Van tekstil kentte 2. Etap müjdesi

Van tekstil kentte 2. Etap müjdesi
Van tekstilkent 2. Etap alanın yatırımlara hazır hale getirilmesi projesinde son durum...

Vandahaber'in haberine göre; Tekstilkent 1. Etap Projesi kapsamında inşa edilen fabrika binalarının tümü yatırımcılara tahsis edilmiş durumdadır. Başvuru yoğunluğu sebebiyle yer verilemeyen firmalar şehir içindeki kiralık tesislere, Van OSB, İŞGEM gibi sanayi alanlarına kanalize edilmektedir.

Ancak, Van ilinde kiralık tesislerin kiralama maliyeti Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğundan ve yeterli sayıda kiralık tesis bulunmadığından firmalar arsa arayışına girmiş ve DAKA vb. kurumlara talepte bulunmaktadır.  

2. Etap genişleme sahası için 269 dekar alan kamulaştırılmış, ancak sahanın parselizasyonu ve altyapı projeleri başlatılmamıştır.

Bu proje kapsamında, 2. Etap alanının haritalandırma, kullanılabilir alan tespiti, kanalizasyon hattı, temiz su hattı, yağmur suyu hattı, doğalgaz hattı, elektrik, telekom, yol ve kaldırım altyapı projeleri ve yapımı, arazinin düzleştirilmesi, dolgu yapılması ve çevre güvenlik duvarı yapımının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Proje ile emek yoğun sektör olması sebebiyle tekstil ve hazır-giyim imalatçıları aracılığı ile istihdam oluşturmak, işsizliği azaltmak, insan kaynağını geliştirmek, ilin ihracatını arttırmak,  dışa verilen göç oranını azaltmak hedeflenmektedir.

Tekstilkent 2. Etap alanının altyapısı hazır şekilde yatırımcılara tahsis edilmesi ve tekstil imalatçılarının tek alan üzerinde faaliyet göstermesi ile firmaların kendi fabrikalarını inşa etmesi sağlanacak ve kümelenme artırılmış olacaktır. Bu yolla, bölge dışından daha çok yatırımcı ilimize çekilerek il istihdamına önemli katkı sağlanacaktır.

Proje ile Van Tekstilkent’te faaliyet gösterecek firma sayısının artırılması, Tekstilkent’teki inşa edilen tek tip fabrika binalarının büyüklük, kapasite ve işlevsel açıdan ihtiyacını karşılayamayan yatırımcıların yer tahsisi ile kendi fabrikalarını inşa etmelerine olanak ve imkan sağlanması,  Tekstilkent’in orta vadede İhtisas OSB hüviyetini kazanması için yatırımcı sayısı kısıtının aşılması, ilimize daha çok yatırımcının çekilmesi ile il istihdamına katkı sağlanması ve işsizliğin düşürülmesi, sanayi kültürünün oluşturulması, insan kaynağının geliştirilmesi ve dış ticaretin arttırılması ile Van ilinin bölgede cazibe merkezi bir il olması amaçlanmaktadır.

Başvuru sahibinin Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı olduğu projenin toplam bütçesi 5.000.000 TL olup tamamı güdümlü proje desteği kapsamında DAKA tarafından karşılanacaktır.