Van Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürlüğü binası ihalesi mahkemelik oldu

Van Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürlüğü binası ihalesi mahkemelik oldu
2011 yılında meydana gelen depremden sonra yıkılan eski araştırma hastanesi yerinde yapımına başlanan, 10 katlı ve 9 milyon 800 bin TL'ye mal olması öngörülen Van Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürlüğü binası ihalesi mahkemelik oldu.

 

HABER: HACI YILMAZ

Van Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürü Yücel Serdar, hizmet binasının ihalesini kaybeden yüklenici bir firmanın mahkemeye başvurmasıyla inşaat çalışmalarının durdurulduğunu, şikayetçi olan firmaya yapılacak ihale için davet mektubu gönderildiğini ancak söz konusu firmanın hem şikayet ettiğini hem de ihaleye katılmadığını söyledi.  

Yaklaşık olarak 11 bin metrekare kapalı alana sahip olacak ve yaklaşık 9 milyon 800 bin TL'ye tamamlanması beklenen binada, çok amaçlı salonların yanı sıra vatandaşların her türlü ihtiyaçlarını giderebilecek birimlere yer verilecek. Binada İpekyolu ve Tuşba Tapu Müdürlükleri de hizmet verecek. Aynı zamanda bina içinde çalışanlar için kreş yapılacağı belirtildi.

"KAMU İHALE KURUMU'NA VE MAHKEMEYE ŞİKÂYET EDİLDİ"

İnşaatının durmasının işi geciktirdiğini söyleyen Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürü Yücel Serdar, "2017 yılının başında yeni hizmet binamızın yapılması için ihale yapıldı. İhale sonrası işi alamayan yüklenici firmalardan biri KİK ve mahkemeye şikayet etti. İhaleyi kazanan firma bu nedenle 4 aydır inşaat çalışmalarına ara verdi. Bundan dolayı binamızın yapım işi gecikti. Kısa süre içinde binamızın yapımına yeniden başlanacak" dedi.

"GAYEMİZ VAN'A YAKIŞIR BİR BİNA YAPMAK"

Van Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürü Yücel Serdar, "Vatandaşların rahat ulaşabileceği bir yer olsun istiyoruz. Vatandaş odaklı düşündüğümüz için buraya hizmet binamızı yapmayı düşündük. 10 katlı modern hizmet binamız 9 milyon 800 bin TL'ye yakın mal olacak. Zeminin üzerinde 8 kat, zeminin altında ise 2 kat bulunacak. Belediyelere kayyum atamaları yapılmadan önce biz DBP'li belediyeler döneminde binamızın yapımına başlanmasında çok büyük sıkıntılarla karşılaştık. O dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya defalarca konuyu izah ettik, ancak kendisi bize hiçbir konuda yardımcı olmadı. Sürekli engel koydu. Kurum olarak modern bir bina Van'a kazandıracağız" dedi.

"HEM ŞİKÂYET EDİP HEM İHALEYE KATILMADILAR"

İnşaatın durmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Serdar şunları söyledi:  "Eğer bir vatandaşlarımızı düşünmemiş olsaydık, Edremit'te boş ve uygun araziler vardı. Orada binamızı yapabilirdik ama vatandaşlarımızın kolay ulaşabileceği bir yerde binamızın olmasını istedik. 2017 yılının başında binanın ihalesi yapıldı kazanan yüklenici firma ihaleyi  20 ile aldı. İhale yapıldıktan sonra ihaleyi alamayan yüklenicilerden biri olayı Kamu İhale Kurumu'na götürdü. Binamızın ihale yapıldıktan sonra 700 günde tamamlanması planlanıyordu. Tabi ihaleyi alamayan alt yüklenici firma KİK'e şikayette bulunmasıyla gecikme meydana geldi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz bu ihaleyi yapmıştı. KİK bu ihaleyi kanuna ve mevzuata uygun gördü ve vatandaşın şikayetini reddetti. Tabi inşaat bu arada başladı. Kazılar yapıldı.  Şikayetçi firma bu kez olayı Bölge İdare Mahkemesine götürdü. Bölge İdare Mahkemesi 2 hafta önce ihalenin tekrar gözden geçirilmesi ve düzeltmesi kararı verdi. Konu tekrar KİK'e gitti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Komisyonu önümüzdeki günler içerisinde konuyu yeniden görüşerek, binanın kaldığı yerden yapım işi ihalesini yaparak binanın yapımına devam edilecek. Bize gelen bilgilere göre ihaleyi mahkeye taşılan firma yasaklı durumda. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ihaleyi şikayet eden firmaya tekrar davet mektubu gönderdi, fakat katılmamışlar. Hem şikâyet edip hem ihaleye katılmıyorlar. İhaleyi alamayan yüklenici firmanın bu işe müdahalesini anlayamıyoruz. İhaleye itiraz eden yüklenici firmada zaten şuan ihaleyi alamıyor. Bu şekilde kamu yatırımının gecikmesine vesile oldular" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 50 YILIN İHTİYACINI KARŞILAYACAK"

Van'a yeni hizmet binasında güzel hizmetler vereceklerini belirten Serdar, "Şimdi durum ne olacak belli değil. Hem vakit kaybı var hemde kamu zararı söz konusu. Van'ımıza güzel hizmetler vereceğimizi düşünüyorum. Van güzel bakir bir ildir. İşlendiği zaman çok güzel şeyler ortaya çıkabilir. Bizde bütün bunlardan hareketle binayı yapıyoruz. Tabi bazıları bize eleştirilerde bulundular. Niye bu kadar büyük ve geniş bir bina yapıyorsunuz diye. Biz Van'ın yarınını düşünüyoruz, yarınlarını düşündüğümüz için böyle geniş ve modern bir bina yapmaya çalıştık. İnşallah bu binayı bitirirsek Van'ın Tapu ve Kadastro anlamında hizmet edecek, ilimizin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede. Önümüzdeki 50 yılın ve hatta daha fazlası ihtiyacını karşılayacak bir hizmet binası olacak. Herkesten destek bekliyoruz. Çünkü biz Van için bu binayı yapıyoruz. Ben Kayseriliyim ve tayinim çıktığı zaman Van'dan ayrılacağım. Buradan ayrıldığım zaman bu binayı sırtımdan taşıyıp da götürmeyeceğim. Bu bina Van için yapılıyor. Vanlılara kalacak. Binanın ilimize insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ