Van Valiliği Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunu açıkladı

Van Valiliği Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunu açıkladı
Van Valiliği Yaptığı bir açıklamayla Van Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunu açıkladı. Borçlarda en büyük borcu iş yapılmış kişilere olan borçlar kaplıyor. İşte Van Valiliği'nden yapılan o flaş açıklama...
VALİLİKTEN GELEN AÇIKLAMA ŞÖYLE

            674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 45 inci maddesine eklenen fıkra ile belediye başkanının terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle, görevden uzaklaştırılmaları halinde büyükşehir ve il belediyelerine İçişleri Bakanlığınca, ilçe ve diğer belediyelere Valilerce Belediye Başkan Vekili görevlendirileceği hükmü yer almıştır.

            Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir KAYA,  hakkındaki terör suçları kapsamında devam eden soruşturma ve kovuşturmadan dolayı gözaltına alınmış, 16.11.2016 günü İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmış ve 18.11.2016 tarihinde de “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan tutuklanmıştır.

            Yine İçişleri Bakanlığının 16.11.2016 günlü onayı ile İl Valisi İbrahim TAŞYAPAN Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiş ve 17.11.2016 günü göreve başlamıştır.

            Geçen süre içerisinde belediyenin içinde bulunduğu durum ile ilgili tespit çalışmaları yapılmış ve bazı konuların kamuoyu ile paylaşılmasının hem kamuoyunu bilgilendirme, hem de şeffaf belediyecilik açısından uygun olacağı değerlendirilmiştir.
  • İlk olarak Belediyemiz hizmetlerinin tarafsız, eşit ve kesintisiz olarak vatandaşlarımıza sunulması konusunda hassasiyet gösterilmiş ve tedbirler buna göre alınmıştır.
 
  • Belediyemizin personel ve mali durumu ile ilgili tespit çalışmaları başlatılmış, ödemeler durdurulmuş ve bankalardaki mevcut durumun tespiti istenilmiştir.
 
  • Personel ödemeleri ve kanuni süreli ödemeler yapılmaya devam ettirilmiştir.
 
  • Mücbir sebep nedeniyle yıllardır ödenmeyen vergilerin yapılandırılması için son günler olması nedeniyle 94 Milyon TL vergi borcu yapılandırılmıştır.
 
  • Öncelik küçük esnafa olmak üzere belediyeden alacaklı olanlara 34.007.258 TL’lik ödeme yapılmıştır.
 
  • Belediyemizin genel hizmetlerini yürütmekle birlikte kar yağışı nedeniyle “karla mücadele” programı hazırlanarak hızlı ve etkili şekilde bir mücadele programı uygulanmıştır.

Belediyenin (VASKİ ve Belediye Şirketleri dâhil)  en önemli unsurları olan insan kaynakları ve mali durumu üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır.
  • Belediyeye İş Yapmış Kişilere Olan Borçlar            :           197.493.039 TL.
  • Kurumlara Olan Borçlar                                            :           550.466.953 TL.
  • Personel Alacaklarından Kaynaklı Borçlar               :               1.206.008 TL.
  • Toplam Borç Miktarı                                              :           749.166.000 TL
Başka bir ifadeyle borç miktarı 750 trilyondur.
 
 
  • Memur Sayısı                                                             :           536
  • İşçi Sayısı                                                                  :           654
  • Sözleşmeli Sayısı                                                       :           250
  • Hizmet Alımı Yöntemiyle Çalıştırılan İşçi Sayısı     :                 2.679
  • Şirketlerde Çalıştırılan İşçi Sayısı                             :              358
  • İstihdam Edilen Toplam Personel Sayısı               :           4.477 Kişi olarak belirlenmiştir.
 
Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediyesinin gerek bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğu ortadadır.

Bütün bu olumsuz tablo ve şartlara rağmen gerek belediye öz kaynaklarından, gerekse genel bütçeden aktarılacak kaynaklarla vatandaşlarımıza en iyi hizmeti üretmek için eldeki bütün imkânları seferber etmek ana ilkemiz olacaktır.

Önceliklerimizi ve vatandaşlarımızın beklentilerini belirleyecek; tasarrufa her alanda önem vererek, Vanlı hemşerilerimizin desteği ile insan kaynaklarını ve mali kaynakları iyi koordine ederek, yönetişim anlayışını ön planda tutarak kaliteli, etkin ve süratli hizmet üretmeye devam edeceğiz.

Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz olunur.

 
 
 
                                                                       VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ