Van’a 50 milyon TL yatırım geliyor

Van’a 50 milyon TL yatırım geliyor
İranlı işadamı Mehdi Firuzi, Almanya, Belçika ve İran’dan sora 50 milyon TL yatırım ile Van’a geliyor.
Almanya’da bulunan MF COOPERATİON firmasının basınçlı tüp teknolojisine yaptığı yatırımlar sonucunda metal tüplerden daha dayanıklı, yaklaşık 5 kat daha hafif 0-750 bar arasında standartlara uygun “Fiber” basınçlı tüp üretimlerine başladı. Araçlarda kullanılan LPG-CNG tüpü, sanayide ve hastanelerde kullanılan basınçlı tüpler, evlerde kullanılan mutfak tüpü gibi hayatımızın her alanında ihtiyacımızı karşılayan tüpler artık daha hafif, nakliyesi daha kolay. 100 litre metal tüpün boş ağırlığı 120 kilogram fiber tüpün ağırlığı ise 22 kilogram. Karayolu taşıma kurallarına göre bir TIR’ın taşıma kapasitesi sınırlandırılmıştır. Metal tüplerle bir TIR’da 3 ton gaz taşınabilirken, fiber tüplerle 12 bin 880 kilogram gaz taşınabiliyor. Gazın maliyetinden çok taşıma maliyeti ön plana çıktığı için “Fiber tüpler” dünya gaz sektöründe 21. yüzyılın en önemli innovasyonu sayılmaktadır. Bu sektörde gemilerle denizden yapılan taşımacılıkta da yenilikler içermektedir. Yüksek yatırım gerektiren rafineri ve özel donanımlı gemilerine ihtiyaç duyulmadan, Çok düşük maliyetli, daha kolay gaz taşıma sistemi geliyor.

“21. yüzyılın son teknolojisi Van’a geliyor”

50 milyon TL’lik yatırımla ilk etapta 560 kişi istihdam kapasiteli üretim için Van’da incelemelerde bulunan işadamı Mehdi Firuzi; Bilim sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün ile birlikte Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), İŞKUR, banka müdürleri ve bazı işadamlarıyla görüşmeler yaptı. Bunu yanı sıra Van Milletvekili Beşir Atalay ile de yapılan görüşmelerde yapılacak yatırımlar hakkında brifing veren Firuzi, görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini belirtti. Van ilindeki temalarından memnun kaldığını ve tüm kurumların ve Beşir Atalay’ın bu yatırımın Van için önemli olduğunu belirten Firuzi, yatırım projesinin ilerleyen etaplarıyla Türkiye için de önemli olduğunu, kısa sürede yatırımın tamamlanarak açılışının yapılması konusunda her türlü destek için söz verdiğini belirtti.

"Son model akıllı teknoloji makinelerle üretim yapılacak"

Üretim çalışmalarına çok kısa sürede başlanacağının müjdesini veren Firuzi, “Makinelerin siparişi Almanya’ya verilmiş durumda. Hassas işlerde robotik kolların kullanıldığı, son model akıllı teknoloji makinelerle üretim yapılacak, arazi tahsisi ve inşaat yapımı gibi konularda vakit kaybetmeyi düşünmüyoruz. OSB içinde 3 bin 800 m2 kapalı alan olan toplam 11 bin metrekare yer bulduk, ihtiyacımızı karşılayacağı için anlaşabilirsek satın alma yoluna giderek zamandan tasarruf etmek istiyoruz”