Van TSO'dan 'IPA Projeleri' açıklaması

Van TSO'dan 'IPA Projeleri' açıklaması
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Program Otoritesi Kurum olarak yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı Proje Değerlendirmeleri sona erdi. 

Van TSO'dan yapılan açıklamada; Değerlendirme sonuçlarının ardından Doğu ve Güneydoğu’dan hiçbir projenin kabul edilmemesi proje sunan kurumlarda hayal kırıklığı yaratmıştır. Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programına iki proje sunan Van Ticaret ve Sanayi Odası projelerinin de kabul edilmemesi üzerine Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva değerlendirmede bulundu. 

Takva  “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan rehber dokümanda özellikle bölgesel gelişme konusu ön plana çıkarılmıştır. Buna rağmen, değerlendirmelerin bu rehber çerçevesinde yapılmaması Bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayacağı gibi, bölgesel kalkınmaya da katkı sunmayacağı görülmüştür.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin, Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri ile rekabet edebilme ihtimali çok zayıftır. Ekonomi de 72, Sürdürülebilirlik de 75, Yaşam kalitesinde 72. Sırada olan ilimizin bu tür fon kaynakları ile öncelenmesi gerekirken, sunulan hiçbir projenin onaylanmaması kabul edilebilir bir durum değildir. 

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi ekonomi, altyapı ve istihdam verilerinde Ülkemizin ilk sıralarında yer alan İllerimizin projelerine destek sağlanarak bölgeler arası gelişmişlik farkındaki eşitsizlik daha fazla arttırılmıştır.Doğu ve Günedoğu Anadolu Bölgesinde kabul edilen tek proje Kahraman Maraş Kuyumcular Odası projesidir. Oysa AB sürecinde desteklenen projelerde “Bölgeler Arası Kalkınmışlık Farkının Ortadan Kaldırılması” amaçlanmaktadır.  Ancak program bu haliyle maalesef bu amaca hizmet etmemektedir. 

Odamıza ait iki projenin reddedilmesi aynı zamanda bölgeden giden projelerin onaylanmaması İlimiz ve Bölgemiz için daha büyük ekonomik riskleri de beraberinde getirmiştir. Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Bölgemizin ve ilimizin kalkınması ve gelişmesi için, Bölgeler Arası Gelir Dağılımını ortadan kaldıracak yeni ve inovatif projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Bu durumda ilgili Kurumlardan tek isteğimiz geri kalmış bölgemiz için pozitif ayrımcılık sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.