Van TSO’dan iki bakanlığa teşekkür

Van TSO’dan iki bakanlığa teşekkür
Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası’nın mucbir sebep halinin sona ermesinden sonra Ticari Defterlerin Kapanış Sürelerinin uzatılmasına yönelik Maliye Bakanlığı ve Gümrük Ticaret Bakanlığına erteleme talepleri yazısı olumlu yanıtlandı.

  İlgili tarafların talebini değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı 30.06.2017 tarihinde biten sürenin bir ay daha uzatılması yönündeki tebliği resmi gazetede yayınlandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Ticari Defterler Kapanışları ile ilgili sürenin Haziran Ayı sonu olarak belirlenmesinin mükellefler açısından sorun yaşatacaklarını belirterek “Konu ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftçi ve Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a 19.06.2017 tarihinde Ticari Defterlerin Kapanış Sürelerinin mükelleflere sorunlar yaşatacağını bu sürenin bir ay daha uzatılması gerektiğini belirten talep yazılarımızı ilettik. Taleplerimiz ilgili bakanlıklar nezdinde değerlendirilmiş, bugün itibari ile resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile süre 31.07.2017 tarihine uzatılmıştır. Başta Gümrük Ticaret Bakanımız Bülent Tüfekçi, Maliye Bakanımız Naci Ağbal ve Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Fatih Çiftçi’ye talebimizi değerlendirip, üyelerimize desteklerinden dolayı şükranlarımızı arz ederiz. Deprem yaşamış ilimizde ortaya çıkan bu mağduriyetlerin giderilmesi noktasında her zaman bizlere destek olmuşlardır” dedi.

YAYINLANAN TEBLİĞ :

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının "Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2011 yılında yaşanan depremler nedeniyle Van’ın da aralarında bulunduğu bazı illerde mücbir sebep hali ilan edilmiş, TBMM'nde 18 Mayıs 2017 tarihinde kabul edilen 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 6 yıldır devam eden mücbir sebep hali 31 Mayıs 2017 tarihi itibariyle sona ermişti. İlgili mevzuata göre mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde tutulan ticari defterlerin kapanış onayları, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden birinci ayın sonuna kadar yapılabiliyordu. 30 Haziran 2017 tarihinde Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’de yapılan değişiklik ile mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde tacirler tarafından tutulan ticari defterlerin kapanış onaylarının süresi bir ay uzatılmıştır. Bu değişiklik ile mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde tutulan ticari defterlerin kapanış onayları, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar yapılabilecek.