Van TSO Tekstilkent’e talip oldu!

Van TSO Tekstilkent’e talip oldu!
Van TSO Başkanı Necdet Takva, tekstil kentin sevk ve idaresinin ticaret odası tarafından yapılmasına talip olduklarını belirterek, “Bu konuda maalesef karşı bir duruş var. Tekstil kenttin bu şekilde burada sürdürebilir olması mümkün görünmüyor” dedi.
Bölge gazetesi'nin haberine göre; Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Van Tekstilkent’te üretim yapan yatırımcıları ziyaret etti.

İlk olarak üretim yapılan fabrikaları dolaşan gerek çalışanlar gerekse de yatırımcı firma sahipleri sohbet eden Takva ve yönetim kurulu üyeleri daha sonra firma yetkilileri bir araya gelerek, sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi.

FİRMA SAHİPLERİ DERT YANDI

Zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan firma sahipleri yol, elektrik, ulaşım gibi sıkıntılar içerisinde çalıştıklarını dile getirdi.

Yaşanan sorunlarla ilgili bilgiler aldıktan sonra açıklamalarda bulunan VAN TSO Başkanı Necdet Takva, Van’ın 3 önemli projesinin sahiplenmesi gerektiğini belirtti.


Bunların fuar kongre merkezi, müze ve tekstil kent olduğunu ifade eden Takva, “Tamam müze diyelim Kültür Bakanlığı’na bağlı, ama fuar kongre merkezi yasal olarak ticaret odasının işletmesi gereken bir yatırımdır. Tekstil kentte kümelenmiş iş merkezleri olduğu için, üretim merkezleri olduğu için sevk ve idaresinin ticaret odası tarafından yapılmasını biz talep ediyoruz. Bu konuda maalesef karşı bir duruş var. Tekstil kenttin bu şekilde burada sürdürebilir olması mümkün görünmüyor, sıkıntılıdır çok sıkıntılıdır. Yani güçlü bir kurumun sahiplenmesi lazım” dedi.

“BİZ SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

Burayı sahiplenmenin DAKA’nın işi olmadığını da vurgulayan Necdet Takva, “Kalkınma ajansı ihalesini yapar, şunu yapar ortada kalır. Özel idareler Van’da zaten yok. Belediye deseniz bu işi yürütemez çünkü onların işi değil. O yüzden sizlerin bu anlamda bir müteşebbis heyet oluşturup, sizin derneğinizin ve ticaret odasının da içinde olduğu bir organizasyon bu işi sevk ve idare etmesi lazım. Yoksa ne sosyal tesisleriniz istediğiniz düzeyle bir performans gösterebilir çalışabilir, ne altyapı sorunlarınız karşılanabilir. İşte bunları karşılayacak bir organizasyona ihtiyaç var. Bu DAKA’nın işi değil, DAKA bir kalkınma ajansıdır. Burada kümelenmiş iş merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda böyle bir görevi de yoktur. DAKA öyle kurumsal hale gelmiş bir organizasyon değil. Şimdi OSB’de çok ciddi sorunlar var. 1994-95’te kurulmuş ama hala çok ciddi yol sorunu, altyapı sorunu var. Ben kümelenmiş iş merkezlerindeki yönetsel anlayışın Van’da çok başarılı olduğunu düşünmüyorum. Şimdi; Van İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) de sorunlar var, Van Organize Sanayi Bilgesi’nde (OSB) de sorunlar var, tekstil kentte de sorunlar var. Fakat sorunların çözümü konusunda maalesef muhatap kurumlar belli olmayınca, herkes kendini bu işin dışında tutuyor. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak sorumluluk almaya hazırız. Gelip senin yolunla ilgilenmenin odaya bir faydası yok ama oda bunu yapmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“BURADAKİ ÜRETİCİLER ÜZERİNDEN RANT DEVŞİRİLİYOR”

Tekstil kent ile ilgili herkesin çok konuştuğunu, özellikle politikacılar ve siyasetçilerin çok fazla tekstil kent üzerinden rant devşirmeye çalıştıklarını da vurgulayan Takva, “Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu pek doğru bulmuyoruz. Buradaki üreticiler üzerinden rant

devşirmek doğru değil. Bu bir haktır, yapılması gerekiyor, keşke daha iyi yere yapılmış olsaydı. Ben bu yapılan yerinde çok iyi bir alan olduğunu düşünmüyorum. Tamamıyla işte o gün ‘Kervan yolda düzülür’ mantığıyla tasarlanmış bir mekan. Van’da düz alan mı yok. Daha fizibil, daha merkeze yakın, daha altyapı imkanlarına erişime uygun hale gelebilecek alan yok mu? Van’da, binlerce alan var. Ama nedense şurayı yaptılar ve biz bugüne kadar tekstil kentti eleştirmedik, mantığını eleştirmedik, yer tercihini eleştirmedik, yol eksikliğini eleştirmedik, elektriksizliği eleştirmedik. Dedik ki bir yatırım yapılmış oraya Ticaret ve Sanayi Odası bunun başarılı olması için ne görev verirlerse almaya hazırız. Bize deseler ki ticaret odası bir heyet yapın orada bekçilik edin deseler, gelip yaparız. Ama bu konuda bizden bir şey istemediler, kimse de bize gelmedi. Bizde bu durumdan vazife çıkartıp bugüne kadar gelmedik. Yani çıkarmak istemedik, dedik gidersek, durumdan vazife çıkartırız, ‘Ya ticaret odası şunu yaptı, bunu yaptı, müdahale etti’ diye bir sıkıntı olmasın diye, açık söyleyeyim biz bugüne kadar bu yüzden bekleyeyim bakalım ne oluyor diye tekstil kent ile ilişki biçimimizi bugüne kadar o samimiyete dayalı olarak, başarıya ulaşması yönündeki arzu ve hedefimizin gerçekleşmesi babında stabil tuttuk. Buraya gelmeyişimizin bütün sebepleri bunlardır. Şimdi geldim yollar kötü, ben bunu söylerim, enerji elektrikte sorun var ben bunu söylerim. Birileri de bundan rahatsız oluyor. Çünkü burası üzerinde siyaset devşiren yaklaşım var ben bunu çok doğru bulmuyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

Kendisinin de OSB’de bir yatırımcı olduğunu ve OSB’nin sorunlarının tekstil kentten daha fazla olduğunu da sözlerine ekleyen Takva, “OSB’nin sorunları sizin sorunlarınızdan çok. Şimdi gidin orada araba çıkmıyor. Tekstil kent Van’ın namusudur buna sahip çıkmamız gerekiyor. Tekstil Kenttin sevk ve idaresinde eksikliklerin giderilmesi konusunda muhakkak kurumların netleşmesi lazım. Biz talibiz arkadaş. Biz bu görevi almaya hazırız. Birilerinin sizin işlerinizle ilgilenmesi lazım, sizin elektrik, yol, sizin kanalizasyon ile uğraşmamanız lazım. Kesintisiz enerji, kesintisiz ulaşım sağlanması lazım. Bunlar iyi tasarlanmadı, cazibe merkezi kapsamında özellikle bu tekstil kent biraz üvey evlat gibi durdu” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yapılan konuşmanın ardından yatırımcı firmalara VAN TSO Başkanı Necdet Takva tarafından teşekkür plaketleri ve üye plaketlerinin verilmesi ile ziyaret sona buldu.

KAYNAK; BÖLGE GAZETESİ