdır. Daha iyiyi her zaman hedefleyeceğiz. İnşallah Devletimiz, toplumumuz zenginleştikçe, ekonomimiz güçlendikçe, sosyal yapımız, kardeşliğimiz, birlikteliğimiz daha da kuvvetlendikçe memleketimiz, milletimiz uğraşmakta olduğu terör gibi unsurları gündeminden çıkardıkça oralara harcanan kaynaklar toplumumuza insanımıza engellilerimize harcanacak ki yapılan işlerin kaliteleri yükselsin, miktarları artsın. Bu yolda da büyük çalışmalar yapılmaktadır. Sizler de kendi hayatlarınızda görüyorsunuz, bunlara şahitsiniz. Bizler devletimize, milletimize sahip çıkacağız. Kardeşliğimizi, birlikteliğimizi, yardımlaşmamızı üst düzeyde tutacağız. Bağlarımız geliştikçe sosyal hayat kazanacaksınız. Durumlarımız da daha iyiye gidecektir” diye konuştu.

Engellilere yönelik çalışmalarda emeği geçen Cumhurbaşkanı, Hükümet ve bütün emeği geçenlere, engelli vatandaşlar adına teşekkür ettiğini ifade eden Vali Taşyapan, “Biliyorsunuz 15 Temmuz’da milletimiz büyük bir kalkışma hareketi yaşadı. Toplumumuz bir araya gelerek bunu engelledi. Çok şükür ki engelleyebildik. Bugün belki de Türkiye başka yerlerde, başka kulvarlarda olacaktı. Çok şükür ki her birinizin de desteğiyle, -Beşyol Meydanında engelli kardeşlerimizi de çok defa gördüm, hepsine teşekkür ediyorum. Normal insanların oralara gelmesi kolay ama sizlerin oraya gelmesi zor hadiseydi-Çok şükür ki omuz omuza bütün insanlarla beraber önem verdiniz. Bu kardeşliği devam ettirmek için sizler de var gücünüzle seferber oldunuz.” İfadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ilgili Bakanlığın verdiği imkânlarla bütün vatandaşlara ulaşmaya çalıştığını kaydeden Vali Taşyapan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz yanında, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımız aracılığıyla da ulaşamadığımız vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Bir kez ihtiyacın doğruluğunu tespit ettiğimizde, gerekeni yapmak bizim üzerimize vazife haline gelmektedir. Devletimizin sağladığı imkânlar ölçüsünde ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz. Sizler de zaten haberdarsınız. İnşallah bu kurumlar daha da geliştikçe imkânlar daha da arttıkça, gerekenler sunulacaktır. Bu konuyu yalnızca yardım olarak görmek de yanlıştır. Aslında engelsiz bireylerle aradaki farkı kapatma çabasıdır. Zorluklarınızı gidermeye çalışmak hepimizin görevidir. Bu görevleri en iyi şekilde yaparsak biliyoruz ki; hayatlarınız daha da kolaylaşacak, siz de yaşamınızdan zevk alacaksınız. Hayata dört elle tutunacaksınız. Ailenizle, çocuklarınızla, sevdiklerinizle mutlu bir hayat sürmenizi Cenab-ı Allah’tan diliyorum.”

Konuşmasının ardından Vali Taşyapan eşi Nesibe Taşyapan ile birlikte, engelli Meltem Tarhan için hazırlanan sürpriz doğum günü pastasını kesti. Vali İbrahim Taşyapan, yemek sonrası bir süre sorunlarını dinlediği engelli vatandaşların fotoğraf çektirme isteklerini de geri çevirmedi.