Van teknokent ‘iyi’ yolda!

Van teknokent ‘iyi’ yolda!
Birbirinden önemli çalışmaların, projelerin, yatırımların AR-GE başta olmak üzere tüm çalışmalarının yapıldığı Tekno-Kent son yıllarda hatırı sayılır başarılar gösterirken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Teknokent’in Türkiye’de ilk 31 kuruluş arasına girmeyi başardığ

Birbirinden önemli çalışmaların, projelerin, yatırımların AR-GE başta olmak üzere tüm çalışmalarının yapıldığı Tekno-Kent son yıllarda hatırı sayılır başarılar gösterirken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Teknokent’in Türkiye’de ilk 31 kuruluş arasına girmeyi başardığını söyledi.

VAN TEKNOKENT İYİ YOLDA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin son yıllarda yakaladığı çıkışta akademik çalışmalarıyla birlikte bir teknoloji ve üretim merkezi olma noktasındaki üssü olan TeknoKent de büyük rol aldı. Yeni rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin atanmasından sonra atadığı başarılı isim Bilgin Yazlık ile birlikte atağa geçen TeknoKent, birbirinden önemli projeleri ve üretim altyapı oluşturma çabaları ile adından sıkça söz ettirdi. Geçtiğimiz süreçte tüm Türkiye’de adını duyuran birçok üretimin de proje merkezi olarak faaliyet gösterip başarılı işlerin adresi olan Teknokent’in çıkışı sürerken Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bu kuruluşa dair bilgiler verdi. CNN Türk kanalında yayınlanan ‘Üretim Rotası’ programında üniversitede özelde de Van Teknokent’te yapılan çalışmaları ve projeleri değerlendiren Şevli, Türkiye’de 31 kuruluşun arasına girmeyi başaran Van YYÜ Teknokent, Tübitak BİGG programına alınarak girişimci gençlere fikirlerini olgunlaştırmaları için bir başvuru kurumu haline geldiğini söyledi. Şevli, ayrıca Teknokent’te yapılan çalışmaların kentle birlikte sanayi-üniversite işbirliğinin de artmasında büyük rol oynadığını söyledi.

VAN YYÜ REKTÖRÜ ŞEVLİ: PROJE ÜNİVERSİTESİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ

Sanayileşen ve teknoloji alanında yeni atılımlar yapmak için genellikle üniversiteler aracılığıyla çalışmalar sürdüren ülkelerde, ürün ve hizmetleri artırmak adına geliştirilen AR-GE girişimleri desteklemek amaçlı özel alanlar kuruluyor. Bu özel alanlarda araştırma merkezleri, bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler ve geliştirilen teknolojilerin uygulanabilirliğini teyit etmek üzere farklı sektörlerden girişimler bulunuyor. Ülkemizde bu tür oluşumlar Teknokent, Teknopark, Bilim Parkı, Araştırma Parkı, Teknopolis gibi alternatif isimlerle anılıyor. Yaygın olarak bilinen adıyla ifade etmek gerekirse, Türkiye’deki teknokentler de ülkemizde sektörlerin gelişimi, ekonomiye yön verecek gelişmelerin yaşanması için bilime ışık tutmaya devam ediyor.

2013 YILINDAN BU YANA GELİŞTİRME ÇABALARI SÜRÜYOR!

Bulunduğu bölgenin markalaşması için emin adımlarla ilerleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2013 yılından itibaren kampüs sınırları içerisinde bulunan teknoloji geliştirme bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor. Toplamda 220 dönüm bir alanda 3 bin 450 metrekare kapalı alanı bulunan YYÜ Teknokent, bölgedeki AR-GE girişimleri artırmaya yönelik projeler de geliştiriyor. Konuyla ilgili CNN Türk kanalında yayınlanan ‘Üretim Rotası’ programına konuk olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, proje üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

REKTÖR ŞEVLİ: AMACIMIZ SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, proje üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Rektör Şevli, “Bilgi Ekonomisinin dünyada önem kazandığı günümüzde artık teknolojik tabanlı ve bilgi tabanlı şirketler. Dünya pazarında kendilerine yer bulabilmektedir. Bunun en önemli alanı üniversitelerdeki kurulan teknokentler ve teknoloji geliştirme bölgeleridir. Van Yüzün Yıl Üniversitesi ’de bu anlamda kurulmuştur. Bu amaca hizmet etmek için kurulan yani sanayi ve üniversite iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Tabi ki burada önemli olan hem girişimci akademisyenlerimizin, akademik şirketler kurması hem de araştırma geliştirme yapma fikri olan gerek gençlerin gerekse girişimcilerin bu fikirlerini ticarileştirebileceği alanlar oluşturmasını sağlamaktır.” Dedi.

“2020 YILINDA ÖZELLİKLE ÇOK CİDDİ ATILIMLAR GERÇEKLEŞTİRDİK”

Tüm dünyada bilgi ekonomisinin önem kazandığını belirtilen Rektör Şevli, günümüzde artık teknoloji ve bilgi tabanlı şirketlerin piyasada kendilerine yer bulabildiğini ifade etti. Şevli, “Bu anlamda üniversitemizdeki akademisyenlerimizin ürettikleri bilgiyi ticarileştirebilmeleri noktasında veya sanayi ile iş birliği yapmaları noktasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent yaklaşık bölgemizde bulunan 13 kente, büyük bir vizyonla hizmet etmektir. YYÜ’de üçüncü nesil girişimci ve yenilikçi bir üniversite olma yolunda stratejik planlarında da bunu belirleyerek hızlı adımlarla yol almaktadır. Tabi ki Van Teknokent’imizde 2020 yılında özellikle çok ciddi atılımlar gerçekleştirdik.”

PROJELER ARTMAYA DEVAM EDECEK

“Burada ben girişimciyim, hızlı prototipleşme yarışmasıyla genç girişimcilerimize DAKA desteğiyle bir yarışma düzenledik. Yine Patent Growth Projesi ile 7 farklı teknoloji alanında, 7 farklı vizyonel teknoloji projesi hazırlama raporu yapılıyor. Başka bir proje Start Van Kuluçka Projesi’yle de 6 girişimci takımımız mentorler ve eğitmenlerin desteğiyle projelerini tamamlamak üzereler. Bu noktada çalışmalarımızın daha da çeşitleneceğine ve bölgemizin ve ülkemizin ihtiyacı olan projelerimizi çoğaltacağımıza inanıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTEMİZ 41. SIRADAN 35. SIRAYA YÜKSELDİ”

Yapılan çalışmalarla kısa sürede Van Teknokent’in büyük başarılar elde ettiğini belirten Şevli, “Türkiye’de 31 kuruluşun arasına girmeyi başaran Van YYÜ Teknokent, Tübitak Bigg programına alınarak girişimci gençlere fikirlerini olgunlaştırmaları için bir başvuru kurumu haline geldi. Dolayısıyla Teknokentimiz sayesinde artık her yıl yaklaşık 20 patent başvurusu oluyor. Bunun yanında 28 sanayi kuruluşuyla işbirliği yapıyoruz. Tüm bunlar tabii üniversitemizin akademik başarısını da arttırıyor. Bu noktada Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademik başarısını arttırarak, URAP raporuna göre 2018 yılında bulunduğu 41. sıradan 35. sıraya yükselmiştir.” İfadelerinde bulundu. 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-